‘Mustafa Kemal 100 yıl önden gidiyordu’
Kendisini “Kemalist” olarak tanımlayan, “Le Pere Turc (Türk Baba)” adlı çizgi romanın yazarı Fransız senarist, müzisyen Loulou Dedola, Bedri Baykam’ın konuğu olarak önceki gün İstanbul Piramid Sanat’ta söyleşiye katıldı.
Elif ÇoruhKendisini “Kemalist” olarak tanımlayan, “Le Pere Turc (Türk Baba)” adlı çizgi romanın yazarı Fransız senarist, müzisyen Loulou Dedola, Bedri Baykam’ın konuğu olarak önceki gün İstanbul Piramid Sanat’ta söyleşiye katıldı.
Bedri Baykam, yaptığı açılış konuşmasında, “Bir TV kanalında kendisini gördüm. Sanki birbirimiz eskiden beri tanıyorduk, Kemalizm’in bizi bir arada büyüttüğü kozanın bütün etkileriyle en başından beri, şu andaki dostluk ve diyalog seviyemiz vardı” dedi. Loulou ilk andan itibaren izleyiciyle yakınlık kurdu ve Kemalizm ile nasıl tanıştığını ve neden bu kadar etkilendiğini anlattı. Piramid Sanat’ın mütevazı salonunu dolduran kalabalık, alkışlarla, gülüşlerle, nidalarla sözlerini “büyüleyici, bravo, harika” diyerek kesti.
‘Dünya onun fikirlerine geldi’
Loulou şöyle konuştu: “Büyüdüğüm ortamda kimilerinin çok sevdiği kimilerinin nefret ettiği bir adamdan söz edilirdi. Biz bu kişinin kim olduğunu öğrendikçe, tarihte onun kimliğini araştırdıkça ilgimiz hayranlığımız arttı. Mustafa Kemal kendi felsefesini ‘özgür bir insanlık değeridir’ diyerek, bu temel üzerine kurdu. Mustafa Kemal yüzyıl önden gidiyordu, dünya onun fikirlerini takip edecek seviyeye yeni geldi. Onu tanımayanlar ona diktatör diyor, bir cumhuriyetçi ve demokrasiye inan biri olarak, diyebilirler ama benim onlara tersi söyleyeceğim argümanlarım var. Diktatörlük için üç kriter gerekir, biri Nepotizm, yakınlarına her türlü iktidarın gücünü vermek, kayırmak, ikincisi düşman, her diktatörün özel bir düşmanı vardır. Ve her diktatör, genişlemek ister, gücünü yayma arzusu vardır. Mustafa Kemal ‘yurtta sulh cihanda sulh’ diyor” Loulou’nun kitabının henüz Türkçe çevirisi yok. Bedri Baykam bu eksikliğin en kısa sürede giderileceğinin de sözünü verdi.