Müslümanlara Obama tavsiyeleri

ABD Başkanı Beyaz Saray’daki zirvede ‘İslamla değil, İslamı çarpıtanlarla savaştayız’ dedi. Obama, Müslüman liderlerin ‘Batı’nın İslamla savaşta olduğu çirkin yalanını reddetme sorumluğu bulunduğu’ vurgusunu yaptı.

Cumhuriyet/Dış Haberler Servisi

IŞİD’in küresel tehdit olarak algılanmasının ardından 60’tan fazla ülke, ABD Başkanı Barack Obama öncülüğünde Beyaz Saray’da önceki gün başlayan, “Şiddet İçeren Aşırılıkla Mücadele Zirvesi”nde buluştu. Obama, zirveye hitabında, “İslamla değil, İslamı çarpıtanlarla savaştayız” derken, İslam ülkelerinin liderlerine ince mesajlar verdi. Zirvenin kapanışında “Batı’nın İslam ile savaşta olduğu mefhumu çirkin bir yalandır” diyen Obama, “İnancımıza bakılmaksızın hepimizin bunu reddetme sorumluluğu var” vurgusu yaptı.

 

‘Ortadoğu’da her hastalıktan biz sorumlu değiliz’

Obama bir yandan, “Terörizmden hiçbir din sorumlu olamaz, insanlar sorumludur” derken cihatçı retoriği besleyen “medeniyetler çatışması” tezine meydan okudu: “Müslüman topluluklar, din âlimleri ve akademisyenlerin sadece İslamın saptırılmış yorumlarını reddetme sorumluluğu bulunmakla kalmıyor, bizlerin bir şekilde medeniyet çatışmasına giriştiğimiz yalanı, ABD ve Batı’nın İslam ile savaşta olduğu, Müslümanları baskılamak istediği yahut Ortadoğu’daki her hastalıktan bizlerin sorumlu olduğu mefhumuna da karşı çıkma sorumlulukları var.” ABD Başkanı, IŞİD gibi terör gruplarının hakiki İslamı temsil ettiği mefhumunu reddettiklerini belirtirken bunu Müslüman liderlerin de reddetmesi gerektiğini belirtip “Teröristler 1 milyarın üzerindeki Müslüman adına konuşamaz... Kendilerini dini liderler ve kutsal savaşçı gibi göstermeye çalışırlar. Dindar değiller, teröristtirler” ifadelerini kullandı.

 

Sünni-Şii ihtilafına itiraz

Obama Sünni-Şii gerilimine atfen Ortadoğu liderlerini “şiddet yanlısı aşırılıkçılığı ve terör gruplarını tetikleyen vekâlet savaşlarına karşı” ayağa kalkmaya çağırdı. Obama, sorunun siyasi boyutunda ise Irak ve Suriye’deki yönetimlerden örneklerle hükümetlerin halklarını baskı altına almaları, temel insan haklarını reddetmeleri, etnik ve dini grupları marjinelleştirmeleri gibi yaklaşımların bulunduğunu vurguladı.

Bazı Müslümanların, adil olmayan şekilde hedef alındıklarını düşündükleri anlatan ABD lideri, “Kimse, inanışı nedeniyle şüpheli sınıfına konulmamalı veya etiketlenmemeli” vurgusu yaptı. Obama, Kuzey Carolina eyaletinin Chapel Hill kasabasında 3 Müslüman gence yönelik vahşi cinayete de değinirken, “Tüm inançlardan ve farklı kökenlerden gelen Amerikalılar olarak, acınızda sizlerin yanınızda duruyoruz ve sizlere sevgilerimizi ve desteklerimizi sunuyoruz” dedi.

Beyaz Saray zirvesinde IŞİD, El Kaide gibi örgütlerin ideolojik propagandaları, sosyal medyadaki etkinlikleri, militan toplanması ve finansmanlarının engellenmesi gerektiğinin altı çizildi.

Zirve çerçevesinde ABD Dışişleri’nde “Yabancı Terör Savaşçılarıyla Mücadelede Bilgi Paylaşımı” konulu bakanlar toplantısı yapıldı. Toplantıya 27 ülke ile Interpol temsilcileri katıldı.

 

‘Yeni düşmanla yeni savaş’

Basına kapalı toplantıda bilgi paylaşımı ve işbirliğinin geliştirilmesi ele alındı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “yeni düşmana karşı yeni bir savaş yürütme” çağrısı yaptı. Kerry, IŞİD’e geçen yazdan beri 10 ülkeden en az 20 binden kişinin katıldığı, yarıdan fazlasının Ortadoğu’dan olduğu bilgisini de aktardı.

İsmet Yılmaz: En son istediğimiz suçlama oyunu

Beyaz Saray’daki zirvede Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’nin “Suriye’de çatışmalar son bulmadan IŞİD bitmez” tezini yineledi. zirve kapsamında ABD Dışişleri’nde bakanlar düzeyinde yapılan “Yabancı Terör Savaşçılarıyla Mücadelede Bilgi Paylaşımı” toplantısında konuşan Yılmaz, Türkiye’nin Suriye krizinin başından beri ve IŞİD’in Irak’ta büyümesinden önce kaygılarını partnerlerıyla paylaştığını iddia etti. “Bugün ihmal ettiğimiz herhangi bir önlemin bedeli, gelecekte çok daha ağır olur” diyen Yılmaz, “Dolayısıyla partnerlerimizden ilk ve başlıca beklentimiz samimi, etkili ve zamanında işbirliği. En son istediğimiz şey birbirini suçlama oyunlarına girmek” diye konuştu. Yılmaz Türkiye’nin aldığı önlemlerle ocak itibarıyla Suriye ve Irak’taki gruplarla bağlantılı 1012 kişiyi sınırdışı ettiğini, havaalanları ve limanlarda risk analiz ünitesi kurduğunu anlattı. Yılmaz, “Zamanında ve eyleme geçilebilecek istihbarat aldığımızda, onları durdurabiliyoruz” derken, bilgi ve istihbarat faylaşımında boşluklardan yakındı. Yılmaz’ın ABD’li meslektaşı John Kerry ile kısa bir görüşme yaptığı öğrenildi.