‘Müslüman Kardeşler’in sözcüsü İstanbul’da’

Katar'ın ayrılmasını istediği 7 kişiden Darrag'a kapıların açıldığı iddia adildi.

Duygu Güvenç / Cumhuriyet

Mısır’daki yönetim değişikliği sırasında Müslüman Kardeşler’den yana açık tavır alan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Katar’ın ülkesinden ayrılmasını istediği 7 isim için Türkiye kapısını aralaması, Arap dünyasını şaşırtmadı. Müslüman Kardeşler’in sözcülerinden Amr Darrag’ın İstanbul’da olduğu, Cemal Abdülsettar’ın da İstanbul’a geleceği belirtildi.

Kararın uygulanmasını yakından takip eden bir Ortadoğu ülkesi diplomatı Erdoğan’ın, “Onlar da Türkiye’ye gelebilir” açıklaması için, “Bu elbette memnuniyetle karşılayacağımız doğru bir adım olmaz. Bazılarının burada olduğunu biliyorduk” yorumunu yaparken bir başka diplomat ise, “Müslüman Kardeşler’in Mısır’da devrilmesinden sonra zaten Türkiye’ye çok sayıda isim geldi. Bildiğimiz kadarıyla Müslüman Kardeşler’in sözcülüğünü de üstlenen Amr Darrag şu an İstanbul’da. Diğer isimlerden de bazılarının Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı. Aynı diplomat, Erdoğan’ın Katar’a yaptığı ziyaretinin zamanlamasına da dikkat çekti.

Kaynaklar, İstanbul’da üst düzey Müslüman Kardeşler üyelerinin bir süredir zaten bulunduğuna da işaret etti. Katar’ın aldığı kararın ardından Türkiye’nin Interpol tarafından aranan üyeler hariç diğer isimlere kapı açabileceği belirtildi. 7 isim arasında yer alan Darrag’ın yanı sıra eski
Mısır Diyanet İşleri Başkanlığı Vekili Cemal Abdülsettar da İstanbul’a yerleşeceğini açıklamıştı. Katar’ı terk etmesi istenen
isimler arasında Müslüman Kardeşler’in yöneticilerinden Vecdi Guneym ve Mahmud Hüseyin ile Adalet ve Hürriyet Partisi’nden Hamza Zuba, Eşref Bedreddin ve İsam Telime de yer alıyor.

Sık sık gidip geliyorlar

Arap kaynaklar, bu isimlerin birçoğunun Türkiye’ye, 2013’ten bu yana sık sık giriş yaptığını belirtirken Hamza Zuba ile ilgili Interpol tarafından daha önce çıkartılan karar olduğuna işaret etti ve Türkiye’nin ev sahipliği yapamayacağını savundu. Ancak Türkiye, daha önce Irak tarafından Interpol aracılığıyla arama kararı çıkartılan eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’yi de zaman zaman misafir ediyor.

Katar’ın Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerini düzeltmek için attığı bu adımın Hamas üyelerini de kapsayabileceği belirtildi. Kulislerde, Katar’da bulunan Hamas lideri Halid Meşal’in de Tunus’a gideceğive benzer kararların diğer Hamas üyeleri için de istenebileceği konuşuluyor.

Dışişleri sıcak değil

Kaynaklar, Darrag’ın birçok defa Türkiye’ye gelip gittiğini şu anda da İstanbul’da olduğunu belirtirken Türk kaynaklar bu iddiaları yalanlamadı. Erdoğan’ın Katar ziyaretinin ise süpriz bir şekilde son anda planlandığı öğrenildi. Dışişleri ise Müslüman Kardeşler’in üst düzey temsilcilerinin Türkiye’de ağırlanmasına sıcak yaklaşmazken “Bu kararla ilgili biz yorum yapamıyoruz. Köşk’e danışın” demekle yetindi.

Araplardan veto

Türkiye ve Arap Birliği arasında 2010 yılında başlayan ve siyasi gelişmelerin Dışişleri Bakanları düzeyinde ele alındığı ortak forum 2012 yılından bu yana yapılmıyor. Forumun ekonomik ve turizm ayağı alt düzeyde toplanırken siyasi ayağını yeniden canlandırmak isteyen Türkiye’nin çabaları sonuçsuz kaldı. Türkiye’nin forumu sonbaharda toplamak için yaptığı çağrılara Arap dünyasından olumlu yanıt gelmedi. Kaynaklar, bu yıl da ortak forum yapılmayacağını belirtti.