Musa Kart: ‘Her türlü şiddete karşıyım’

Taksim Hill Otel’de dün akşam düzenlenecek olan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri töreni OHAL gerekçe gösterilerek yasaklandı. Ödüller polisin tüm engellemelerine rağmen Taksim’de bulunan İnsan Hakları Derneği’nde sahiplerini buldu.

cumhuriyet.com.tr

Ödül töreninin önce yasaklanması daha sonra tören yerinin değişmesi nedeniyle karikatür dalında ödüle layık görülen gazetemiz karikatürüsti Musa Kart törene katılamadı. Musa Kart’ın ödülünü tutuklu bulunan gazetemiz muhabiri Ahmet Şık’ın eşi Yonca Şık aldı. Kart’ın mesajını okuyan Şık, Musa Kart’ın ödülünü Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazetemiz İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Sabuncu, yazarımız Kadri Gürsel, muhabirimiz Ahmet Şık ve muhasebe çalışanımız Emre İper’e ithaf ettiğini söyledi. Kart mesajında Musa Anter’in bir mizah ustası olduğunu hatırlatarak, “Musa Anter bütün mizahçılar gibi her türlü şiddeti dışlardı. Şu anda karşınızda Cumhuriyet davasının tutuksuz sanığı olarak bulunuyorum. Şimdiden belli oldu ki bu dava ileride ‘pideci, parkeci’ davası olarak anılacak. Ama sadece gazetecilik yaptıkları için beş arkadaşımız hâlâ Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Bu ödülü onlara ithaf etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘Her türlü şiddete karşıyım’

Her türlü şiddete karşı olduğunu vurgulayan Musa Kart, mesajında özetle şu ifadelere yer verdi: “'Karikatür, toplumun vicdanıdır' düşüncesiyle hareket ettim her zaman. Partilerin, örgütlerin ve siyasetlerin bu vicdanı kuşatmasını doğru bulmadım. Bugün her zamankinden daha iyimserim. Hatun Tuğluk’un cenazesinde sergilenen insanlık düşmanı müdahale de, Siverek’te Necmettin öğretmenin kaçırılıp öldürülmesi de toplumda aynı şekilde infial yarattı. Yaşanan acılar hepimizin acıları. Ama inanıyorum ki bu güzel ülkede insanlarımız, ölüsüyle dirisiyle birlikte olmaya devam edecekler.”

‘Biz konuştuk onlar yazdı’

“ÖSO, TSK’ye ait tankı IŞİD’e verdi” haberiyle juri özel ödülüne layık görülen Birgün gazetesi muhabiri Erk Acarer’in ödülünü Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan aldı. Elvan, gazetecilerin ödüllendirilmesinin çok kıymetli olduğunu söyleyerek, ‘“Biz konuştuk onlar yazdılar. Kimi sürgün edildi. Kimi tutuklandı. Bu ödülü başta Cumhuriyet gazetesi çalışanları olmak üzere, tüm tutuklu gazeteciler adına alıyorum” dedi. Kadın haberciliği dalında ise jüri özel ödülü Jinda Asmen’e verildi. Törene katılamayan Asmen’in ödülünü adına Derya Asmin aldı. Asmin’e ödülü juri üyesi gazetemiz Sorumlu Yazıişleri Müdürü Faruk Eren verdi. Eren, ödül töreninin yasaklanmasına tepki göstererek, “Gazetecileri tutukluyorlar. Ödül almalarını engellemeye çalışıyorlar. Bu durum ülkedeki basın ve ifade özgürlüğünün son halidir. Mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Evrensel gazetesinden Eylem Nazlıer ise, “Anaokulu etkinliğinde korkunç manzara” haberiyle juri özel ödülüne layık görüldü. Nazlıer, ödülünü okulda olması gerekirken, devlet tarafından katledilen Uğurlar’a, Ceylanlar’a, Berkinler’e, çocuk işçilere ithaf ettiğini söyledi.