MUN Konferansı'nda Oğuzkaan Koleji Somali'yi temsil etti

15-18 yaş grubu öğrencilerin katıldığı Birleşmiş Milletler’in simülasyonu şeklinde gerçekleşen MUN Konferansı’nda (Model United Nations) öğrenciler, kendi ülkelerinin dışındaki bir ülkeyi temsil etti.

cumhuriyet.com.tr

MUN Konferansı’nda öğrenciler, ‘TERÖR’ konusunu Politika, Silahsızlanma, İnsan Hakları ve Çevre alt başlıkları altında inceledi. Konferans’a katılan öğrenciler, delegesi oldukları ülkeyle ilgili bu dört alanda sunum yaptı.

Bu yıl Robert Koleji’nde yapılan MUN Konferansı’na katılan ülkeler Amerika, Hollanda, Meksika, Kore, Danimarka, Gürcistan, Hindistan, Kongo, Bosna Hersek, Rusya ve Türkiye oldu.

Oğuzkaan Koleji öğrencileri, Somali’yi temsilen toplantılara katıldı. Toplantıya katılma hazırlıkları sırasında öğrenciler, Somali’yi politikasından eğitimine, uluslararası ilişkilerinden Ülke içinde yaşanan sıkıntılara kadar detaylı bir şekilde inceledi. Konferanslara hazırlık aşamasında yoğun bir çalışma sürecinden geçen Oğuzkaan Koleji öğrencileri, uluslararası ilişkiler, dünya sorunları ve güncel olaylarla ilgili detaylı bir çalışma içine girip, konferansta temsil ettikleri Somali için farklı bakış açılarıyla sorunlarına çözüm getirecek yasa tasarıları hazırladı. Katıldıkları konferanslarda ise Dünya’nın farklı ülkelerinden gelen gençlerle birlikte sorunlara getirdikleri çözümleri tartışarak, münazara ederek ve diplomasinin taktiklerini kullanarak Birleşmiş Milletler için önergeler hazırladı. MUN Konferansı’nın son gününde ise her komitedeki delegeler bir önergede bulundu. Önergeler, münazara edilerek delegeler tarafından oylandı. İnsan Hakları, Çevre ve Silahsızlanma Komiteleri’nin önergeleri Birleşmiş Milletler’e sunulmak üzere Konferans sonlandırıldı.

Tamamı İngilizce yürütülen toplantılarda Oğuzkaan Koleji öğrencileri, yaptıkları Somali sunumuyla ve ülke sorunlarına bakış açılarıyla dikkat çekti. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, ‘Gerçek Birleşmiş Milletler’in tam bir simülasyonu olan bu aktivite sayesinde öğrencilerimiz, araştırma, yazma, makale okuma, tartışma, topluluk önünde konuşma yapma ve fikirlerini ifade etme gibi çok önemli beceriler edindi. Öğrencilerimiz, bu çalışmaya katılan ülkelerden gelen öğrencilerle kültürel etkileşim sağlayıp  dünyaya  farklı bakış açısıyla bakmayı da  öğrendi. Somali gibi bir ülkeyi simülasyon da olsa Birleşmiş Milletler’e bu kadar detaylı taşıyıp temsil etmeleri bizi çok gururlandırdı’ dedi.

MUN  (Model United Nations) Nedir?

MUN, Birleşmiş Milletler toplantılarının içerik ve şekil olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı konferanslardır. Dünya’nın dört bir tarafından gelen katılımcı öğrenciler, MUN Konferansı’nda gerçek dünya meselelerini tartışmaktadır.

MUN, üniversiteler, eğitim kuruluşları ve Dünya’nın pek çok akademik otoritesi tarafından öğrenciler için en prestijli akademik aktivite ve referans olarak kabul edilmektedir. MUN Konferansı’nın sonuç bildirgeleri, tavsiye niteliğinde Birleşmiş Milletler’e gönderilmektedir.

Tipik bir Birleşmiş Milletler Konferansı şeklinde geçen MUN Konferansı’nda öğrenciler, kendileri için belirlenen ülkelerin birer delegesi olarak Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Silahsızlanma Komisyonu gibi birimlerde görev almaktadır.

Konferanslara hazırlık aşamasında yoğun bir çalışma sürecinden geçen öğrenciler, uluslararası ilişkiler, dünya sorunları ve güncel olaylarla ilgili detaylı bir çalışma içine girer. Her konferansta öğrenciler, temsil edecekleri farklı ülkelerin bakış açısıyla o sorunlara çözüm getirecek yasa tasarıları hazırlar. Katıldıkları konferanslarda ise Dünya’nın farklı ülkelerinden gelen gençlerle birlikte sorunlara getirdikleri çözümleri tartışarak, münazara ederek ve diplomasinin taktiklerini kullanarak Birleşmiş Milletler çatısı altında önergeler hazırlar.