'Mültecileri doğrudan kamplardan alma politikamızı sürdüreceğiz'
İngiltere Başbakanı David Cameron, "binlerce" yeni Suriyeli mülteciye ülkede yerleşme imkanı sağlanacağını açıkladı.
cumhuriyet.com.trCameron Avrupa'ya varmış insanları değil, Suriye sınırındaki mülteci kamplarında yaşayan kişileri alacaklarını ifade etti.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre; İngiltere lideri "Mültecileri doğrudan kamplardan alma politikamızı sürdüreceğiz. Bu onlara İngiltere'ye geliş için, maalesef çok sayıda cana mal olan tehlikeli yolculuk riskini almaktansa, daha doğrudan ve güvenli bir yol sunuyor." dedi.
Böylece Cameron geçen hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sergilediği tavırdan farklı bir yaklaşım benimsemiş oldu.
AB'de başını Almanya ve Fransa'nın çektiği bir grup, İtalya ve Macaristan gibi üye ülkeler üzerinden gelen mülteci akınının yükünün eşit paylaştırılmasını istiyor.
Bugünkü konuşmasında krize kalıcı bir çözüm getirilmesi çağrısında bulunan Cameron, İngiltere'nin "mantığı ve kalbiyle" hareket edeceğini belirtti.
Başbakan alınacak mülteci sayısı konusunda kesin bir rakam vermezken, BM Mülteci Örgütü İngiltere'nin 4 bin Suriyeli mülteci alacağını açıkladı.
Cameron daha önceki ifadelerinde, daha fazla sayıda insan kabul etmenin soruna çözüm olmadığını söylemişti.
5 bin kişi kabul etmişti
Bodrum kıyılarına cesedi vuran üç yaşındaki Suriyeli çocuğun fotoğraflarının yayımlanmasının ardından İngiltere'nin daha fazla sayıda mülteci kabul etmesi konusunda baskılar arttı.
Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana İngiltere sadece 5 bin Suriyelinin sığınma talebini kabul etti.
Cameron, Suriye'de dört yıldır devam eden savaş nedeniyle göçenlere karşı İngiltere'nin "ahlaki sorumluluk" taşıdığını ve gelecek hafta bölgede çalışma yürüten örgütlerle görüşmelerin ardından ayrıntıların açıklanacağını ifade etti.
Suriye'deki mülteci krizi için İngiltere'nin 900 milyon sterlin yardım yaptığını belirten Cameron, daha fazla mülteciye kapılarını açacaklarını söyledi.
AB ülkeleri arasında daha fazla mülteci ve göçmen alması için baskı altında olan ülkelerin başında İngiltere geliyordu.