Mültecilere fakir ülkeler ev sahipliği yapıyor

BM, dünyadaki 15 milyon 400 bin mültecinin beşte dördüne, yurttaşlık beklentisi küçük, ekonomik fırsatların sınırlı olduğu fakir ülkelerin ev sahipliği yaptığını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

BM tarafından bugün yayımlanan bir raporda, sadece Pakistan, İran ve Suriye'nin mültecilerin yüzde 25'inden fazlasını barındırdığı belirtilerek, bu rakamların Kuzey Afrika ülkelerindeki karışıklardan kaçarak komşu ülkelere ve Avrupa'ya sığınan mültecileri kapsamadığı vurgulandı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, sanayileşmiş ülkelerdeki mülteci akını korkusunun büyük bir abartı olduğunu, ya da konunun yanlış biçimde göçmenlik sorunlarıyla ilişkilendirildiğini vurgulayarak, sorunun fakir ülkelerin sırtına yüklendiğini söyledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Komiserliğin 1950 yılında, İkinci Dünya Savaşı'nda 2 milyon 100 bin Avrupalının yerlerinden olmasının ardından kurulmasından bu yana mültecilerin durumunda sert değişimler olduğunu belirterek, mültecilerin sayısında 2010 yılında bir önceki yıla 153 bin kişilik artış olduğunu, toplam sayısının 15 milyon 400 bine ulaştığını kaydetti.

BMMYK, ülkeleri içinde yerlerini değiştirmek zorunda kalan insanların sayısının 2010 yılında 27 milyon 500 kişiye çıktığını, sığınma talep eden 850 bin kişi de dahil edildiğinde dünya genelinde 43 milyon 700 bin kişinin yerlerini terketmeye zorlandığını bildirdi.
Komiserlik, Filistinli mültecilerin 5 milyonla, dünya mülteci nüfusunun üçte birini oluşturduğu, komşu ülkelerdeki bazı Filistinli mültecilerin yaşamının tamamını mülteci kamplarında geçirdiğini belirtti.

Toplam mültecilerin beşte birini oluşturan Afganların, 1979 yılındaki Sovyet işgalinden bu yana ülkelerinin dışında olduğu, Pakistan ve İran gibi ülkelerde dehşet verici koşullarda yaşadıkları kaydedildi.
Mülteci kaynağının diğer önemli ülkelerinin ise 1 milyon 700 bin kişiyle Irak, 770 bin kişiyle Somali, 477 bin kişiyle Kongo olduğu vurgulandı.