‘Mülteciler savaşın ortasına atılamaz’
Aşkale’deki sınır dışı operasyonunun ardından bu kez de İstanbul Süleymaniye’de yaşayan Suriyelilerin otobüslerle Osmaniye kampına gönderildiği, buradan da sınır dışı edileceği ileri sürüldü. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde, dün Midilli Adası’na geçmeye çalışan 74 Afganistan ve Suriye uyruklu sığınmacı yakalandı.
ALİ ÇELİKKAN Çanakkale’de 74 sığınmacı yakalandı Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nde, yasadışı yollarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmeye çalışan 74 Afganistan ve Suriye uyruklu sığınmacı yakalandı. Alınan bilgiye göre, İl Jandarma ve Bursa Jandarma Bölge komutanlıklarından ekipler, yasadışı geçişlerde en sık kullanılan Kadırga ve Esmece Burnu, Biber Deresi, Yeşil Liman, Koruoba ve Bademli köyleri sahillerine operasyon düzenledi. 74 kişi, işlemlerinin ardından Ayvacık’taki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi. |
Erzurum Aşkale’deki mültecilerin Geri Gönderme Merkezi’nden Suriye’ye sınır dışı edilmelerinin ardından, bu sefer de İstanbul- Süleymaniye’de yaşayan Suriyeli sığınmacıların otobüslere bindirilip Osmaniye Kampı’na gönderildiği iddia edildi. Mülteciler kendilerine Pazartesi günü Suriye’ye gönderileceklerinin söylendiğini ileri sürdüler.
Ayvacık’ta ve diğer geri gönderme merkezlerinde tutulan mültecilerin de benzer tehlikelerle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Avrupa’dan sağlanan 3 milyar Avroluk fonun bu şekilde Geri Gönderme Merkezleri’nin inşası için kullanılma ihtimali, Türkiye’ye sığınanları tedirgin ediyor. Uluslararası Af Örgütü’nden Andrew Gardner, Osmaniye’deki Düziçi’nde mültecilerin “Sebepsiz yere tutulduğunu, avukat ya da telefon hakları” olmadığını belirtti.
Gardner, “Burada bazı insanlara zorla imzalatılan kâğıtların haberlerini alıyoruz, bazı durumlarda ellerini tutup kâğıda basıyorlar. Yaşananlar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesi’ne aykırı. Bu merkezlerde normal şartlarda ya mültecilik talebinin değerlendirilmesi, ya da sınır dışı edilmek için tutulabilirler.
Fakat savaş olan bir bölgeye sınır dışı etmek yasak olduğu için bu sebep geçerli değil” ifadelerini kullandı. Avrupa’yla yapılan anlaşmada en büyük tehlikenin “Sınırlardaki güvenliğin artırılmasıyla insanların daha tehlikeli yolları tercih etme ihtimali” olduğunu söyledi. AB heyetiyle anlaşma hakkında konuşan Gardner, “AB heyeti paranın ‘Ceza Kampları’ (Geri Gönderme Merkezleri) ve güvenlik önlemleri için kullanılabileceğini, fakat çoğunlukla mültecilere yardım için amaçlandığını söyledi” dedi.
Ayvacık’ta son durum
İnsan Hakları Derneği Marmara Bölge Temsilcisi Hayrettin Pişkin ise Çanakkale’de yakalanıp Ayvacık’taki Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan mültecilerin durumları hakkında, “5-6 gün önce yakalanan 1500 kişinin bir bölümünün ‘1 ay içinde ülkeyi terk edecek’ diye bir tahaahütname imzalatılmalarının ardından serbest bırakıldıklarını” söyledi. Başka bir grubun ise ülkede bulunan diğer Geri Gönderme Merkezlerine dağıtıldığını söyleyen Pişkin, “Şimdi 247 kişi kaldı, içeride kapasitesi 84 kişi. Ziyaret taleplerimiz reddediliyor. Tel örgü gibi bir yer var, insanlar hayvan gibi kafese kapatılmış.
Ahıra hayvanları kapatır gibi kapatmışlar” dedi. Sığınmacıların ülkenin doğusunda sınır dışı edildikleri iddialarından haberdar olan Pişkin, “Herhalde buradan o taraflara dağıtılıyorlar, sonra da oradan gönderiliyorlar” dedi.