Mülteciler için çözüm üretilmiyor
Savaştan kaçıp Türkiye’ye göçen Suriyeli sayısı doğumlarla artarken; hükümetin siyasi hesaplar dışında nüfusa ve göçe ilişkin plan yapmaması, kalıcılık konusunda politika üretmemesi tartışma yaratıyor. Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen’in araştırmasına göre, 50 yıl sonra Türkiye’de yaşayanların çeyreğini Suriyeliler oluşturacak.
Şeyma Paşayiğit
Çatışmalar sonucu 2011 sonrası göç etmek zorunda bırakılan 3 milyon 613 bin Suriyeli, geçici koruma statüsü ile Türkiye’ye yerleşti. Göçlerle artan nüfus ile ekoloji, çevre, sosyal ve kültürel durum, kamu yatırımları, güvenlik, kent sorunları da değişiyor. Mülteciler, farklı etnik kesimlerin karşı karşıya getirilmesiyle sorunlar yaşarken; ev kiralarının ve ucuz işgücüyle işsizlik oranının yükselmesi gibi mültecilerin neden oldukları sorunlar da artıyor. Kontrolsüz doğumlar sonucunda tüketici konumundaki çocuk nüfus oranı artıyor, ekonomik bağımlılık oranı yükseliyor. Mültecileri kabul eden hükümetin, siyasi hesaplar dışında nüfus ve göçe ilişkin plan yapmaması, kalıcılık konusunda politika üretmemesi eleştiri alıyor. Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen, Türkiye’de geçici koruma statülü Suriyeliler ile ilgili bir araştırma yaptı.
Üç milyon kayıtlı
Araştırmada, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamalar ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; Türkiye’de kayıt altına alınmış Suriyelilerin sayısının 2017 yılı itibarıyla 3 milyon 426 bine, 2018 yılı itibarıyla da 3 milyon 613 bine ulaştığı bilgisi yer aldı. İçişleri Bakanı Soylu’nun başka bir açıklamasında, Fırat Kalkanı ve Afrin harekâtlarından sonra 291 bin 790 Suriyelinin ülkelerine dönüş yaptığını söylediği ancak bir önceki yıla göre 187 bin 175 artış yaşandığı belirtildi. Bu artışların “dış göçlerden çok doğumlardan dolayı olduğu” değerlendirmesi yapıldı.
Suriyeli nüfusun artış oranının 2017 yılına ait genel artış oranından 4.43 kat daha fazla olduğu kaydedildi. Kayıt altına alma işlemlerinin sonuçlandığı ve yeni göç alınmayacağı varsayımından hareket edilen araştırmada; 5 yıl sonra Türkiye’de yaşayan yüz kişiden 5’i, 50 yıl sonra ise Türkiye’de yaşayan dört kişiden birinin Suriyeli olacağı tespit edildi.