Muhalif sesleri kısmak için 'vergi cezası'

Maliye'nin Doğan Yayın Holding'e kestiği 826.3 milyon TL'lik vergi cezasına basın meslek örgütlerinden tepki geldi. Basın meslek örgütleri söz konusu cezayı, siyasi bir karar olarak nitelendirirken, Başbakan Erdoğan'ın muhalif sesleri kısmak için "vergi silahını" kullanması olarak yorumladı.

cumhuriyet.com.tr

Maliye, Doğan TV Holding'in yüzde 25'inin Alman Axel Springer'e satışı işlemi dolayısıyla Doğan Yayın Holding'e 826.3 milyon TL'lik vergi cezası kesti. Söz konusu kararla ilgili açıklamada bulunan basın meslek örgütleri, kararı siyasi olarak nitelendirdi.

 

ÇGD: Başbakan 'hizaya gelmezsen, bu taraftan vururum' diyor

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, normal koşullarda demokratik ülkelerde işletmelerin, şirketlerin vergi borçlarının "haber" yapılmayacağına dikkat çekerek, "Tartışma konusu da olmaz. Vergiler ödenir, hukuk içinde gereken neyse o yapılır. Vergi sahibi de vergisini öder. Türkiye ise öyle değil. İktidar, kendisine muhalif yayın yapanları her alanda yok etmek için çaba sarf ediyor. Çünkü daha önce bunun örnekleri de görüldü. Örneğin, Kanaltürk. Maliye çok acımasız bir şekilde üzerine gitti ve sonunda yok edildi, el değiştirdi. Şimdi, Başbakan önce kendisini eleştiren yayın grubu için 'gazete almayın' kampanyası yaptı. Halkı kışkırttı. Bundan sonuç alamayınca bu kez vergi silahını ortaya koydu. 'Hizaya gelmezsen, bu taraftan vururum' diyor. Onun için normalde vergi vermeyenin üzerine gidilmesi doğal ama Türkiye'deki niyetin o olmadığı ve siyasi bir silah olarak kullanıldığı çok açık. Ben burada kötü niyet görüyorum. 'Bu gazeteleri almayın kampanyası'nın devamı olarak görüyorum. Ve doğru da bulmuyorum" dedi.

 

TGS: İktidarın medyayı hizaya sokma girişimi

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi ise, iktidarın medya kuruluşlarını hizaya sokmaya çalıştığını ve bu cezanın da bunun bir parçası olduğunu söyledi. Söz konusu durumun medyanın bağımsızlığını zedelediğini söyleyen İpekçi, şunları söyledi:
"Bu ceza, siyasi iktidarın medyayı hizaya sokma girişimlerini bir parçası. Türk basının sermaye sahibi patronlarının hataları, gazetecilere fatura ediliyor. Patronların hukuk tanımazlığı, gazetecilerin editöryel bağımsızlığını ve sendikal haklarını tanımamaları, Türk medyasını bugün bu hale getirdi. TGS olarak faaliyetlerimiz, medya patronları tarafından sansürlenmesine rağmen, biz sansüre, otosansüre ve hükümet baskılarına karşı basın özgürlüğü mücadelemizi sürdüreceğiz."