Muhalif sese tahammülleri yok
Başta Cumhuriyet.com.tr olmak üzere muhalif siteler son bir haftadır yoğun siber saldırı altında ve şimdiye kadar görülmemiş şekilde ataklar gün boyu hiç durmuyor.
Oğuz GüvenMuhalif sitelere yönelik siber saldırılar hızını kesmeden sürüyor. Özellikle Cumhuriyet ve Sözcü başta olmak üzere bir haftadır aralıksız süren uluslararası saldırı gün boyu hiç kesilmeden ataklarla sürüyor. Bu siber saldırı muhalif hiçbir sese dahi tahammülleri olmadığını gösteriyor. Okurların gerçekleri öğrenme, bilgi alma hakkı zorbalıkla engellenmeye çalışılıyor.
Medyanın "Penguen" moduna geçmesi nedeniyle yurtiçi ve yurtdışından cumhuriyet.com.tr'ye artan ilgi birilerini rahatsız etti. Cumhuriyet, hırsızlık, yolsuzluk iddialarına sessiz kalmadı. "Seçim kazanmak için Suriye'ye savaş çıkarma" planlarının ortaya çıkması üzerine ses kayıtlarını yayınlaması iktidarın tepkisini çekti. Ardından cumhuriyet.com.tr'ye büyük bir siber saldırı başlatıldı.
Parayla tutuldukları belli profesyonel hackerlar, çeşitli programlarla milyonlarca kullanıcı aynı anda siteye giriyormuş gibi sürekli saldırı düzenledi. Seçim gecesi, Anadolu Ajansı'ndan başka seçim verilerini sağlayan tek kuruluş olan CİHAN ajansını çökerttiler. Aynı gece cumhuriyet.com.tr 'yi de 15 dakikalığına çökermeyi başardılar. Bu büyük ölçekli siber saldırı sürekli devam etti ve halen de devam ediyor.
Hacker saldırısını bahane eden Telekom, cumhuriyet.com.tr'nin kullanıcılarını "kara liste"ye aldı. Telekom’la görüşmelerimizin sonucunda bir kısım kullanıcı kara listeden çıkarıldı.
Dünyanın en büyük servis sağlayıcılarından biri olan Telia şirketinin, cumhuriyet.com.tr'nin IP adresini bloke ettiğini öğrendik. Yurtdışından okurlar sitemize giremiyor. Telia şirketine yolladığımız yazıya, "DDOS saldırılarında çok fazla trafik üzerinden geçtiği için kapattığını. İki gün içinde açılacağını" söyledi. Ancak, siber saldırı sürekli devam ettiği için, yurtdışından gelecek okurlar bir süre daha sıkıntı yaşayabilir.
Twitter ve Youtube yasağıyla birlikte tüm DNS'lerle oynayan Telekom'un uygulaması da özellikle sosyal medyadan (Facebook ve Twitter) gelişlerde büyük sıkıntı yarattı. Çok sayıda okur, telefon ve e-posta ile sitemize giremediğini belirtti.
TELEKOM DNS'LERLE NASIL OYNUYOR
Twitter ve Youtube'un engellenmesinin ardından, Telekom, en büyük internet operasyonu için düğmeye bastı. OpenDNS, Google DNS ve Public DNS teker teker kapandı.
DNS'leri değiştirmek suretiyle yapılan yasaklı sitelere giriş yöntemi çoğunlukla işe yaramaz hale geldi.
Türkiye’deki internet sağlayıcıları hükümet baskısıyla DNS zehirleme ve kaçırma yöntemiyle yasak siteleri engellemeyi başardı. Buna ilk tepki Google'dan geldi.
Steven Carstensen tarafından yayınlanan makalede yazdıklarıyla "Türkiye’deki servis sağlayıcıların DNS’ler üzerinde çalışmalar yaptığını" doğruladı.
Turkcell Superonline ve Turkcell 3G kullanıcıları, OpenDNS ve Google DNS üzerinden internete bağlanamıyor. Smile ve D-Smart aboneleri de benzer sorun yaşıyor.
Türkiye’deki servis sağlayıcıların sahte DNS sunucuları işletmeye başlatarak, Google DNS ve diğer büyük DNS adreslerini taklit ettiği, böylece siz bilgisayardaki DNS’i değiştirseniz bile, internet sağlayıcınız sizi olması gereken çıkış kapılarına yönlendirmeyip, kendi kapılarına yönlendiriyor. Sonuç olarak DNS değiştirme işleminiz amacına ulaşmamış oluyor.
DNS sunucuları domain isimlerini çözen ve sizi ilgili sunucuya aktaran yönlendiren bir yardımcıdır. Herhangi bir siteye, hizmete erişemediğimizde "herhalde onu da yasakladılar" diyoruz ama emin olamıyoruz. Netice olarak DNS'e yapılan bu müdehale 'suç'tur.
ENGELLERE RAĞMEN CUMHURİYET.COM.TR DİMDİK AYAKTA
Tüm engellemelere, siber saldırılara rağmen, cumhuriyet.com.tr günde 1.5 milyon ziyaretçi sayısını aştı. Baskılarla, tehditlerle, engellemelerle, saldırılarla Cumhuriyet'i susturacaklarını sananlar yanılıyor. 90 yıldır olduğu gibi Cumhuriyet gerçekleri yazmaya devam edecek.