Muhalif goller

‘Gezi Direnişi’nden aldığı ilhamla kurulan Karşı Lig, futbolda cinsiyet tabusunu yıkıyor.

ORHUN ATMIŞ

Türk futbolunun en büyük problemlerinden ikisi, tribünlerde meydana gelen şiddet olayları ve önlenemeyen küfürler... Son olarak, Spor Toto Süper Lig’in 24. haftasında tüm takımlar sahaya, “Öfkeyle değil, saygıyla güzeldir futbol” pankartıyla çıkmıştı. Ancak Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, konuyla ilgili, “50 yıldır bu işteyim, hiçbir şey değişmedi. Futbolu savaş alanına çeviriyoruz” açıklamasını yapmıştı. Bir grup futbolsever ise yeşil sahalarda alışık olunan bu olumsuz görüntülere karşı, 3 yıl önce Karşı Lig’i kurdu.

Geçen haftalarda 4. sezonun ikinci devresinin açılışını yapan Karşı Lig oyuncularıyla bir araya geldik. Karşı Lig’in kuruluşundan bu yana halı saha maçlarına katılan Kadim Fırat, kadın ve erkeğin bir arada futbol oynamasının denenmemiş olduğuna dikkat çekerek, “Gezi Direnişi’nin verdiği cürretle” bu ligi hayata geçirdiklerini belirtiyor. Fırat, çıkış noktalarını ise “Gezi sonrası mahalle dayanışmaları vardı. Yeldeğirmeni, Maçka Dayanışması gibi... Oralarda zaten birçok şeyi ortak yapar hale gelmiştik. Bunu yeşil sahalarda da yapabilir miyiz, kadın-erkek birlikteliğini, endüstriyel futbola karşı olmayı, cinsiyetçiliği değiştirebilir miyiz, bu duygularla başladık” diye açıklıyor. Kütüphanecilik yapan Fırat, “Forza Yeldeğirmeni” takımının bir üyesi. Fırat, oyuna katılan herkesin söyleyecek bir sözünün, derdinin ve idealinin bulunduğunu söylüyor.

Eş antrenör

Forza Yeldeğirmeni takımının bir diğer üyesi Nurgül Elman, bir öğretmen. Elman, Karşı Lig hayata geçtiğinde ilk etapta sadece saha kenarından destek olacağını belirtince arkadaşları onu eş antrenör ilan etmiş. Başlarda korku yaşadığını söyleyen Elman, “Arkadaşlar da çok yardımcı oldular. Nasıl vurmam, nasıl durmam gerektiğini öğrettiler” ifadelerini kullanıyor. Nurgül Elman, kadınların futbol oynadığını duyduklarında nasıl tepkilerle karşılaştığını sorduğumuzda şu cevabı verdi: “Biz futbol oynuyoruz” dediğimizde “Aa gerçekten mi, biz de gelebilir miyiz” diye ilk teklif onlardan geldi. Böyle böyle çoğalıyoruz. Tepkiler çok güzel.

‘Tavrı kırmak gerekiyor’

Bir öğrencim ilkokulda futbola “bulaşmış.” Ve gerçekten çok iyi oynuyormuş. Bir gün annesiyle karşılaştım, “Sizi dinler, Gözde’yle bir konuşsanız” dedi. “Ne oldu” deyince “sürekli arkadaşlarıyla futbol oynuyor” cevabını verdi. Ben de “gerçekten mi, süper” dedim, çağırdım buraya, seni izlemek istiyorum dedim. Sonraki zamanlarda ailesinin tavrı değişti, top almışlar, krampon almışlar. Onlar da destekliyorlar. Biraz kırmak gerekiyor. Yetişkinlerin böyle baktığını görünce diğer yetişkinlerin de tavrı değişiyor.

‘Karşı Lig’e evet başkanlığa hayır’

Amed Spor’un taraftar grubu ‘Barikat’ da davet üzerine 1 yıldır Karşı Lig’de yer aldıklarını dile getiriyor. “Biz buraya pankartlarımızla, söyleyeceklerimizi yazılı olarak söylemeye geliyoruz” diyen Barikat grubu üyeleri, maç öncesinde “Karşı Lig’e evet, ırkçılığa ve başkanlığa hayır” pankartıyla çıktı.

Irkçılığa ve nefrete karşı

Tam adı: “Endüstriyel futbola, ırkçılığa ve milliyetçiliğe, cinsiyetçiliğe, her türlü nefret söylemine ve ayrımcılığa Karşı Lig”

-Ligde 16 takım bulunuyor.

-Sahaya 7 kişi çıkılıyor. Oyuncu değişikliği sınırı yok.

-Takımların oyuncu sınırlaması yok, ancak her takımda 3 kadın futbolcu sahaya çıkmak zorunda.

-Galibiyet 3, beraberlik 2, mağlubiyet 1 puan.

-Karşı Lig’den bazı takım isimleri: Queer Park Rangers, Beleştepe, Altı Üstü Eğitim Sen, Mülksüzler...

Katılım nasıl sağlanıyor?

Karşı Lig” adındaki Facebook ve Twitter hesaplarıyla iletişime geçmek gerekiyor. Ardından bu talep Karşı Lig’in yazışma grubunda paylaşılıyor ve oyuncu eksiği bulunan takımlara katılım sağlanabiliyor