Muhalefetle hükümet bazı konularda uzlaştı
Müslüman Kardeşler hükümetle arasındaki görüşmede bazı konularda uzlaşıldığı bildirildi. Mısır'da iktidar ile muhalefet grupları, anayasada değişikliklerle ilgili olarak mart ayına kadar bir komitenin kurulmasında anlaştı.
cumhuriyet.com.trHükümet sözcüsü Magdi Radi, önümüzdeki ayın ilk haftasına kadar anayasada yapılması gerekli değişiklikleri hazırlayacak bir komitenin kurulacağını açıkladı. Sözcü, yargı erkini ve bazı siyasileri kapsayacak bir komitenin kurulmasında anlaşma sağlandığını belirtti.
Hükümetin muhalefetle görüşmesine Müslüman Kardeşler ile 25 Ocak'tan bu yana düzenlenen gösterilerde yer alan bazı gruplar katıldı. Mısır'da bugünkü görüşmeyle, 50 yıl sonra ilk kez iktidar, Müslüman Kardeşler ile masaya oturmuş oldu.
Hükümet SMS ve internet özgürlüğü teminatı verdi
Mısır'da iktidar ile muhalefet gruplarının görüşmesinde, üzerinde mutabakata varılan konulara ilişkin yeni ayrıntılar belli oldu. Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlayacak komite, öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimine daha fazla adayın katılımına zemin hazırlayacak, ayrıca cumhurbaşkanının kaç defa seçilebileceğini belirleyen anayasal değişiklik üzerinde çalışacak. Komite bu ve diğer anayasal değişikliklerle ilgili çalışmasını, mart ayının ilk haftasına kadar bitirecek.
Resmi haber ajansının haberine göre, öteki anlaşma maddeleri arasında ise Kahire'nin merkezindeki protestolarını sürdüren göstericilere karışılmaması, taciz edilmemesi de yer alıyor. İktidar ayrıca, basın özgürlüğünü kısıtlamamayı, SMS mesajlaşmasını engellememeyi, internete sınırlama getirmemeyi taahhüt etti. Her iki taraf, hükümetin, siyasi mahkumların şikayet ve taleplerini değerlendirecek bir birim açması konusunda da mutabakata vardı. Anlaşmayla 13'üncü gününe giren gösterilerin başından beri gözaltına alınanlar da serbest bırakılacak.
Hükümet, adli yetkililer arasından, rüşvetle mücadele için görevlendirme yapacak, yolsuzlukların arkasındakilerin belirlenmesi yönünde çalışmalarda bulunacak. Bir haftadan uzun bir süre önce polisin birdenbire Kahire sokaklarından neden çekildiği ve böylece meydanın yağmacılara ve kundakçılara neden terk edildiğine ilişkin de hükümet, bir soruşturma başlatmayı ve bu kararın arkasındakileri belirleyerek yargıya sevk etmeyi kabul etti.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yetkilerini üstlenmesi" yönünde muhalefetten gelen çağrıyı reddettiği kaydedildi. Bu tutum, Mübarek'in istifa etmesi yönündeki muhalefet talebinin reddedildiği anlamına geliyor.
Müslüman Kardeşler temsilcisi: Olumlu ancak yetersiz
Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, Müslüman Kardeşler örgütünün de dahil olduğu muhaliflerle bugün yaptığı görüşmenin sonuçları, Müslüman Kardeşler'i pek tatmin etmedi. Müslüman Kardeşlerin'in üst düzey üyelerinden olan ve görüşmeye de katılan Abdülmanem Abdülfatuh, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman'ın görüşmedeki tutumunun olumlu olduğunu, ancak Mısır'da topyekun siyasal bir dönüşüm yolunda masaya koydukları talepleri karşılama yönünde özel bir tavır sergilemediğini söyledi.
Hükümetin görüşmeden sonra yaptığı ve sağlanan mutabakatın detaylarına ilişkin açıklaması için "olumlu fikirleri ortaya koyuyor, ancak köklü değişiklikleri içermiyor" diyen Abdülfatuh, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlayarak, "Anayasanın 76 ve 77'inci maddelerinin değiştirilmesini, parlamentoyu feshetmesini, tüm siyasal mahkumların serbest bırakılmasını ve olağanüstü halin kaldırılmasını" talep ettiklerini belirtti.
Müslüman Kardeşler Temsilcisi Abdülfatuh, "Bu yapılıncaya değin gençler sokaklarda olacak ve paralel olarak görüşmeler de devam edecek" dedi. Anayasanın 76 ve 77'inci maddeleri, cumhurbaşkanının seçimiyle ilgili. Bu maddeler, Mübarek'in lideri olduğu iktidar partisinin, bir sonraki cumhurbaşkanının kim olacağını fiilen tayin etmesine imkan sağlıyor, ayrıca seçilen bir cumhurbaşkanının sonraki seçimlerde yeniden aday olabilmesine bir sınırlama getirmiyor. Hükümet açıklamasında, bu konuda bir komite kurulduğu ve çalışmalarını mart ayının ilk haftasına kadar tamamlayacağı belirtilmişti.
Muhalefet liderlerinden Muhammed El Baradei'nin temsilcisi Mustafa Naggar da yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Toplantı genel anlamıyla olumluydu, ancak henüz sadece bir başlangıç." Süleyman'ın kendileriyle, tüm muhaliflerin katıldığı toplantı sonrasında teke tek görüştüğünü belirten Naggar, "Tam demokratik dönüşüm talep ettik. Fakat Süleyman, 'demokrasi aşamalarla gelir ve ben, barışçıl bir dönüşüm dönemi ve sivil bir yönetim olacağı konusunda istekliyim' dedi" ifadelerini kullandı.
İzzettin El Kassam liderlerinden Nofal, Gazze'ye döndü
Mısır'da 3 yıldır tutuklu bulunduğu cezaevinden kaçan, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugaylarının komutanlarından Ayman Nofal, dün gece Gazze'ye döndü. Nofal'ın, tüneller vasıtasıyla Gazze Şeridi'ne geçiş yaptığı, aralarında Hamas liderleri ve aile üyelerinin de yer aldığı yüzlerce kişi tarafından karşılandığı ve Nuseyra mülteci kampındaki evine kadar kalabalığın kendisine eşlik ettiği bildirildi.
Ayman Nofal, Mısır'daki protesto gösterileri sırasında, Kahire yakınlarındaki Ebu Zabal Cezaevi'nden diğer tutuklular ile birlikte kaçmıştı. Nofal, 27 Ocak 2008'de terör saldırıları planladığı gerekçesiyle El Ariş'te, Mısır güvenlik güçleri tarafından tutuklanmıştı. Gazze'deki kaynaklar, Nofal'ın tutuklandığı sırada işkenceye maruz kaldığını, özellikle Gazze'ye kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in saklı tutulduğu yer ile Gazze'deki direnişçi gruplarla ilgili bilgi vermesinin istendiğini öne sürüyor.
Mısır'daki Ebu Zabal Cezaevinden kaçan Filistinlilerden, Nofal dahil 6'sının Gazze'ye döndüğü, bazılarının yakalandığı kaydediliyor. Gazze'deki Filistin kaynaklarına göre, Mısır'daki cezaevlerinde 39 Filistinli tutuklu bulunuyordu.
Mısır'da isyan 13. gününde
Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı isyan hareketinin merkez üssü başkent Kahire'deki Tahrir Meydanında ordu varlığını güçlendirirken, çok sayıda dükkan ve mağaza ile yol ve köprülerin açıldığı başkentte yaşam yavaş yavaş normale dönüyor. Askerler, 2 Şubat'ta en az 11 kişinin öldüğü şiddetli çatışmalarda Mübarek yanlılarının göstericilere saldırmak için kullandıkları Tahrir yakınındaki 6 Ekim köprüsünde mevzilendi. Göstericiler, bugün öğleden sonra Midan Tahrir'de (İstiklal Meydanı) toplu namaz kılmayı planlıyor.
Mısır ordusu, meydan üzerindeki Mısır müzesinde de güvenliği arttırdı. Mübarek karşıtlarının meydana kurduğu barikatlar hala dururken, Kahireliler meydanı doldurmaya başladı. Gecenin sakin geçtiği meydanda hala çok sayıda gösterici, tankların buradan gitmesine engel olmak için önlerinde oturmayı sürdürüyor.
Öte yandan, tarihin yazıldığı meydanın yakınındaki birçok mağaza ve dükkan yeniden açıldı. Kent merkezi normal ritmini yavaş yavaş bulmaya başladı. Yollar yeniden otomobiller ve yayalarla dolarken, araçların klakson sesi yeniden duyuluyor.
Muhalifler Tahrir'de, Kahire'de gündelik hayat normale dönüyor
Mısır'ın başkenti Kahire'de muhaliflerin Tahrir Meydanı'ndaki gösterileri devam ederken, kentin diğer bölgelerinde gündelik yaşamın normale döndüğü gözleniyor. Hükümetin kamuda çalışan memur ve işçilere bugün iş başı yapmaları çağrısında bulunmasının ardından, kamu kesiminde çalışanlar sabah saatlerinden itibaren iş başı yaptı. Polisin bazı bölgelerde görev başı yapmasıyla birlikte özel döviz büroları ve petrol istasyonları da hizmet vermeye başladı. Bankaların da yavaş yavaş açılmaya başladığı görülüyor. Gazete dağıtımındaki sıkıntılardan dolayı gelişmeleri televizyonlardan izleyen halka, bugün ülkede yayımlanan tüm gazeteler de ulaştı.
Kahire'de hükümetin normal yaşama dönüşle ilgili aldığı tedbirler başarılı olurken, bazı özel iş yerlerinin güvenlik sorunlarından dolayı hala kapalı tutulduğu öğrenildi. Giza bölgesinde taksicilik yapan Hasan Muhammed Ali, kentte normal yaşama dönüşü teyit ederek, "Şu anda her şey normal. Ekmek var, petrol var. Bugün herhangi bir sıkıntı yok" diye konuştu. Güvenlik sorununun Kahire'de devam ettiğini belirten döviz bürosu işletmecisi Salah Halim ise yine de halka hizmet için büroyu açtıklarını söyledi. Tahrir Meydanı'ndaki göstericiler, muhalif siyasi partiler ve örgütlerin hükümetle kuracakları diyaloğun sonucunu bekliyor.
Mısır'da borsa salı günü de kapalı
Mısır'da yaşanan yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle borsada Salı günü de işlem yapılamayacak. Bir borsa yetkilisinin yaptığı açıklamada, muhalefetin Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine başlattığı protesto gösterileri nedeniyle 27 Ocak'ta işleme ara verilen Mısır Borsası Salı günü de kapalı olacak. İsmi açıklanmayan bir borsa yetkilisi dün yaptığı açıklamada, borsanın açılış tarihinin, işleme başlamadan 48 saat önce duyurulacağını belirtmişti. Gösteriler nedeniyle bir haftadır kapalı olan bankaların 152'si Kahire'de olmak üzere 341 şubesi bugün açıldı.