"Muhalefetin yıkıcılığındaki kolaycılığa tenezzül etmeyeceğiz"
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, TBMM'de yapılan müzakereler esnasında muhalefetin "demokratik yollarla, nezih bir dille yapamadıkları muhalefeti, küfür ve hakarete varan kaba ve saldırgan bir dil kullanarak yaptıkları" değerlendirmesinde bulunarak, "Biz muhalefetin yıkıcılığındaki kolaycılığa tenezzül etmedik ve etmeyeceğiz" dedi.
cumhuriyet.com.trAKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, yayımladığı bilgilendirme notunda, TBMM'de görüşülmekte olan Anayasa değişiklik paketine ilişkin bilgi verdi.
TBMM'de dün 1. tur müzakereleri yapılan Anayasa değişiklik paketinin 16, 17 ve 18. maddelerinin 330'un üzerinde oy alarak geçtiğini hatırlatan Çelik, "Paketin 16. maddesine göre Anayasa'nın 145. maddesinde değişiklik yapılarak askeri mahkemelerin kuruluşu, işleyişi; sivillerin askeri mahkemelerde, asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmaları yeniden düzenlenmektedir" dedi.
"Birçok gelişmiş ülkede ayrı bir askeri yargı sistemi yok"
Çelik, birçok gelişmiş ülkede, ayrı bir askeri yargı sisteminin olmadığını belirterek, "Asker kişiler de adliye mahkemelerinde yargılanmaktadırlar. Bazı ülkelerde ise askeri mahkemeler, sadece disiplin mahkemesi olarak oldukça sınırlı bir alanda görev yapmaktadır. Anayasa'nın 145. maddesinde yapılan değişiklikle, askeri mahkemelerin görev alanı, askeri suçların yargılanmasıyla sınırlandırılmıştır. Ülkemizde mevcut yapı ile askeri yargının alanı, demokrasi ve hukuk devleti standartlarının dışında çok geniş tutulmuştur. Bu durum, yargı organları arasında görev uyuşmazlığına ve kargaşaya yol açmaktadır. Taraf olduğumuz konuyla ilgili tüm uluslararası belgelerde Türkiye'deki bu durum, demokrasi adına eleştirilmektedir. Yine Anayasa değişiklik paketinin 16. maddesindeki bir başka fıkra ile sıkıyönetim ve savaş hallerinin dışında sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verilmektedir. Asker kişiler, sadece askeri suçlarla ilgili askeri mahkemelerde yargılanacaklar; öte yandan asker kişilerin devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine ait davalar, mutlaka sivil mahkemelerde görülecektir. Hatırlanacağı üzere daha önce konu ile ilgili olarak yapılan bir kanuni düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından 145. maddeye aykırı bulunarak iptal edilmişti" dedi.
"Askeri hakim ve savcılar bağımsız yargılama yapacaklar"
Çelik, paketin 16. maddesine göre, askeri mahkemelerin kuruluşu, işleyişi, buralarda görev yapacak hakim ve savcıların özlük haklarının kanunla düzenleneceğini ifade ederek, ancak Askeri mahkemelerde de yargı bağımsızlığını temin etmek için Anayasa'nın 145. maddesinde askeri hakim ve savcıların bağlı bulundukları komutanlıklarla ilişkilerinde esas kabul edilen,
"Askerlik hizmetinin gerekleri" ifadesi çıkarılarak, yerine "Mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı" ifadelerinin getirildiğini belirtti. Çelik, "Böylelikle, askeri hakim ve savcıların ast-üst ilişkilerinin, emir ve komuta zincirinin etkisinde kalmadan, sicil sıkıntısı yaşamadan daha bağımsız yargılama yapmaları sağlanmış olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Paketin 17. maddesi ile Anayasa'nın 146. maddesinde yapılan değişiklikle Anayasa Mahkemesi'nin teşkili ve işleyişinin yeniden düzenlendiğinin altını çizen Çelik, "Mevcut durumda 11 asıl 4 yedek üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı, hepsi asıl olmak üzere 17'ye çıkarılıyor" dedi.
"Daha çoğulcu ve demokratik bir yapı oluşturulmuştur"
Çelik, mevcut durumda Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'nin asıl ve yedek üyelerinin tamamını atadığını bildirerek, şöyle devam etti:
"Yeni düzenleme ile üyelerin 4'ünü Sayın Cumhurbaşkanı doğrudan, 10'unu ise diğer kurumların göstereceği adaylar arasından seçer ve atar. Böylelikle Anayasa Mahkemesi'ne birçok kaynaktan üye atanması sağlanmış, daha çoğulcu ve demokratik bir yapı oluşturulmuştur.
Gelişmiş batı ülkesinde parlamentoların, devlet ve hükümet başkanlarının, millet meclisi ve senato başkanlarının Anayasa Mahkemesi için üye belirlemesi yaygın bir uygulamadır. Bu düzenleme ile bizim Anayasa Mahkememiz, demokratik ülkelerdeki Anayasa mahkemelerine benzer bir yapıya kavuşturulmaktadır.
18. madde kapsamında, Anayasa'nın 147. maddesinde yapılan değişiklikle Anayasa Mahkemesi üyelerinin bu kurumda çalışma süreleri 12 yıl ile sınırlandırılmıştır. Anayasa Mahkemesi üyeleri bir kez aynı görev için seçilip atanabilirler."
"Muhalafet saldırgan bir dil kullanmıştır"
Çelik, TBMM'deki müzakereler sırasında muhalefet partilerinin yaptıkları muhalefete ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:
"Dün TBMM'de yapılan müzakereler esnasında muhalefet partileri, demokratik yollarla, nezih bir dille yapamadıkları muhalefeti, küfür ve hakarete varan kaba ve saldırgan bir dil kullanarak yapmaya tevessül etmişlerdir. Sayın Meclis Başkanı'na, Sayın Başbakan'a, hükümete, AK Parti'ye ve mensuplarına sokak diliyle hitap edip, saldırmak milletimizin gözünden kaçmamaktadır.
Sayın Meclis Başkanı, Sayın Başbakan, Sayın Hükümet üyeleri, devlet adamlığı ciddiyetinin gereği olarak; iktidar partisinin mensupları iktidarda olmanın verdiği sorumlulukla tahammül ve sabır gösteriyorsa bu durum, muhalefet tarafından acz olarak yorumlanmamalıdır. Herkes kendisine yakışanı yapar. Biz AK Parti olarak sözlü ve fiili kabalıkları, hakaret ve argo içeren konuşmaları, TBMM'nin ciddiyeti ve mehabetiyle bağdaştırmadık, bağdaştırmayacağız.
Yapmak zor, yıkmak kolaydır. Biz muhalefetin yıkıcılığındaki kolaycılığa tenezzül etmedik ve etmeyeceğiz."