"Müdahalelerin engellenmesi gereklilik"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Her türlü dış etkinin ortadan kaldırılmasının yanında yargı içinden de hakimlerin kararlarına yön verebilecek müdahalelerin öngörülmesi ve bunları engelleyecek bir sistemin oluşturulması yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlamanın bir gereğidir'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kayseri Barosu tarafından Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde düzenlenen ''Avukatlık Meslek Sorunları ve Yargı Reformu Stratejisi'' konferansınının açılışında yaptığı konuşmada, toplumun huzur ve barış içinde yaşayabilmesi, sosyal ve kültürel gelişmesini sürdürebilmesinin, eksiksiz ve zamanında işleyen ve çağın ihtiyaçlarını karşılayarak toplumun yargıya güven duymasını sağlayan bir adalet sistemi ile mümkün olduğunu vurguladı.

Atatürk'ün işaret ettiği ''tam demokrasi'' ve ''çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma'' hedeflerinin yakalanabilmesi için adalet sisteminin sürekli değişmesi ve gelişmesi gerektiğini ifade eden Ergin, sürdürdükleri değişim ve gelişim politikası ile güven veren bir adalet sisteminin oluşturulmasıyla insan haklarına dayalı, çağdaş ve eksiksiz demokrasinin tesisini amaçladıklarını dile getirdi.

Bu amaca yönelik en önemli çalışmalarından birinin ''Yargı reformu stratejisi ve eylem planı'' olduğunu belirten Ergin, şunları söyledi:
''Yargı reformu stratejisi ile yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, tarafsızlığının geliştirilmesi, yargının verimlilik ve etkililiğinin artırılması, yargıda mesleki yetkinliğin artırılması, yargı örgütü yönetim sisteminin geliştirilmesi, yargıya güvenin artırılması, adalete erişimin kolaylaştırılması, uyuşmazlıkları önleyici nitelikteki tedbirlerin etkin hale getirilmesi ve alternatif çözüm yolları geliştirilmesi, ceza infaz sisteminin geliştirilmesi, ülkemizin ihtiyaçları ve Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecinin gerektirdiği mevzuat çalışmalarına devam edilmesine amaçlıyoruz.''

Strateji çalışmalarının kamuoyunda daha çok Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yeniden yapılandırılması konusuyla gündeme geldiğini hatırlatan Bakan Ergin, bu çalışmanın yargı çevrelerinde uzun süredir dile getirilen ancak çözümü için adım atılamayan pek çok konuda değişimi içerdiğini vurguladı.

Eylem Planı iyi incelendiğinde Adalet Bakanlığının pek çok yetkisinden yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi adına vazgeçtiğini belirten Ergin, bu yaklaşımın dahi yargı reformunu bugünü düşünerek değil, geleceği planlayarak yaptıklarının göstergesi olduğunu bildirdi.


Kuvvetler ayılığı ve yargının tarafsızlığı

Demokratik hukuk devletinin gereklerinden birinin kuvvetler ayrılığı olduğunu, egemenliğin kaynağı olan milletin, aynı zamanda bütün kuvvetlerin dayanağını oluşturduğunu kaydeden Bakan Ergin, günümüz demokrasi anlayışında, kuvvetler ayrılığı ilkesinin, kuvvetlerin birbirinden sert ve mutlak şekilde ayrı kalmaları anlamına gelmediğini, aksine kuvvetler arasında işbirliği ve dengeyi öngören bir anlayış benimsendiğini vurguladı.

Yargının tarafsızlığının sağlanması, yargı mensuplarının özgür ve tarafsız olarak karar verebilmeleri için yargı üzerinde iç ve dış etkilerin bulunmaması gerektiğini ifade eden Ergin, şöyle devam etti:
''Devlet kurumlarından ve her türlü baskı gruplarından gelen müdahaleler dış etkiyi, yargının kendi içinden gelen müdahaleler ise iç etkiyi oluşturur. Her türlü dış etkinin ortadan kaldırılmasının yanında yargı içinden de hakimlerin kararlarına yön verebilecek müdahalelerin öngörülmesi ve bunları engelleyecek bir sistemin oluşturulması yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlamanın bir gereğidir. Bu çerçevede konu ile ilgili tartışmaların sadece Adalet Bakanı ve müsteşarının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda bulunup bulunmamasına indirgenmesi büyük bir eksikliktir. Nitekim uluslararası belgelerde yargı bağımsızlığı konusu ele alınırken, yargı bağımsızlığı ve yargının kendi mensuplarınca idare edilmesi ile yargının hesap verebilirliği arasında denge kurulması gerektiği belirtilmektedir.''

Demokratik kuralların eksiksiz olarak benimsendiği toplumlarda avukatlık mesleği ve savunmaya büyük önem verildiğini anlatan Ergin, insan haklarına yeterince önem vermeyen ve hukukun üstünlüğü kavramının yerleşmediği toplumlarda ise savunmanın geri plana itilmeye çalışıldığına dikkati çekti.

Yargı Reformu Stratejisi kapsamında Türkiye Barolar Birliği ve barolarla işbirliği içinde olduklarını dile getiren Ergin, bağımsız yargının ayrılmaz bir parçası ve kurucu unsurlarından olan savunmayı, yargının diğer paydaşlarından ayrı düşünmelerinin söz konusu olamayacağını kaydetti.

 

HSYK'nin yeniden yapılandırılması

Yargı Reformu Stratejisi kapsamında yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi için HSYK'nın geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılmasını öngördüklerini bildiren Ergin, ''Yeniden yapılandırma kapsamında barolar ve onun üyesi avukatların da HSYK'da temsil edilmesinin HSYK'nın temsil gücünü ve meşruiyetini daha da artıracağına, diğer yandan mesleki iletişimi güçlendireceğine inanmaktayız. Bu yaklaşım, önemli bir zihniyet değişikliği içermektedir'' diye konuştu.

Avukatlık mesleğinin, hukuk fakültelerinde verilen eğitimden başlamak üzere meslek öncesi ve meslek içi eğitim, mesleğe alınma koşulları, yeni avukatların mesleklerinin önemine uygun olmayan şartlarda çalışmaları, amacına uygun ve verimli staj imkanlarının kısıtlılığı gibi sorunlarının çözümü için gayret gösterdiklerini anlatan Ergin, sorunların çözümü için bu konferansta ele alınan konuları da dikkate alacaklarını, bu nedenle toplantıya bazı genel müdürler, daire başkanları ve kurul başkanları ile birlikte katıldıklarını belirtti.

 

Diğer konuşmacılar

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, ülkenin gündeminde yargı reformu ve stratejisinin bulunduğunu, bu konuda barolar birliği olarak üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bugüne dek yaptıkları çalışmalar hakkında Bakanı Ergin'e bilgi verdiklerini dile getiren Besler, meslektaşları olan Bakan Ergin'in sorunlarını en iyi şekilde anlayacağını ve çözüm için gayret göstereceğini ümit ettiklerini kaydetti.

Toplantıya ev sahipliği yapan Kayseri Barosu Başkanı Ali Aydın da, 60'a yakın baronun toplantıda temsil edildiğini belirterek, bu durumdan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Avukatlık mesleğinin sorunlarının artık mesleğin icrasını zorlaştırır hale geldiğini belirten Ergin, Adalet Bakanlığının daha önceki dönemlerde avukatları ihmal eden tutumunun kendilerini üzdüğünü, ancak Bakan Ergin'in toplantıya katılmasının çözüm noktasında iyi niyetli bir yaklaşımı ortaya koyduğunu söyledi.

Kozaklı ilçesindeki Asos Termal Otel'de düzenlenen toplantı, daha sonra basına kapalı olarak baro başkanları veya temsilcilerinin konuşmalarıyla devam etti. Yargı reformu çerçevesinde avukatların sorunlarının dile getirileceği ve çözüm yollarının tartışılacağı toplantı yarın sona erecek.