'Mücadelemizde pes etmedik'
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'in önceliğinin Birleşmiş Milletler'e (BM) ''Üye olmayan devlet statüsü'' için başvurmak olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trRamallah'ta Filistinlilere seslenen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM üyeliğine ilişkin Filistinli liderlerin iki yıl boyunca birçok engelle ve baskıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, ''Ancak mücadelemizde pes etmedik. Bu yolda, üyeliği elde edene kadar da devam edeceğiz'' dedi.
Hamas ve İslami Cihad Örgütü'nün de kendileriyle aynı fikirde olduğunu dile getiren Abbas, ''Filistinliler olarak meşru taleplerimiz, uluslararası meşruiyet temeli üzerine kurulmuş adil bir barış ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletidir'' diye konuştu.
Mahmud Abbas, Filistin liderlerinin değerlerine sıkı sıkıya bağlı olduğuna dikkati çekerek, Filistinli esirlerin serbest bırakılması için de çaba göstereceklerini kaydetti. Filistin'in BM'de, ''Üye olmayan devlet statüsü'' kazanmak için yaptığı başvurunun, Genel Kurulda Abbas'ın katılımıyla 29 Kasım Perşembe günü ele alınması bekleniyor.
Filistin yönetimi delegasyonu, New York'a hareket etti
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda 29 Kasım'da ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü için başvuruda bulunacak Filistin yönetimi delegasyonu ABD'nin New York kentine hareket etti.
Filistinli diplomatik kaynaklar şu ana kadar aralarında Fransa, İspanya ve İtalya'nın da bulunduğu 115 ülkenin Filistin devletinin başvurusuna ''evet'' oyu vereceklerini belirttiklerini, normal şartlarda bu sayının Filistin'in durumunu halen bulunduğu ''gözlemci kuruluş'' statüsünden, ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsüne çıkarmaya yettiğini belirtti.
Öte yandan aynı kaynaklar oylamada Filistin'in üyeliği için aralarında ABD, İngiltere ve Almanya'nın da bulunduğu 50 kadar ülkenin ret oyu kullanmasını beklediklerini de açıkladı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı geçtiğimiz hafta Ramallah'da ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da, Abbas'a görüşme sırasında ABD yönetiminin, Kongre'de ortaya çıkacak itirazları en aza indirmek için çalışacaklarına söz verdiği öğrenildi.
Oylama bu şekilde sonuçlanırsa daimi beş üyenin genel kurul kararı olduğu için bu kararı veto etme hakkı bulunmuyor. Geçmişte Vatikan ve İsviçre de BM'de ilk olarak bu şekilde temsil edilme hakkını kazanan ülkeler olmuşlardı.
İsrail'in ise bu gelişmeye nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, Gazze saldırıları öncesi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Filistin adına ortaya çıkacak olası bir gözlemci devlet statüsü işleri iyice içinden çıkılmaz hale sokar'' diyerek gelişmeyi kaygı verici olarak değerlendirmişti.
Bu gelişmeler ışığında Filistin yönetimi son hazırlıklarını tamamlayarak, Abbas başkanlığındaki delegasyonla, bu akşam Ürdün'den, New York'a özel bir uçakla hareket etti.