MS hastalarını umutlandıran gelişme
Bağışıklık sisteminin şaşkınlığı sonucu kendi sinir hücrelerine saldırmasıyla ortaya çıkan Multiple Skleros (MS) hastalarını umutlandıran yeni bir gelişme yaşandı. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Aysun Soysal Türkiye'ye gelecek olan ‘Ocrelizumab’u duyurdu ve ‘MS Okulu’nu anlattı.
Dilek KılıçBakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Aysun Soysal, Multiple Skleros hastalığıyla ilgili yeni çalışmaların umut verici olduğunu söyleyerek hastane bünyesinde yapılan ’MS Okulu’ forumunu anlattı ve Türkiye'ye gelecek olan ‘Ocrelizumab’ isimli iğneyi duyurdu.
MS OKULU
Daha çok gençlerde görülen Multiple Skleros (MS) yaşam kalitesini etkileyen ve engellilik oluşturabilen bir hastalık...
MS'lilerin daha çok yürüme güçlüğü, dengesizlik, idrar kaçırma- yapamama, çift görme, ellerde güçsüzlük ve titreme şikayetleri nedeniyle günlük işlerini yapmakta zorlandıklarına değinen Aysun Soysal MS ile birlikte yaşayabilme ve hastalığa farkındalığı artırmak amacıyla başlatılan 'MS Okulu' projesini anlattı.
'MS hastalığıyla yeni tanışanlar yaşadıkları şoku atlattıktan sonra hastalığı kabullenmeye çalışıyor. Çalışabileceler mi? Çocuk sahibi olabilecekler mi? Haklı olarak yeni tedaviler ve Türkiye'ye gelen yeni ilaçlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar' diyen Soysal "Sağlık kurulunun da isteğiyle 'MS Okulu' çalışmasını başlattık. Benimle birlikte Dr. Musa Öztürk, Uzm.Dr Mesrure Köseoğlu, Uzm.Dr. Hande Sarıahmetoğlu, Dr. Gökçen Gözübatık Çelik konferans salonunda toplanıyor hasta doktor ilişkisinden çok sohbet havasında hastalarımızın sorularına yanıt veriyoruz" dedi.
MS'lilerin bu hastalığı nasıl algıladıklarıyla ilgili anket yaptıklarını da söyleyen Soysal kimi MS hastalarının kendilerini 'işaretlenmiş' hissettiğini ve bu eğitimle hastaların fikrini değiştirmeyi; kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
Hastane bünyesinde 850 kayıtlı MS hastası olduğunu belirten Soysal, ilkinin 18 Ocak’ta yapıldığını ve hastaların uygulamadan memnun kaldığını belirterek haziran ayında tekrar bir MS Okulu forumu düzenleyecekleri bilgisini verdi.
'MS erken tanı ve zamanında müdahale edilirse kontrol altında gayet iyi gidebiliyor' diyen Soysal "Yeni tedavileri çok umut verici. Aslında atak geçirmemesine rağmen filminde yeni bulgular olan kimi hastaların kliniğe (muayene) yansımadan MR görüntülerine, laboratuvar bulgularına ve hastanın şikayetlerine göre ilacını değiştirebiliyoruz ve hastalık gayet iyi seyredebiliyor dolayısıyla hastalar iyi takip edilmeli' dedi.
Yeni tedaviler
Her hastaya aynı tedaviyi uygulamadıklarını belirten Soysal, yeni seçenekler oldukça hasta ve doktora da daha çok manevra alanı kaldığını bu açıdan yeni çıkan hap ve iğnelerin umut verici olduğunu söyledi.
ABD'de ve Avrupa'da özürlülük hızını azalttığı onaylanan Ocrelizumab'un Türkiye'ye gelmek üzere olduğunu belirten Soysal; Bu iğnenin MS'in Sekonder progresif türündeki(SPMS) hastalarda etkinliğini gösterdiğini; her gün ya da gün aşırı yapılan iğnelere kıyasla 6 ayda bir damardan yapıldığını dolayısıyla uygulanmasının daha kolay olduğunu vurguladı.
'MS'e neyin sebep olduğu hala kesinlik kazanmış değil' diyen Soysal hastalık üzerinde olumsuz etkisi olduğundan MS'lilerin sigara kullanmamalarını ve halen tartışmalı da olsa aşırı tuzdan uzak durmaları gerektiğini belirtti.
Soysal, Türkiye'ye gelecek başka yeni tedavilerin olduğunu da söyledi.
Not:
Sekonder progresif MS(SPMS): SPMS’nin sakatlığa ilerleyişin primer sebeplerinden olduğu düşünülmekte. MS lezyonları dışındaki doku kompozisyonlarındaki değişiklikler klinik (muayene) MR’da görülmüyor bu nedenle SPMS hastalarının izleminde klinik değerlendirmeler kullanılır.