Moodys'den Bank Asya açıklaması
Kredi derecelendirme şirketi Moody's, Bank Asya'nın satışında "son teklif verme" tarihi olarak belirlenen 23 Haziran'ın, bankanın geleceğine ilişkin belirsizlikleri ortadan kaldıracağına dikkat çekti.
DHARaporda, Bank Asya'nın bilinir bir bankaya satılarak sermayesinin güçlendirilmesi halinde kreditörlerin alacaklarını tahsil açısından daha iyi bir durumda olacağını, ancak satış süreci hakkında çok az bilgi bulunduğuna işaret edildi.
Bank Asya'nın geçen yılın üçüncü çeyreğinden bu yana bilanço açıklamadığına da işaret edilen raporda, bu süreçte finansal göstergelerin daha da bozulup bozulmadığının bilinmediğine dikkat çekildi. Ayrıca Bank Asya ile ilgilenen alıcılar hakkında sınırlı bilgi bulunduğu uyarısında bulunuldu.
Yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nda (TMSF) Bank Asya ile ilgilenen bankaların tekliflerini iletmeleri için 23 Haziran'a kadar süre verildi. Alacaklı bulunamazsa banka kapatılarak lisansı iptal edilecek.
Raporda, "Son başvuru tarihi olarak 23 Haziran'ın belirlendiği satış süreci, yükselişe işaret eden bir senaryoyu içerdiği için, tüm olumsuzluklara karşın alacaklılar açısından olumlu bir dönemi getiriyor. Bu nedenle, Bank Asya'yı, piyasalarda kabul görmüş bir grubun alması, müşterilerin bankaya güvenini onarabilir ve mevduat çıkışı durabilir. Ancak, bugüne kadar olası alıcılar hakkında sınırlı bilgi olması nedeniyle, geleceğe ilişkin projeksiyon yapılmasını olanaksızlaştırıyor" denildi.
Moody's raporunda, kurumsal kreditörlerin risk taşımalarına karşın, 100 bin lirayla kadar mevduatın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesinde olması nedeniyle bireysel tasarruf müşterilerinin bankanın tasfiyesinden zarar görmeyeceği anımsatıldı.
Raporda, buna karşılık bankanın yükümlülüklerinin yüzde 20'sini oluşturan garanti dışı mevduatlardaki kayıp oranlarının, tasfiyeye konu olacak varlıkların niteliklerine bağlı olacağı vurgulandı.
Raporda yer alan verilere göre Bank Asya'nın mevduatı son bilanço açıkladığı geçen yıl Eylül sonu itibariyle bir önceki yıla göre yüzde 43 daralarak 9.5 milyar liraya geriledi. Bankanın kredi ve mevduat tabanı ise art arda birkaç dönemdir düşüş kaydediyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), geçen yıl Bank Asya'nın yönetiminin TMSF'ye devredilmesine karar vermişti.