Mogan'da kaçak avcı sorunu
Özel koruma alanı içinde bulunan, Gölbaşı Mogan Gölü'nde her zaman av yasağı bulunmasına rağmen, kaçak avcılar bölgede avlanmaktan vazgeçmiyor. Bayram tatilini fırsat bilerek, motorla avlanan kaçak avcılar, Gölbaşı Jandarma ve Emniyet Müdürlüğüne vatandaşlar tarafından ihbar edildi. Takip başlatan güvenlik güçleri motorlu kayıkla avlanan kaçak avcıları yakalayamadı.
cumhuriyet.com.trMogan Gölü İhracatçılar Birliği Sosyal Tesisleri çevresinde kuşların yoğun olarak bulunduğu konaklama bölgesinde, motorlu kayıkla göl içerisinde kaçak avlanan avcılar, çevredeki yüzlerce dikkuyruğa ve ördeğe tüfekle ateş etti. Mogan kıyısında piknik yapmaya gelen vatandaşlar Gölbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığını arayarak ihbarda bulundular.
Mogan Gölü kıyısında fotoğraf çeken amatör fotoğrafçılar tarafından görüntülenen kaçak avcıların, tüfeklerini fişekle doldurup boşaltmaları ve ateş etmeleri görüntülenerek güvenlik güçlerine verildi.İhbarın hemen ardından takip başlatan güvenlik güçleri kaçak avcıları bulamadı.
Mogan gölü'nde av yasak
Gölbaşı Mogan Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi alanı olduğu için her zaman av yasağı bulunuyor. Mogan'da her mevsim tüfekle av yapmanın yanı sıra, balık tutmak için ağ atmak da yasak. Olta ile avcılık yapabilmek için de Ankara İl Tarım Müdürlüğü Su Ürünlerinden, amatör balıkçılık belgesi alınması gerekiyor.
Mogan'da Türkiye'de yaşayan 456 kuş türünden 201'i barınıyor. Mogan Gölü dikkuyrukların (Oxyura leucocephala) dünyadaki en önemli üreme alanlarından biri.
Dünya Kuşları Koruma Kurumunca geliştirilen bilimsel kriterlere göre Mogan Gölü Türkiye'deki 184 önemli kuş alanından biri. Göl, yılın farklı dönemlerinde 201 ayrı kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan dikkuyruk (Oxyura leucocephala) ve pasbaş patka (aythya nyroca) ördeklerinin dünyadaki en önemli üreme alanlarından biri olan Mogan, AB
Çevre Koruma Mevzuatı uyarınca doğal özellikleri korunarak kullanılması gerekli alanlara aday olan bir sulak alan.