“Modayı Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor"

Koton’un 213’ü yurtdışında, 303’ü yurtiçinde olmak üzere 516 mağazası ve dünya genelinde binden fazla satış noktasında yer alan ürünlerinin yüzde 85’inin Türkiye’de üretildiğini belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor” dedi.

cumhuriyet.com.tr

Yılmaz Yılmaz, gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, “Modayı ulaşılabilir fiyatlarla sunmayı, Türkiye’nin dört bir yanında yüzlerce tedarikçimizle oluşturduğumuz sinerji sayesinde başarıyoruz. Yerli üretimle hem Türkiye hem de uygun fiyatlarımız sayesinde tüketicilerimiz kazanıyor. Hızlı moda sektöründe satış rakamlarının düştüğü bir dönemde Koton’un satışlarında yüzde 30 artış yakaladık” dedi.

Türkiye’de 527 şirketin Koton için ürün ve hizmet sunduğunu belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Koton’un uzun yıllardır üretiminin büyük bölümünü Türkiye’de gerçekleştirdiğini hatırlatarak, her yıl yerli üretim oranını daha da yükselttiklerini söyledi.

Türkiye’den yılda 1.8 milyar TL satın alma yaptıklarını belirten Yılmaz Yılmaz, bu rakamın yüzde 40’ının işçilik ve yaratılan katma değer olduğu belirtti. Bunun da yaklaşık 720 milyon TL’ye denk geldiği düşünüldüğünde 250 bin kişinin 1 aylık maaşına tekabül ettiğini ve 1 milyon kişinin aile gelirine katkıda bulunduklarını söyledi.

Samsun’dan Adana’ya, İzmit’ten Bitlis’e, Kastamonu’dan Muş’a, Tekirdağ’dan Batman’a kadar başta kalkınmada öncelikli bölgelerde üretimin artırılması ile kalite ve modayı daha uygun fiyatlarla sunma fırsatı yakaladıklarını belirten Yılmaz Yılmaz, “Önceki yıllarda üretim daha çok İstanbul’da yapılabiliyordu. Bugün artık Anadolu’nun her yerinde üretim yapabiliyoruz. Bu, bize fiyat avantajının yanı sıra moda ve tarz değişimine hızla adapte olma esnekliği kazandırıyor. Tarz için hızlanıyor, sadece 4 haftada üretim yapabiliyor, müşterilerimizin talepleri ile trendleri birleştirebiliyoruz. Modada uygun fiyat ve kalitenin adresi olduk” dedi.

Ticaret Bakanlığı’nın Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde Türkiye’de üretilen ürünlere ilişkin yaptığı düzenlemenin sektöre, tüketiciye ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını kaydeden Yılmaz, alışveriş merkezlerinde kiraların döviz yerine TL ile ödenecek olmasını da büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı.

YILMAZ YILMAZ: “DÜNYAYI KOTON’LA GİYDİRECEĞİZ”

Bütün dünya moda devlerinin üretimini Türkiye’de yaptırdığına da dikkat çeken Yılmaz Yılmaz, “Moda ekosisteminin merkezindeyiz” dedi. Koton’un Design Lab adı verilen 220 kişilik tasarım ekibinin Türkiye’de AR-GE desteği almaya hak kazanan ilk tasarım merkezi olduğunu da belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Marka gücümüzü de kullanarak katma değerli ihracat yapıyoruz. Koton’un cirosunun yüzde 40’ı yurt dışı satışlarından geliyor. Türkiye’de üretip yurt dışına satıyoruz. Yurt dışı mağazalarımızla başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya Koton’un bol çeşitli, kaliteli ve uygun modasını sunuyoruz. Dünyayı Koton’la giydireceğiz” dedi.

2018’i yüzde 30 büyüme ve yaklaşık 4 milyar TL ciro, 137 milyon TL yatırım ve 43 yeni mağaza ile tamamlamayı hedeflediklerini belirten Yılmaz Yılmaz, Ukrayna, Moğolistan, Arnavutluk’taki ilk mağazalarını açtıklarını, Tunus, Cezayir ve Kuveyt’teki ilk mağazalarını da bu yıl içinde açacaklarını, Rusya, Kazakistan ve Fas’taki büyümelerini de sürdürdüklerini söyledi. 2017 yılını 100 milyon doların üzerinde ihracatla tamamladıklarını belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, 2018’i yaklaşık 160 milyon dolarlık ihracat yapacaklarını ifade etti. Son yıllarda her yıl ihracatta yüzde 50 artış kaydettiklerini vurgulayan Yılmaz, 2019 yılında 200 milyon doların üzerinde ihracat hedeflediklerini söyledi.

BEBEK/ÇOCUK VE JEAN PAZARINDAKİ BÜYÜME DİKKAT ÇEKİCİ

Hazır giyim pazarının 2017’yi 52.4 Milyar TL ciro ile tamamladığını ve sektörün geçen yıl yüzde 12 büyüdüğünü belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, yüzde 27,7 ile Bebek/Çocuk, yüzde 33,9 ile Jean segmentindeki büyümenin dikkat çekici olduğunu söyledi. Yılmaz Yılmaz, 2018 sektör büyümesini de yüzde 12-14 olarak öngördüklerini sözlerine ekledi.

RUSYA’DA E-TİCARET SİTEMİZİ AÇTIK

Koton’un e-ticaret sitesi koton.com’un, Türkiye satışlarının yüzde 4,6’sına, global cironun ise yüzde 3,4’üne ulaştığına işaret eden Yılmaz Yılmaz, bu cironun 11-12 mağazanın cirosuna denk geldiğini söyledi. Koton.com’u işin bir parçası olarak değil, başlı başına bir yapı olarak değerlendirdiklerini belirten Yılmaz Yılmaz, şunları söyledi:

“29 milyon tekil ziyaretçisi olan 87 milyon ziyaret alan Koton.com, şu anda 20 binden fazla çeşidiyle Koton’un en zengin ürün yelpazesine sahip mağazası konumunda. Kanal karlılığı bazında büyüme hedefimiz ise yüzde 160 seviyesinde. Türkiye’den yurt dışına gönderime başladık. Şu anda 22 ülkeye gönderim yapıyoruz. Ülke sayısını yıl sonuna kadar 80’e çıkarmayı hedefliyoruz. Rusya ve bölge ülkelere hizmet verecek şekilde Rusya e-ticaret sitemiz koton.com.ru Temmuz’da açıldı. Yaklaşık 1 yıl içinde en büyük mağaza konumuna gelmesini, 2 yıl içinde bu bölgedeki cironun yüzde 8-10’unun bu kanaldan gelmesini planlıyoruz. 2019 yılında da Romanya operasyonunu başlatacağız.”

“GENÇLERE ‘TAM BENİM TARZIM’ DEDİRTTİK”

30 yıl önce kadın markası olarak yola çıktıklarını, bugün her kesime hitap eden bir moda markası olduklarını belirten Yılmaz Yılmaz, yeni sezon ile birlikte gençlere yönelik yeni tasarımlarla dikkat çekeceklerini söyledi. Yılmaz, şöyle dedi:

“Koton, genç kategorisinde her zaman güçlü bir marka oldu. Şimdi bu kategorideki iddiamızı daha da güçlendiriyoruz. Tüketicilerimiz nezdinde de bu iddianın altını çizmek üzere 14 Eylül itibarıyla yeni bir reklam kampanyasına başladık. Gençlerin yakından takip ettiği iki isim olan Burak Deniz ve Melisa Şenolsun genç kategorimizde marka yüzlerimiz oldu, onlarla bir dizi reklam filmi çekeceğiz. İki gencin üniversite koridorunda karşılaşmaları ile başlayan hikayesini konu alan ‘Tam Benim Tarzım’ reklam kampanyası, TV ve sosyal medyada dönüşümlü devam eden dizi tadında bir kampanya olacak. Gençlerin nabzını yakaladık ve tam onların tarzı ürünler sunuyoruz”.

“BAŞARIMIZIN SIRRI ÖZGÜN İŞ MODELİMİZ”

Koton’un 2023 hedefleri ile ilgili de bilgi veren Yılmaz Yılmaz, Koton’un 2023’te 5 kıtaya ayak basmış global bir hızlı moda markası olmayı ve Türkiye’den çıkan dünya markalarından biri haline gelmeyi hedeflediğini söyledi. Yılmaz Yılmaz, şöyle dedi:

“Dünya ölçeğinde bir büyümenin en önemli kriteri özgün bir iş modeline sahip olmak, özgün bir müşteri teklifi sunmak ve müşterilerimiz açısından diğer markalarla karşılaştırıldığında benzersiz olmak. Bizim başarımızın temelinde de kuruluşumuzdan itibaren oluşturduğumuz özgün iş modeli var. Müşterilerimize sunduğumuz özgün teklifimiz de kaliteyi, bol çeşidi ve modayı benzersiz fiyata satmamız. Bu modeli, girdiğimiz her pazarda geçerli kılmaya özen gösteriyoruz. Her pazara uygun koşullarda ve uygun zamanlama ile girmeye önem veriyoruz. Müşteri beklentilerini çok iyi analiz edip buna uygun şekilde, gerektiğinde kendi sistemimizi de dönüştürerek, kendi özgün iş modelimizi sunuyoruz.”