Mladic, eski lideri Karadzic'in tanığı olmayı reddetti

Eski Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladic, Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karadzic'in davasında savunmanın tanığı olarak dinlenmeyi reddetti.

cumhuriyet.com.tr

1990'lardaki Bosna savaşının sona ermesinden bu yana Mladic ve Karadzic bugün ilk kez kameralar karşısında tekrar beraber görüldü. Her iki adam da eski Yugoslavya'da insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işledikleri iddiasıyla yargılanıyor.

Lahey'deki BM mahkemesini ''şeytanca bir kurum'' diye niteleyen Ratko Mladic, eski liderinden gelen tanıklık çağrısını ''kendi davasına zarar verebileceği'' gerekçesiyle reddettiğini açıkladı. Mladic ve Karadzic, kendilerine yöneltilen suçmalaları reddediyorlar.

 

'Reddediyorum'

Ratko Karadzic'in dosyasında yer alan toplam 11 suçlamadan biri Temmuz 1995'te Serebrenica'da soykırım uyguladığı iddiası. Salı günkü duruşmada Karadzic'in avukatı, ''Bosna savaşında ne olup bittiğini bütün dünyada gerçekten iyi bilen birisi varsa bu kişinin Ratko Mladic olduğunu'' söyleyerek, müvekkili Karadzic'in savunması için tanıklık yapmasını talep etti.

Tanık olarak çağrılan Mladic yemin etmeyi reddederek ''Sizin mahkeme celpleriniz, basma kalıp laflarınız ve yanlış suçlamalarınız hiç umrumda değil.'' diyerek, ''Bu şeytanca mahkemeyi, bu nefret mahkemesini tanımıyorum'' diye ekledi.

Bu sözler üzerine yargıç Mladic'i uyardı ve mahkemeye itaatsizliğin yedi yıla varan mahkumiyet cezası olduğu söyledi. Daha sonra, anlaşıldığı kadarıyla Mladic'in takma dişlerinin hücresinden getirilmesi için, duruşmaya ara verildi.

Duruşmaya tekrar başlandığında ise mahkeme yargıcı Mladic'e, şayet verdiği cevapların kendisine karşı suç olarak kullanılacağını düşünüyorsa, sözkonusu sorulara cevap vermek zorunda olmadığını söyledi.

 

Hafıza sorunları

Mladic, Karadzic'in ilk sorusunu yanıtlayarak askeri kariyerindeki rütbeleri ve tarihleri sıraladı. İkinci olarak Karadzic, ''Srebrenica'daki tutsakların öldürüldüğü, öldürülmekte olduğu ya da öldürüleceği yönünde bana herhangi bir bilgi verdiniz?'' diye sordu. Mladic bunun üzerine tanıklık yapmayı sağlık nedenleri ve kendi davasına olası olumsuz etkileri gerekçesiyle reddettiğini açıkladı.

Mladic'in avukatları eski komutanın hafıza sorunları yaşadığını, gerçek ve uydurmaca arasındaki farkı ayırt etmekte zorlandığını söylüyor.

Karadzic, insanların öldürülmesi emrinin kendisinden gelmediğini iddia ediyor ve eski müttefiki Mladic'in tanıklığının aklanmasına yardımcı olacağını umuyordu. Srebrenica'da 7500'ü aşkın Bosnalı Müslüman erkek katledilmişti. Bu olay sırasında Sırp askerlerin komutanı Ratko Mladic, siyasi liderleri ise Radovan Karadzic'ti.

(BBC Türkçe)