MİT yasası TBMM'den geçti
TBMM Genel Kurulunda, MİT Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifi kabul edildi. Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan teklif, 12,5 saat süren görüşmelerin ardından 63 ret oyuna karşın, 266 oyla kabul edilerek yasalaştı.
cumhuriyet.com.trKanuna göre, MİT mensupları veya Başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlı olacak.
Bu kişilerin, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılmasında da Başbakanın izni aranacak.
Kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da Başbakanın iznine bağlı olma hükmü uygulanacak.
TBMM Genel Kurulu, dün saat 13.00'da başlayan çalışmasını bugün 05.50'de tamamlayarak, yaklaşık 17 saat mesai yaptı. MİT Kanununda değişiklik yapan teklifin görüşmelerine ise dün saat 17.30'da başladı.
Teklifin kanunlaşmasından sonra Meclisin bugün çalışmamasını içeren Danışma Kurulu önerisi de Genel Kurulda kabul edildi.
TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, 21 Şubat Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.
AKP fire vermedi
Meclis Genel Kurulu'nda 12 saat süren görüşmelerin sonunda kabul edilen MİT Kanununda değişiklik öngören teklifin oylamasında AKP fire vermedi.
Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik teklifinin oylamasına 329 milletvekili katıldı. Teklif 264 kabul oyu ile yasalaştı. 63 milletvekili ret oyu kullanırken, 2 milletvekilinin oyu mükerrer sayıldı.
MHP'nin verdiği önerge ile açık yapılan oylama sonucunun ayrıntılı dökümüne göre oylamaya katılan AKP milletvekillerinin tamamı kabul oyu verdi. CHP, MHP ve BDP milletvekilleri ise ret cephesinde yer aldı.