MİT TIR'ları davasında Soner Yalçın tanık oldu
MİT TIR'ları davasında gazeteci Soner Yalçın tanık olarak ifade verdi. Berberoğlu hakkında 1 Eylül 2016 tarihli “Cemaatin CHP İmamı” yazısı nedeniyle dinlenen Soner Yalçın, Enis Berberoğlu için “FETÖ imamı” demediğini söyledi.
CANAN COŞKUN<video:688149>
Gazetemiz eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Ankara Temsilcimiz Erdem Gül ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun mühimmat yüklü MİT TIR’ları haberlerine ilişkin ana dosyadan ayrılmasına hükmedilen “silahlı terör örgütüne, üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme' iddiasıyla süren davada gazeteci Soner Yalçın tanık olarak dinlendi. 1 Eylül 2016 tarihli “Cemaat'in CHP imamı” başlıklı yazısı nedeniyle dinlenen Yalçın ifadesinde, yazısında Berberoğlu hakkında “FETÖ imamı” demediğini iddia ederek, yazının ceza mahkemesi konusu olamayacağını söyledi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Erdem Gül, Enis Berberoğlu ve avukatları ile MİT Müsteşarlığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları katıldı. Dayanışma amacıyla CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Ali Şeker ve Mahmut Tanal da adliyeye geldi. Duruşmada, Dündar ve Gül'ün avukatı Bahri Belen, dosya hakkındaki kapalılık kararının kaldırılarak duruşmanın açık bir şekilde yapılmasını talep etti. MİT Müsteşarlığı avukatı, kapalılık kararının devamına karar verilmesini talep ederken, Erdoğan'ın avukatı da davaya katılma talebinin kabul edilmesini istedi. Talep karşısında Dündar, Gül ve Berberoğlu'nun avukatları tekrar söz alarak, Erdoğan'ın ve MİT'in iddia edilen suçtan doğrudan zarar görmesinin söz konusu olmadığını belirterek talebin reddedilmesini istedi. Berberoğlu da önümüzdeki günlerde yapılacak referandumda Erdoğan'ın siyasi kimliğinin de söz konusu olacağını anımsatarak, bu durumun mahkemenin katılma talebine ilişkin vereceği karara gölge düşüreceğini belirtti.
Hakimden karşı oy
Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, duruşmaların kapalı olarak devam etmesini oy birliğiyle, Erdoğan'ın müdahilliğini de oy çokluğuyla kabul etti. Erdoğan'ın müdahilliğine ilişkin karşı oy bildiren üye yargıç Ömer Karagöl, dava konusu suçların niteliği dikkate alındığında Erdoğan'ın kişisel olarak davaya katılma hakkı bulunmadığını belirtti. Ardından gazeteci Soner Yalçın tanık sıfatıyla dinlendi.
“Titiz davranmamışız”
Yalçın, ifadesinde, söz konusu yazının içeriğinin davayla ilgili olmadığını belirterek, “Gazetecilik mesleğinin ahlaki tartışmasıdır. Bu ağır ceza mahkemesinin konusu olamaz” dedi. “Yazılarımda Berberoğlu hakkında 'FETÖ imamı' demedim” diyen Yalçın, “Berberoğlu'nun FETÖ imamı olduğunu sanmıyorum. Yazımda ele aldığım konu basın etiği tartışmasıydı. O dönemde iyi gazetecilik yapmadığı eleştirisidir. Berberoğlu'nun Fethullah Gülen ile görüştüğü ile ilgili kendi açıklamaları vardır. Gülen ile ilişkisini oradan biliyorum. Açık kaynaklardan biliyorum” diye konuştu. Mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan'ın “Bu iddiaları neye dayanarak yazdınız. Tecrübeli bir gazeteci olarak nasıl doğrudan itham ediyorsunuz” sorusu üzerine Yalçın, “Yazımdan 5 ay önce görüntüleri Berberoğlu'nun verdiğine ilişkin Star ve Yeni Şafak gibi gazetelerde yayınlanan Berberoğlu ve Dündar arasındaki telefon sinyal kayıtlarına dayanarak yazdım. Ancak fazla titiz davranmamışız” ifadelerini kullandı. Üye yargıçın “Berberoğlu ile aranızda kişisel husumet var mı” sorusuna ise Yalçın, “30 yıllık gazeteciyim. Kişisel husumetle hareket etmem” dedi.
“Melih Gökçek tanık olsun”
Yalçın'ın ardından söz alan Berberoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in meclis darbe komisyonuna “CHP-FETÖ ilişkisi” isminde bir rapor sunduğunu, burada kendisi hakkında “FETÖ imamı” dediği gerekçesiyle tanık olarak dinlenmesini istedi. Dündar ve Gül'ün avukatı Tora Pekin de duruşma savcının bir önceki celse verdiği esasa ilişkin mütalaada Cumhuriyet Gazetesi'nin 10 yazar ve yöneticisine yönelik soruşturmaya değinmesi nedeniyle bu dosyanın dosyaya getirilmesini talep etti. Taleplerin ardından ara karar oluşturan mahkeme heyeti, Gökçek'in tanık olması talebini davanın esasına etkisi olmadığı gerekçesiyle reddetti. Cumhuriyet Gazetesi'nin 10 yazar ve yöneticisine ilişkin soruşturmanın akıbetinin sorulmasına karar veren heyet, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde askerlerin yargılandığı Selam Tevhid davasının da akıbetinin sorulmasına hükmetti. Heyet, duruşmayı 27 Nisan'a erteledi.
Duruşma savcısı Mehmet Yeşilkaya bir önceki celse alelacele verdiği mütalaada, Dündar, Gül ve Berberoğlu'nun “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 15'er yıla kadar hapsini istemişti. Savcı Yeşilkaya, Berberoğlu için ayrıca “devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapis cezası talep etmişti.
CHP'li Enis Berberoğlu'na müebbet, Erdem Gül ve Can Dündar'a 15'er yıl hapis istemi