Misket bombasının izleri bulunamamış

İsrail'in Gazze operasyonunu ardından patlamamış mayın ve bombaları temizlemek üzere bölgeye giden İngiltere, beraberinde getirdiği 'arama-yok etme' donanımının Gazze Şeridi'ne sokulması için İsrail'in onayını bekliyor. BM'nin Mayın Eylem ekibinden Kerei Ruru yapılan araştırmalar sonrası bölgede misket bombası ve seyreltilmiş uranyuma ait bir kanıt bulamadıkları belirtti.

cumhuriyet.com.tr

İngiltere merkezli Mayın Danışma Grubu ekibi, İsrail'in Gazze operasyonunun ardından patlamamış bomba ve mayınları temizlemek üzere bölgeye geldi.

Çatışma bölgelerinde patlamamış mayın ve diğer cephanelerin tehlikelerini azaltmayı amaçlayan İngiliz insan hakları grubuna bağlı ekip, beraberlerinde getirdiği arama-yok etme donanımının Gazze Şeridi'ne sokulması için İsrail'in onayını bekliyor.

Ekibin Başkanı Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, söz konusu maddelerin etkisiz hale getirilip imha edilmesinin karmaşık olmadığını, patlayıcıların güvenli bir yerde, kontrollü imhasının İsrail Ordusu ve Gazze'deki Filistinli yöneticilerle koordine edilmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail ordu sözcülüğü ise ekibin taleplerinin karşılanmadığı iddialarını reddederek, henüz bir yanıtın verilmediğini belirtti. Ordu sözcülüğü, "Henüz bir yanıt verilmemiş olduğundan, İsrail Silahlı Kuvvetlerinin söz konusu donanımın girişine izin vermediği sonucunu çıkarmak, gerçekle bağdaşmıyor. Konu olumlu bir yaklaşımla değerlendirilmektedir ve yanıt bir iki gün içinde verilecektir" dedi.

İsrail ordusu, Gazze'deki operasyonun hemen sonrasında yayımladığı bir başka duyuru ile patlamamış maddelere karşı Gazzelileri uyarmış, uyarı Filistinli ve Arap medya yayın organlarınca da aktarılmıştı.

Donanımın Gazze'ye girişindeki gecikmeye rağmen, gruptakilerin malzemeye dayanmayan bazı tetkikleri de yaptıkları belirtiliyor. Mayın Danışma Grubunun teknik sorumlusu Mark Buswell'in 6 ana caddeyi, mayın ya da patlamamış diğer askeri malzeme bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla kontrol ettiği belirtiliyor. Yolların hiçbirinde veya kenarında bir patlayıcıya rastlanmadığı kaydedildi. Mark Buswell aynı zamanda 38 okulu, BM tesislerini, sanayi bölgelerini, su ve kanalizasyon tesislerini de kontrolden geçirdi.

 

Misket bombası yok, seyreltilmiş uranyuma ait kanıtta

9 yıl İngiltere ordusunda görev yapan Buswell, Filistin polisinin patlamamış maddeleri kaldırıp depolamayı yeterli bir şekilde yapamadığını belirtirken, BM'nin Mayın Eylem ekibinden Kerei Ruru da Lübnan'da olduğunun aksine, Gazze Şeridi'nde misket bombasına rastlamadıklarını, aynı zamanda İsrail'in seyreltilmiş uranyum kullandığına ilişkin bir kanıt da bulamadıklarını söyledi.

Norveçli bazı doktorlar, İsrail'in kara harekatı sırasında ölenlerin bazılarında seyreltilmiş uranyum izine rastladıklarını iddia etmişlerdi.

İngiliz mayın yok etme ekibi, Hamas'ın bubi-tuzaklı binalar hazırladığına ilişkin bir kanıt da göremediklerini kaydetti.