Mısır'da referandum gerilimi

Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'de dün meydana gelen gösterilerde 53 kişi gözaltına alındı. Öte yandan anayasa referandumunun ikinci aşamasında oy kullanma işlemi başladı.

cumhuriyet.com.tr

Mısır İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İskenderiye'deki El-Kaid İbrahim Camisi önünde düzenlenen gösteriler sırasında meydana gelen olaylarda 53 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Açıklamada, dünkü olaylar sırasında 8 polis ve 98 vatandaşın da yaralandığı belirtildi.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İskenderiye'de dün Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Hürriyet ve Adalet Partisi ve diğer İslami eğilimli parti ve grupların çağrısıyla, cuma namazının ardından El-Kaid İbrahim Camisi önünde toplanan Cumhurbaşkanı Mursi taraftarları ve caminin karşı tarafında protesto eylemi için toplanan Mursi muhalifleri arasında taşlı sopalı arbede meydana gelmişti. Mursi taraftarları ve karşıtları arasında çıkan arbede yaklaşık 7 saat sürmüştü.
 

Anayasa referandumunun ikinci aşaması başladı

Mısır'da anayasa referandumunun ikinci aşamasında oy kullanma işlemi başladı. Referandumun ikinci aşaması 17 şehirde, 7 bin 257 hakim tarafından denetlenen 6 bin 724 seçim merkezinde gerçekleşiyor.

25 milyon seçmenin oy kullanacağı ikinci aşamada, erken saatlerden itibaren seçim merkezleri önünde uzun kuyruklar oluştuğu gözlemlendi.

Birinci aşaması 15 Aralık'ta yapılan referandumunun güvenliğini 250 bin polis ve asker sağlıyor. Oy kullanma işleminin saat 19.00'a kadar sürmesi bekleniyor.

 

İnsan Hakları Ulusal Konseyi'ne 40 şikayet ulaştı

Mısır'da İnsan Hakları Ulusal Konseyi'ne anayasa referandumunda hukuki ihlaller yapıldığına ilişkin şikayetler ulaştığı bildirildi. Mısır'ın İnsan Hakları Ulusal Konseyi, anayasa referandumunun ikinci aşamasında oylamada hukuki ihlaller yapıldığına ilişkin 40 şikayet kendilerine ulaştığını açıkladı.

Konsey'in bünyesindeki Referandumu İzleme Özel Birimi, bugün ikinci aşaması yapılan referandumda seçim merkezlerinin geç açıldığı, gözlemci hakimlerin geciktiği, gözlemcilerin merkezlere girişinin engellendiği, seçmenlerin oylamada yönlendirildiği ve oy pusulalarının mühürsüz olduğuna yönelik başlıca 5 ihlali gözlemledi. Konsey yayımladığı yazılı açıklamada, ikinci aşamada 17 şehirde yürütülen anayasa referandumunda Mısır'daki seçmenlerin yaklaşık yüzde 50'sinin oy kullanacağını belirtti.

Öte yandan Gözlemciler ve sivil toplum kuruluşları da referandumda yapılan ihlalleri gözlemledi. Anayasayı destekleyenler ile muhalifler birbirleri hakkında karşılıklı suç duyurusunda bulundu.

Port Said kentinde ise Özgür Mısırlılar Partisi (ÖMP) temsilcisi gergis Gres, üzerinde anayasaya ''Evet'' yazan tişörtüyle seçim merkezine gelen Mısırlı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Referandumun yapıldığı birçok şehirde, seçim merkezlerinin açılmasında geç kalınmasından dolayı bütün seçmenlerin oy kullanabilmesi için acele edilmesi üzerine seçmenlerle hakimler ve güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. Referandumun ikinci aşaması 17 şehirde, 7 bin 257 hakim tarafından denetlenen 6 bin 724 seçim merkezinde gerçekleşiyor.

 

Oy verme süresi 4 saat uzatıldı

Mısır Yüksek Seçim Konseyi, ikinci aşaması yapılan anayasa referandumunda oy kullanma süresinin 4 saat uzatıldığını bildirdi. Yüksek Seçim Konseyi, referandumun ikinci aşamasının yapıldığı 17 ilde saat 19.00'de sona ermesi planlanan oy kullanma süresinin 4 saat daha uzatılarak, 23.00'e kadar devam edeceğini belirtti.

 

UKC lideri Sabbahi, anayasayı kabul etmediğini belirtti

Mısır siyasetinin liberal ve sol kesimlerini bir araya getiren Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) lideri Hamdin Sabbahi, anayasayı kabul etmediğini belirterek, iki ay içerisinde yapılması planlanan parlamento seçimlerine katılacağını açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimi adaylarından Sabbahi, anayasa referandumu için Mısır'ın Gize kentindeki bir seçim merkezinde oyunu kameralar önünde kullanarak anayasaya ''Hayır'' dedi.

Anayasanın, Mısır halkını ifade edebilmesi için uygun bir çoğunluğa ulaşması gerektiğini belirten Hamdin Sabbahi, ''UKC, barışçıl eylemlerle anayasayı kabul etmediğini dile getirmeye devam edecek'' diye konuştu.

Hamdin Sabbahi, anayasanın nihai sonuçları açıklandıktan sonraki durumu ''Yasal olarak kesin ancak toplum açısından geçerliliğini yitirmiş'' olarak değerlendirdi.

Sabbahi, UKC'nin Mısır'da iki ay içinde yapılması planlanan parlamento seçimlerine katılacağına değinerek, Mısır halkını parlamento seçimlerinde oy kullanmaya çağırdı.

Seçimde bir çift boşandı, bir çift de nişanlandı

Mısır'da ikinci aşaması yapılan anayasa referandumunda bir seçim merkezinde bir çift boşanırken, başka bir çift de nişanlandı.

Minye kentinde bir seçim merkezinde Mısırlı bir seçmen ''hayır'' oyu kullanacağını söyleyen eşini boşadı.

Mısırlı Enver Ramazan (36), seçim merkezi önünde ''hayır'' oyu kullanacağını söyleyen eşiyle tartıştı. Ramazan, eşinin isteğini yerine getirmediği için sinirlenerek, karısına ''Sen ülkede fitnenin yayılmasını istiyorsun'' dedi. ''Hayır'' oyu kullanmakta direnen karısını seçim merkezinde bütün insanların önünde boşayan adam, eşine zor kullanmak isteyince, güvenlik güçleri olaya müdahale etti.

Kalyubiye kentindeki seçim merkezlerinden birinde ise Muhammed Alyuve ile kız arkadaşı nişanlanacaklarını açıkladı. İki genç seçim merkezindeki insanların, ailelerinin ve arkadaşlarının önünde, zılgıtlar eşliğinde nişanlandı.