Mısır'da Gazze Zirvesi

Mısır'ın ev sahipliği yaptığı Gazze Zirvesi sona erdi. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Gazze Şeridi'nde şiddetin sona erdirilmesi için hazırladıkları plana "uluslararası destek" istedi. Toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "Ateşkesin devamlı olabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze'yi bırakması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerekmektedir"

cumhuriyet.com.tr

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ev sahipliğinde düzenlenen toplantı sona erdi. Toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun , Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ürdün Kralı Abdullah,  İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek de katıldı.

 

Zirve sona erdi

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Gazze Şeridi'nde şiddetin sona erdirilmesi için hazırladıkları plana "uluslararası destek" istedi.

Mübarek, sayfiye kenti Şarm El Şeyh'te düzenlenen liderler zirvesinin kapanış konuşmasında, "Mısır'ın çabalarına uluslararası destek verilmesini bekliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Mübarek, "Önce ateşkesin sağlamlaştırılması, sonra da İsrail askerinin Gazze'den çekilerek ablukanın kaldırılması ve geçiş noktalarının açılması için Mısır planının desteklenmesini arzu ediyorum" ifadesini kullandı.

Mübarek, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için Mısır'da bir uluslararası konferans düzenleneceğini bildirdi.  Mübarek, Şarm El Şeyh zirvesinin ardından gerçekleştirdiği açıklamasında, ülkesinin Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için gereken kaynağın toplanması için düzenlenecek konferansa ev sahipliği yapacağını belirtti. Ancak konferansın tarihi hakkında bilgi vermedi.

Son günlerde, Fransa ve İspanya'nın aralarında bulunduğu çok sayıda ülke, ev sahipliği konusunda hazır olduklarını açıklamıştı. İsrail'in havadan ve karadan vurduğu Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşası için, ilk belirlemelere göre 476 milyon dolar gerekiyor. İsrail saldırılarında 4 bin evin yanı sıra, 48 hükümet binası, 30 karakol, 20 cami yıkıldığı belirtiliyor.

Yeniden inşa edilmesi gerekenler arasında da yollar, okullar başı çekiyor, ayrıca elektrik ve su şebekelerinin de yeniden yapılması gerekiyor. Kuveyt'te yarın ve salı günü yapılması planlanan ekonomik zirvede ise Arap liderlerin Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını konuşması bekleniyor.

Zirve'den sonra, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in zirveye katılacak Avrupalı liderleri İsrail'e akşam yemeğine davet ettiği öğrenildi. Hürriyet'ten alınan haber göre, davetliler listesinde Cumhurbaşkanı Gül'ün ismi yer almıyor.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İsrail'e Gazze'deki geçiş noktalarını açma çağrısında bulundu.

Zirve için Mısır'ın Şarm El Şeyh kentine gelen 6 kişilik Avrupalı hükümet heyetinde yer alan Brown, ''Umarım İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki geçiş noktalarının açıldığını görürüz, umarım bu mümkün olur'' dedi.

Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in tek taraflı ateşkes ilan etmesinden memnun olduğunu söyledi.

Sarkozy, düzenlediği basın toplantısında, ''İsrail'in tek taraflı olarak ateşi kesme kararı, bizim desteklediğimiz bir karardır. Ancak, şunu da diyoruz: Bu sadece bir ilk adım, daha da ileriye gitmek lazım'' ifadesini kullandı.

İsrail ordusunun, Gazze'ye müdahalesini ne desteklediklerini, ne de onayladıklarını belirten Sarkozy, ''Hamas'ın ateşkesin sonunda roket atışlarıyla başlangıçta hata yaptığını biliyoruz. Ama İsrail ordusunun yerinin Gazze'de olmadığını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Gül'ün toplantı sonrası açıklamaları

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ev sahipliğinde Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde Maritim Golf Resort'ta düzenlenen çokuluslu Gazze zirvesinin ardından, devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Gül, çok sayıda insanın ölümü ve binlerce insanın yaralanmasından, büyük bir yıkımdan sonra ateşkesin sağlanmasının yine de çok önemli olduğunu belirterek, çok daha önemli olanın ateşkesin her iki tarafça da ilan edilmesi olduğunu vurguladı.

Bu noktaya gelinmesi için Hüsnü Mübarek'in büyük gayret sarf ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Mübarek'e teşekkür etti ve Mısır'ın çalışmalarının bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğine olan inancını dile getirdi. Türkiye'nin de Kahire-Şam-Tel Aviv arasında adeta mekik diplomasisi yaparak ateşkese katkıda bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonra da katkıların devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Şimdi bu ateşkesin devamlı olabilmesi, yaşayabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze'yi bırakması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerekmektedir. Bütün bunlar kısa vadeli şeylerdir. Orta ve uzun vadede yapılacak çok şey vardır. Filistinlilerin mutlaka uzlaşı hükümetini kurmaları gerekir. Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın öncülüğünde bu işin olacağına inanıyoruz. Bölgedeki bütün ülkelerin de barış için ellerinden gelen bütün gayreti göstermeleri gerekir. Türkiye olarak Avrupa'daki bütün ülkelerin bunu destekleyeceğine eminiz. Yeni Amerikan yönetiminin bu meseleye kalıcı çözüm bulunması için bu meseleye yoğunluk göstermesi gerekir. Kalıcı barış sağlanamazsa her 2 yılda bir bu acılar tekrarlanmaktadır. 2006 yılında da Lübnan için hep beraber bir araya gelmiştik. Filistin ve İsrail devletinin yan yana, güvenlik altında beraber yaşayabilecekleri bir ortamın muhakkak sağlanması gerekir.
Bu geriye bırakılacak, ötelenecek bir problem değildir. Dünyadaki birçok problemin altında bu konu vardır. Bunu herkesin görmesi gerekir. Onun için dünyanın önceliği olması, yeni acıların yaşanmaması gerekir. Bu yönde bütün uluslararası toplum, her beraber birinci öncelikle, gece gündüz çalışmamız gerekmektedir. Başta Mısır olmak üzere bu ateşkese katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.''

 

Gül'ün Mısır'a gitmeden önce, havaalanında yaptığı açıklamalar 

"Bu acılara ne bölge ne de dünya dayanabilir"

Diplomatların geçen birkaç hafta içerisinde hem Kahire'de hem Şam'da yoğun bir çaba içerisinde olduğunu anımsatan Gül, "Ümit ediyoruz ki bu zirvede hiç değilse bazı beklenen neticeler ortaya çıkacaktır. Uzun vadede Filistinlilerin kendi devletlerini kurup, İsraillilerle beraber yaşayabilecekleri bir ortam temin etmesi için dünyanın yoğun çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü her iki senede bir bu acılara ne bölge ne de dünya dayanabilir. Bunun için önce karşılıklı ateşkes sağlanması, ondan sonra da uzun vadeli çalışmaların güçlü ve kararlı bir şekilde başlatılması ve devam etmesi gerekiyor. Türkiye bu süreçlerin içinde katkı sağlamaya devam edecek" diye konuştu.

 

"Türk askerlerinin bölgeye gidip gitmemesi ile ilgili durum ortada yok

Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan Gül, Türk askerinin bölgeye gidip gitmemesi ile ilgili bir durumun ortada olmadığını ifade ederek, Türkiye'nin bu süreçte özel bir konumu olduğunu söyledi. Türkiye'nin kanın durmasına ve barışın sağlanmasına katkı sağlayan bir ülke olduğunu dile getiren Gül, Türkiye'nin yardımcı olmak için her türlü gücünü kullandığını ve kullanmaya devam edeceğini belirtti. Gül, Filistin'den gelmek isteyen Türk vatandaşlarını getirdiklerini, yeni gelmek isteyenler için de Dışişleri Bakanlığı'nın çalışma yaptığını kaydetti.

 

Sarkozy: "Mısır ve İsrail'e Gazze'ye silah kaçakçılığını önlemek için yardım sözü verdik"

Mısır'ın çağrısıyla Şarm El Şeyh'te düzenlenen uluslararası Gazze zirvesinin eş başkanı olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, konferansa katılanların Mısır ve İsrail'e Gazze'ye yönelik silah kaçakçılığını önlemek için yardım sözü verdiklerini söyledi.

Sarkozy, zirvenin bitmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, "Biz Gazze'ye yasa dışı olarak silah sokulmasını önlemek için, bütün teknik, askeri ve diplomatik yolları kullanarak İsrail ve Mısır'a yardım sözü verdik" dedi.

İleride yapılacak zor işlerin olduğunu kabul eden Sarkozy, şimdi Orta Doğu barışının nihai hedefine doğru ilerlemek için çabaları hızlandırma zamanı olduğunu söyledi.

Sarkozy, zirve için "Bu, yolculuğumuzun başlangıcıdır. Devam etmeli ve iki devletin, güvenlik hakkına sahip bir İsrail devleti ile yan yana yaşayan bir Filistin devletinin yaratılması temeline dayalı bir çözümü başarmak için çabalarımızı hızlandırmalıyız" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca, "Hamas roket saldırılarını keserse, İsrail Gazze'den ayrılmak zorunda kalır" diye konuştu.