Mısıra'a değil Meşal'e yanaştı

Arap Ligi toplantısında Mısır'ın da aralarında bulunduğu 5 ülke, 'Yemek ertelendi' denilerek çağrılmadı.

Duygu Güvenç / Cumhuriyet

Türkiye, Mısır’a açılmak yerine İhvan yanlısı gruplarla saflarını sıklaştırma kararını Halid Meşal’i ağırlayarak gösterirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Arap Ligi üyesi ülkelerin temsilcileriyle buluşmasına, Mısır dahil 5 ülke, “yemek ertelendi” denilerek davet edilmedi. Türkiye’nin bu tutumu Arap ülkeleri arasında ciddi rahatsızlık yarattı. Üstelik davet, F-16 pilotu Türk subayını döven Kuveytli diplomatlara sahip çıkan ve Türkiye’yi yatırım yapmamakla tehdit eden Kuveyt Büyükelçisi Al Duwaikh’in evinde gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 24 Aralık’ta bir grup Arap ülkesinin büyükelçisi ile bir araya geldi. Toplantı “Arap Ligi ülkeleriyle buluşma” diye duyuruldu. Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abdulaziz Al-Duwaikh’in evindeki davet için önce Arap Ligi üyesi 22 ülkenin temsilcileri davet edildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “Mısır’la ilişkileri düzeltmeliyiz” açıklaması gelince, Türkiye’nin politikasında bir değişim olarak yorumlanmaması için, bu davetle ilgili jet hızıyla değişikliğe gidildi. Aralarında Mısır’ın da bulunduğu ülkelere “yemek ertelendi” mesajı, Kuveyt ve Arap Ligi temsilciliği aracılığıyla gönderildi. Ancak yemek ertelenmedi.

 

Yemek 5 eksikle gerçekleşti

Yemek; Mısır, Filistin, Yemen, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri temsilciliklerinin büyükelçileri olmadığı için 5 eksikle gerçekleşti. Büyükelçilerden sonra temsilde en üst düzeyde yer alan maslahatgüzarlar çağrılmadı. Üstelik davet, F-16 pilotu Türk subayını döven Kuveytli diplomata sahip çıkan ve Türkiye’yi yatırım yapmamakla tehdit eden Kuveyt Büyükelçisi Al-Duwaikh’in evinde gerçekleşti. Al-Duwaikh, Türk subayın dövülmesinin ardından arka arkaya yapılan açıklamalar üzerine, “Burada birçok yatırımımız var. Mahkeme kararı olmadan sınır dışı edildiği duyulursa Kuveytli yatırımcılar Türkiye’den ayrılacaktır. Çünkü bu ülkeye güvenemeyecekler” demiş, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da bu sözler üzerine büyükelçinin Bakanlığa çağrıldığını ve “gereğinin yapılacağını” açıklamıştı.

 

İhvan ile saflar sıklaşıyor

Mısır ve Körfez ülkeleriyle ilişkilerin düzeltilmesini isteyen Başbakan Bülent Arınç’a, önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ardından da Başbakan Ahmet Davutoğlu sınır çekti.
Mısır’daki yönetim değişikliğinin ardından İstanbul’a yerleşen Müslüman Kardeşler, önce “sürgün parlamentosu”nu toplarken, ardından da İstanbul’a yerleşen Sözcü Amr Darrag gibi isimler de kamuoyuna demeç vermeye başladı. Bu girişimlere son olarak Hamas lideri Halid Meşal’in ziyareti eklendi. Cuma günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Meşal, ardından da Davutoğlu ile Konya’ya gidip, AKP il kongresinde konuştu. Davutoğlu, Mısır politikasında değişim olmayacağını şu sözlerle aktardı:

“Politikamız, Mısır ile sınırlı, sadece Mısır’a indirgenecek tutum değildir. O bakımdan biz, ümit ederiz ki Mısır’da hukuk devletinin olması gereken kuralları işler ve gerçek anlamda halkın iradesinin yansıdığı bir siyasi süreç ortaya konur. İşte o zaman tablo değişir. Sayın Arınç’ın açıklamasının öncesinde ve sonrasında bütün bu unsurlar var.”