Mısır ile Libya, Türkiye-Katar'a karşı
Katar, Mısır’ın Libya misillemesinin Arap Birliği’nde desteklenmesini içeren bildiriyi engellerken Mısırlı temsilci Tarık Adil Doha’yı “terör destekçiliğiyle” itham etti. Libya Başbakanı Abdullah el Sani de Türkiye’yi “terör örgütlerine destekle” suçladı.
Cumhuriyet/Dış Haberler ServisiBM Güvenlik Konseyi, IŞİD’in Libya’nın Sirte kentinde 21 Mısırlı Kıpti’yi katletmesi ve Mısır’ın misilleme olarak Derne’yi vurmasını ele aldı. Libya’nın İhvan kolu ve İslamcı militanlar başkent Trablus’u kontrol ederken doğudaki Bayda merkezli “meşru” hükümetin Dışişleri Bakanı Muhammed Dayri, “Libya ordusunun kapasitesini artırması için uluslararası toplumun kararlı duruşuna ihtiyacı var. Bu da silah ambargosunun kalkmasıyla olur. Böylece azgın terörizmle başedilebilir” dedi. Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü de çağrıya destek verip, hükümet kontrolündeki bölgelerde donanma blokajının bitmesini istedi. Ürdün Libya’nın “meşru” hükümetine silah ambargosunu kaldırırken karşıt cepheye silah tedarikinin kınanmasını içeren tasarı hazırlıyor. Mısır ile Libya eleştiri oklarını ise Katar ile Türkiye’ye yöneltti. Katar, Mısır’ın Libya misillemesinin Arap Birliği’nde desteklenmesini içeren bildiriyi engellerken Mısırlı temsilci Tarık Adil Doha’yı “terör destekçiliğiyle” itham etti. Bunun üzerine Suudi arabuluculuğuyla İhvan’a desteğini sınırlama karşılığı Mısır’la ilişkileri yumuşatmış Katar ise Kahire elçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.
Türkiye ağır ithamlara kızdı
Libya Başbakanı Abdullah el Sani de Şark ül Avsat gazetesine demecinde Türkiye’yi “terör örgütlerine destekle” suçladı. Sani, Türkiye’nin Libya’da güvenlik ve istikrar üzerinde “olumsuz rol oynadığını” söyleyip, “Önlemler almaya zorlanıyoruz. Sonunda Türkiye kaybedecek çünkü Libya istediği ülkeyle iş yapar ve Türk firmaları yatırımlarını kaybedecek” dedi. Türk Dışişleri Bakanlığı, Libya liderinin “sorumsuz, düşmanca ve temelsiz iddialarını” kınayıp, “tutum değiştirilmezse tedbir alınmak zorunda kalınacağını” duyurdu.