Minyatür sera ile tarımı eve taşıyan proje: Ecobloom

Yaratıcı fikirleri, yaratıcı insanları, çözüm odaklı girişimcileri aynı zeminde buluşturmayı amaçlayan Red Bull Basement, tüm dünyadan topladığı fikirleri gerçeğe dönüştürüyor.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye’den de başvuruların toplandığı Red Bull Basement, Boğaziçi Üniversitesi’nde herkesin katılım gösterebileceği teknolojik ve yenilikçi fikirlerin konuşulduğu bir festival düzenliyor. Geçtiğimiz yıl Ecobloom projesiyle Red Bull Basement desteğini almaya hak kazanan Hamza Qadoumi de 25 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşecek Red Bull Basement Festivali’ne konuşmacı olarak katılacak. Qadoumi Türkiye ziyareti öncesi Ecobloom’u ve Red Bull Basement’ı anlattı.

 Yaratıcı fikirleri, yaratıcı insanları, çözüm odaklı girişimleri aynı zeminde buluşturan bir platform olarak kurulan Red Bull Basement, Fikir alışverişleri, eğitimler ve atölyelerle yenilikçi çözümleri kalıcı kılmayı amaçlıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek Red Bull Basement Festival, Boğaziçi Üniversitesi çatısı altında, 25 Mayıs 2018 Cuma günü ilham verici konuşmalara ve kalıcı çözümler sunma potansiyeli olan fikirleri bir adım öteye taşıyacak atölyelere ev sahipliği yapacak.

Gün boyu sürecek festivalde Teknoloji meraklıları, tasarımcılar, girişimciler ve yazılımcılardan oluşan bir kitle, alanında öncü isimlerle bu festivalde buluşacak.

Geçtiğimiz sene sene destek alma hakkını kazanan Ecobloom projesinin sahibi Hamza Qadoumi de konuşmacı olarak katılacağı Red Bull Basement Festival genç girişimciler ve girişimci adayları için ücretsiz gerçekleşiyor.

Festivale kayıtlar www.redbull.com.tr/basement adresinden yapılabiliyor.

Ecobloom’un fikir babası Hamza Qadoumi, evlere tarımı taşıyan fikrini ve Red Bull Basement’ı anlattı.

Ecobloom nasıl doğdu? Nasıl bir araya geldiniz ve böyle bir proje yaratma yoluna nasıl gittiniz, biraz hikayenizden bahseder misiniz?

Bundan dört yıl önce “aquaponic” konseptiyle tanıştım. Balık dışkısının doğal bir şekilde parçalara ayrılarak bitkiler tarafından absorbe edildiği eski ve sürdürülebilir bir sistem. Bu esnada su da filtreden geçerek balık için yeniden dolaşıma giriyor. Çok basit. Bu tekniği ve yol açabileceği inanılmaz şeyleri düşününce çok etkilendim. Sonra daha da fazla araştırmaya başladım ve bu artık benim için bir tutkuya dönüştü! Birkaç yıl sonra öğrenci değişim programıyla Hollanda’da altı ay geçirdim. Juan ve Emil ile orada tanıştım. Aynı vizyona sahip üç mühendislik öğrencisi dünya ve insanların yararına üretmek için bir araya geldik. Bizim yaptığımız, eski bir yetiştirme metodunu modernize etmek oldu. Ve artık Avrupa’nın her yerinden insanlar ekibimizin bir parçası olmak için bizimle iletişime geçmeye çalışıyor.

Red Bull Basement 2017’nin kazanan ekibisiniz. Bu başarı Ecobloom’un gelişimine nasıl bir katkıda bulundu?

Kazanan ekibi açıklamadan önce, ödülün parayla satın alınamayacak bir şey olduğunu söylemişlerdi. Ve şimdi, kazanmamızın üzerinden geçen birkaç ayın ardından bunun ne demek olduğunu anlıyorum. Red Bull Basement’ın ortağınız olması, parayla satın alınabilecek bir şey değil. O çevreye ve kaynaklara açık olmak, onlardan kesintisiz destek almak inanılmaz. Baksanıza, şu anda Türkiye’ye Ecobloom’u anlatıyorum! Bu harika bir şey ve bundan sonrası için de çok heyecanlıyız. Çok ilginç şeyler planlıyoruz.

İç mekân için akıllı tarım sistemi geliştirdiniz. Bu sayede insanlar evlerinde sağlıklı gıda yetiştirebilecekler. Diyelim ki bu ürünü satın almak istiyoruz, ne yapacağız?

Kendini idame ettiren minyatür bir sera hayal edin. Modern bir tasarım, bir gıda üretim sistemi. Bu ürünü satışa sunmak için sabırsızlanıyoruz. Planımız bu yaz bunu gerçekleştirmek. Şu anda dünyanın hemen her yerinden ön sipariş alıyoruz ve de çok yakında Kickstarter’dan sunacağız. Eğer satın almak isterseniz web sitemizden kayıt olup bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.

Çok başarılı ve yaratıcı bir girişim olarak, buradaki genç ekiplere neler tavsiye edersiniz? Neler yapmalılar, neler yapmamalılar?

Göz önünde bulundurulması gereken çok fazla faktör var. Bunlardan en önemlisi ise iyi ve hırslı bir ekibe, sizinle aynı vizyona sahip ekip üyelerine sahip olmak. Ancak öte yandan, en zor kısmı da bu.