"Mimarlık ve mühendislik yasasının hazırlanmasını istiyoruz"
Proje Üreten Mimar ve Mühendisler Derneği (PUMMDER) Başkanı Levent Bendeş, yapıların sağlamlığında en büyük sorumluluğun projecilerde olmasına rağmen mimar ve mühendislerin yok sayıldığını öne sürerek, bu meslek grubuyla ilgili acilen yasa hazırlanması gerektiğini söyledi.
cumhuriyet.com.trMarmara Depremi'nin 10. yılı nedeniyle İzmir Ticaret Odası Lokalinde basın toplantısı düzenleyen Proje Üreten Mimar ve Mühendisler Derneği (PUMMDER) Başkanı Levent Bendeş, bir inşaatın depreme dayanıklı yapılması için gerekli olan kamu görevlileri, projeciler, yapı denetçileri ve müteahhitler arasında ''olmazsa olmaz'' konumundaki projecilerin sürekli olarak göz ardı edildiğini söyledi.
Bir yapının depreme ne kadar dayanıklı olabileceğini mimar ve mühendislerin belirlediğini, müteahhitlerin sorumluluğunun daha az olduğunu iddia eden Bendeş, Marmara Depremi'ndeki yıkımın büyüklüğünün daha çok proje hatalarından kaynaklandığını ifade etti.
Türkiye'nin yeni depremlere hazırlıklı olabilmesi için proje sistemini gözden geçirmesi gerektiğini belirten Bendeş, şöyle dedi:
''İnşaat sektöründe projeciler sadece ruhsat alan kişiler olmaktan öteye gidemiyor. İyi bir proje üretmek yerine evrak takibi yapan, belediye ile müteahhit arasında pinpon topu gibi gidip gelen kişiler haline getirildik. Sağlam ve kaliteli yapılar için proje yapan mimar ve mühendis yerine ucuz proje yapan, inşaat ruhsatını bir an önce alabilen kişiler isteniyor. Bu sistemde köklü bir değişim zorunludur.
Devletin bir an önce projecilik sektörünü kurumsal yapıya kavuşturması gerekiyor. Acilen mimarlık ve mühendislik yasası hazırlanmasını istiyoruz. Yapı denetimci artık ne olduğunu biliyor, çünkü yasası var ancak asıl sorumlu projecinin bir yasası yok.''
PUMMDER Başkanı Levent Bendeş, ayrıca yeni mezunların makul çalışma süreleri sonunda proje yapabilme ve imza yetkisine kavuşması gerektiğini, sistemin mevcut durumu nedeniyle ''imzacı'' adı altında birçok projeci türediğini kaydetti.
Bendeş, sektördeki bürokrasinin hafifletilmesi, adli tatil gibi imar tatili uygulamasının getirilmesi, kaçak yapıların yoğun olduğu bölgelerde acilen kent yenileme projelerinin başlatılması ve kentlerde valilik liderliğinde deprem konseylerinin kurulması gerektiğini ifade etti.
İzmir'deki depreme dayanıklı olmayan okullar konusunda geçmişte uyarılarda bulunduklarını, bu konuda adımlar atıldığını, ancak birçok kreşin depreme dayanıklı olmadığını belirten Bendeş, bu konuda da harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.