Mimar Sinan boyun eğmiyor!
Devlet Konservatuvarı binasının boşaltılmasına tepkiler sürüyor.
cumhuriyet.com.tr24 Haziran’dan sonra Cumhurbaşkanlığı ofisine dönüştürülmesi planlanan Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ni genişletmek için hemen yanıbaşındaki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) İstanbul Devlet Konservatuvarı’na “Binadan 5 gün içerisinde çıkın” talimatı gitti. Tahliye işleminin yapılmaması halinde binanın elektrik ve suyunun kesileceği, polis zoruyla da öğrenci ve öğretim görevlilerinin binadan atılacağının açıklanması üzerine Bu Düzen Değişmeli Platformu’nun İstanbul 2. bölge bağımsız adayı Orhan Aydın dün MSGSÜ’nün önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
“Bu düzen değişmeli”, “Sanat düşmanı AKP”, “Yobazların düzeni değişmeli” dövizleri taşıyan grup “Mimar Sinan boyun eğmiyor”, “Boyun eğme, sanata-sanatçına sahip çık” sloganları attı. Orhan Aydın burada yaptığı açıklamada, MSGSÜ’nün zorla tahliye edilmesine tepki göstererek “Bu okulu yok etmek, bu ülkede yaşanmış en büyük sanat düşmanlıklarından biridir. Bunu reddediyoruz, gerekirse işgal edeceğiz ama burayı terk etmeyeceğiz” dedi. 16 yıldır bu ülkeyi yönetenlerin, temel düşmalığını çevreye, doğaya, insana ve sanatın üzerine kurduğunu ve sanat alanlarına yaptıkları düşmanlıkları net biçimiyle gösterdiklerini vurgulayan Aydın, “Atatürk Kültür Merkezi’nde de aynı baskılar yaşandı. Sürekli ötekileştiren Recep Tayyip’in çetesinin son darbesiyle karşı karşıyayız. Bu okul kapatılan halk evleri gibi bütün anadolu coğrafyasına ve insanlığa ışık ve aydınlık saçan bir okuldur. MSGSÜ’nün sıradan gerekçelerle kapatılmasını şiddetle reddediyorum. Bu ülke eşitliğin, kardeşliğin, özgürlüğün, barışın, sanatın ve kültürün haykırılacağı yeni bir sürece doğru evriliyor. Buradan tek bir adım bile geri atmayacağız. Okulun boşaltılma emrini hiçe sayıyoruz” diye konuştu. Bu Düzen Değişmeli Platformu’nun İstanbul 1. bölge bağımsız milletvekili adayı Aydemir Güler ise, “Türkiye, boyun eğenlerin ülkesi olmayacak. Mimar Sinan’a yönelen bu saldırıyı da püskürtürüz. Ülkemizdeki bu karanlık yobaz işgaline de son vermesini biliriz. Yeter ki örgütlenelim. Yeter ki boyun eğmeyenler yalnız olmadıklarını birbirlerine hissettirebilsin” ifadelerini kullandı.
Baskının nedeni rant!
MSGSÜ öğrencileri ise Yıldız Teknik ve Marmara Üniversitesi’ne yapılanın kendi üniversitelerine de yapıldığını söyleyerek, hükümetin köklü üniversitelerin sanat bölümüyle her zaman uğraştığını belirttiler. Öğrenciler, okulların getirilmek istediği durumun sebebinin rant olduğunu aktarırken sanat ve bilim düşmanlarına karşı olmak her milletin boynunun borcudur mesajını verdiler.
TBMM’den yanıt: İddialar asılsız
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Dolmabahçe Sarayı’nın Baltacılar Dairesi’nde bulunan Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nın tahliyesi hakkında üniversitenin yaptığı açıklamaya yanıt verdi. Açıklamada, “Tahliye sürecinin hukuksuz olduğuna yönelik açıklamalar tamamıyla gerçek dışıdır” denildi. TBMM envanterinde bulunan tarihi binaların kamu kurumlarına geçici olarak tahsis edilmesi ve tahsisin iptal edilmesi hakkının TBMM Başkanlık Divanı’nda bulunduğunu ifade ettiği açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Dolmabahçe Sarayı yapılarından olan Baltacılar Dairesi de Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’nın 19 Şubat 1985 tarih ve 45 sayılı kararıyla Mimar Sinan Üniversitesi’nin kullanımına geçici olarak tahsis edilmiştir. Dolmabahçe Sarayı’nın daha önce farklı kurumlara tahsis edilip amacı dışında kullanılan ve orijinal yapısı kullanımdan dolayı zarar gören diğer tarihi binaları gibi Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı tarafından kullanılan Baltacılar Dairesi’nin tahsisi de, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’nın 9 Mart 2017 tarih ve 33 sayılı kararıyla iptal edilmiştir. TBMM Başkanlık Divanı’nın bu kararı 20.04.2017 tarihinde bahse konu üniversiteye tebliğ edilmiş ve binanın 15 Temmuz 2017 tarihine kadar tahliye edilmesi istenmiştir. 19.07.2017 tarihinde Baltacılar Dairesi’nin tahliye edilmemesi üzerine TBMM Başkanlığı tarafından tahliye için gerekli hukuki girişimlere başlanmıştır. Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğü’nün konuya ilişkin İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne ve bilahare İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 9. Dairesi’ne yapmış olduğu yürütmeyi durdurma talepleri bu mahkemeler tarafından oy birliği ile reddedilmiştir. Bu nedenle tahliye sürecinin hukuksuz olduğuna yönelik açıklamalar tamamıyla gerçek dışıdır’’
Müze yapılacak
TBMM’den gelen açıklamada tahliye edilen binanın ne olacağı konusunda da şöyle bir açıklama var: “Baltacılar Dairesi tahliye işleminin ardından, restore edilerek tarihi mirasa yakışır hale getirilecek ve Dolmabahçe Sarayı Müzesi İhtisas Kütüphanesi ve Kültür Merkezi olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin hizmetine açılacaktır.”