Milli Piyango'nun özelleştirilmesi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Piyango'nun özelleştirmesiyle ilgili stratejinin birkaç hafta içinde açıklanacağını bildirdi. Bakan Şimşek, 2011-2013 Orta Vadeli Programı'nda öngörülen özelleştirme geliri tahminlerinin bu gün gelinen nokta itibariyle oldukça makul olduğunu vurguladı.
cumhuriyet.com.trDevlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan programla ilgili Başbakanlık Yeni Bina'da bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de katıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011-2013 OVP'sinde yer alan özelleştirme hedefleri hakkında bilgi verdi. Milli Piyangonun özelleştirilmesiyle ilgili stratejiyi de önümüzdeki birkaç hafta içerisinde belirleyeceklerini açıklayan Bakan Şimşek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Gerek 2011 gerek 2011 sonrası özelleştirme gelirleri tahminleri bu gün geldiğimiz nokta itibariyle oldukça makuldür. Bütçe çalışmaları da bu hafta itibariyle bitmiş olacak. Bütçe açığında bu sene yüzde 4 civarında bir açık söz konusu. Eğer biz yatırımlara gerçekten çok daha fazla öncelik verip çok daha fazla kaynak ayırmasıydık muhtemelen bütçe açığı yüzde 3, hatta daha altında gerçekleşebilirdi. Özellikle sermaye transferlerini ve sermaye harcamalarını dikkate alırsanız yaklaşık 11 milyar TL'lik ekstra bir harcama söz konusu. Merkezi yatırım içerisinde. Yatırımları bir kenarda bıraksanız ek yatırımları yapmamış olsaydık muhtemel bütçe açığı bu sene itibariyle yüzde 3'e kadar gerilemiş olurdu. Ama yatırım harcamaları Türkiye'nin üretken kapasitesini artıran harcamalardır. Doğru harcamalardır. İmkanlar el verdiğince destekledik. Yüzde 4'lük bütçe açığı yine OECD ortalamalarının yarısının altındadır."
Enerji üretim tesislerinin özelleştirilmesi birkaç yılda bitirilecek
Özellikle bu sene yapısal reform niteliğindeki özelleştirmelere yoğunlaştıklarını söyleyen Bakan Şimşek, "Elektrik dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesi hususu bence yapısal bir reformdu. Ağırlığımızı ona verdik. Geri kalan 3 bölgeyi de dikkate alırsanız, 10.8 milyar dolarlık bir özelleştirme gerçekleştirildi bu güne kadar. Aslında bu Orta Vadeli Mali Planların özelleştirme kaynaklı bütçe gelirleri oldukça mütevazidir. Elimizdeki bazı şirketlerin ikincil halka arzı her zaman gündeme gelebilir. O tamamen o noktada verilebilecek kararla ilişkilidir. Önümüzdeki 2-3 yıllık döneme baktığımız zaman bu sene sonu itibariyle dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesini tamamlamış olacağız. Enerji üretim tesislerinin de özelleştirilmesi hususu başladı. Onu da birkaç önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bitirmeyi ümit ediliyoruz. Onun dışında kalanlar ikinci veya birinci halka arzdan şeklinde olabilir" dedi.