Milli Eğitim Bakanı'ndan zorunlu eğitim açıklaması: Uzatacağız
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,"Eğitim süresini arttırmamız lazım. Biz geldiğimizde insanımızın eğitim süresi yaklaşık 5 yıldı şimdi 8 yıl ama ortalaması 12 yıl olması lazım. Zaten 12 yıl zorunlu eğitimi getirdik. Okul öncesi eğitimi de bir yıl alacağız. Dolayısıyla Türkiye'deki zorunlu eğitimi 13 yıla çıkacağız" dedi.
İHAKayseri'de konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Sıkıntılarımıza rağmen Türkiye'nin bugünü daha iyi ve inşallah daha da iyi yapacağız. Ne ile yapacağız? Bunu eğitimle yapacağız. Eğitim gerçekten iyi gidiyor. Herkes farklı bir şey söylüyor ama inanarak söylüyorum. Eğitimin amacı nedir? Ülkeyi zengin kılmaktır. Türkiye'nin geliri 860 milyar dolar bunu kim üretti. Benim ilkokulumdan, ortaokulumdan, lisemden, üniversitemden mezun olan işçisi, yönetici, memuru, mühendisi, çiftçisi hepsi beraber üretti. İyi bir noktadayız. G-20 üyesiyiz ama hedefimiz ilk 10 ülke arasına girmek bunun içinde daha çok çalışmamız lazım ve eğitime çok daha fazla önem vermemiz lazım. Eğitime geçmiş yıllarda olmadığı kadar önem veriyoruz. Önümüzdeki dönemde değişmez hedefimiz var. Daha kaliteli eğitim vermek istiyoruz" dedi.
"İkili eğitimi kaldıracağız, 77 bin derslik ihtiyacımız var"
77 bin derslik eksik olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, "İnşallah 2019 yılı sonuna kadar yapacağız. Yine kaliteli eğitim vermek için mutlaka okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almamız lazım. Yani insanımızın eğitim süresini arttırmamız lazım. Biz geldiğimizde insanımızın eğitim süresi yaklaşık 5 yıldı şimdi 8 yıl ama ortalaması 12 yıl olması lazım. Zaten 12 yıl zorunlu eğitimi getirdik. Okul öncesi eğitimi de bir yıl alacağız. Dolayısıyla Türkiye'deki zorunlu eğitimi 13 yıla çıkacağız. Dersliklerdeki öğrenci sayısını azaltacağız, öğretmen sayısını arttıracağız, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltacağız. Daha kaliteli bir eğitim vereceğiz. Öğretmenlere performans sistemi getireceğiz. Türkiye iyi bir yolda ilerliyor." dedi.
"Müfredatı gözden geçiriyoruz"
"Şuna çok inanarak söylüyorum maddi yönden de Türkiye'nin eğitimi bir yerde, manevi yönden de iyi bir yerde. Önümüzdeki dönemde inşallah müfredatı da gözden geçiriyoruz. Değerler eğitimini de evlatlarımıza daha fazla vereceğiz. Barış istiyoruz, huzur istiyoruz hak istiyoruz. Kimse kimsenin hakkına el uzatmasın diyoruz. Bu ailede, çevrede ve okulda verilir. Ama birisi eksik olursa sıkıntı olur. Sadece okulda verirsek yeterli olmaz ailede de verilmesi lazım. Yaşadığımız ortamın da vermesi lazım" diye konuştu.