Millet Mektepleri Başöğretmeni Atatürk

cumhuriyet.com.tr

Okul, genç kafalara saygıyı, ulus ve ülke sevgisini, bağımsızlığın üstünlüğünü öğretir.

M.K. Atatürk (27 Ekim 1922)

24 Kasım tarihi, Mustafa Kemale Bakanlar Kurulunun 1928 yılında yaptığı bir toplantıda Millet Mektepleri Başöğretmenliğisanının verildiği tarihtir. 1981 yılında Atatürkün 100. doğum yıldönümünden beri de her yıl bu tarih Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu nedenle son derecede anlamlı ve önemli bir gündür. Mustafa Kemal eğitime ve öğretmenlere ne kadar önem ve değer verdiğini her fırsatta dile getirmiştir. Onun için ideal bir toplum, bilgelerden oluşan bir toplumdur.

3 Mart 1924te Türkiyenin 3 devrim yasasından biri olarak anılan Tevhidi Tedrisatyani eğitim ve öğretimin birleştirilmesini öngören yasa kabul edilmiştir. Artık bu tarihten itibaren de tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmıştır. Ardından yasa uyarınca medreseler kapatılarak laik eğitim sistemine geçilmiştir.

Görüyoruz ki Mustafa Kemalin getirdiği eğitim sistemimizin temeli önce ulusallıktır ve ardından da onun laik bir yapıya dayalı olmasıdır. Bu sistemin yapıcıları, yaratıcıları da bu ulusun deneyimli ve bilge öğretmenleri olacaktır. 1930 yılında Mustafa Kemal öğretmenlerimize ilişkin şu sözleri söylemiştir: Gençliği yetiştirin. Onlara bilgi ve bilgeliğin gerçekçi düşüncelerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Özgürce düşünceler uygulama alanına konulduğu vakit, Türk ulusu yükselecektir.

Gerçekten de Mustafa Kemalin dediği gibi ihtiyacımız olan şey özgür düşüncedir. Özgür düşünce, bilimsel düşünce demektir. Hiçbir dogmaya dayanmayan açık ve seçik olarak tanımlanan kavramlarla iş gören, somut verilere dayalı düşünce demektir. Özgürlük, özgürleşme ve bağımsızlıkla ilintilidir. Akıl alanında özgür olunca, haliyle beklenen gelişme, yükselme kısacası uygarlaşma da beraberinde gelecektir.

Tüm aydınlık ve özgür düşünceli, bilge öğretmenlerimizin bu anlamlı gününü kutluyorum.

Dr. Handan Diker Yeditepe Üniversitesi