'Microsoft 'Fatih Projesi'ne hazır'
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Microsoft firmasının "Fatih Projesi"ne en hazır şirket olduğunu söyledi. 15 milyon öğrenciye dağıtılması planlanan tabletler konusunda Çağlayan Apple firmasının da çok ilgili olduğunu kaydetti.
cumhuriyet.com.trEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'de yaptığı temaslar çerçevesinde San Francisco kentindeki temaslarını tamamlayıp Washington eyaletindeki Seattle şehrine geldi. Burada gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Bakan Çağlayan, ABD'deki temasları kapsamında dün İntel, Cisco ve Perkin Elmer firmalarının yöneticileriyle görüştüğünü söyledi.
Perkin Elmer, firmasında yeğeninin çalıştığını belirten Çağlayan, bu firmanın sağlık alanında yatırımları olduğunu ve Türkiye ile çalışmak istediğini söyledi. Çağlayan, "Kurdukları ve geliştirdikleri sistemlerle Türkiye'de röntgen ve kanser tarama cihazları konusunda maliyetleri düşürebileceklerini ifade ettiler. Ben de onları Türkiye'ye davet ettim. Kendilerine Sağlık Bakanından randevu isteyeceğim. Hakikaten söyledikleri gibiyse ve mevcut sağlık sistemiz de böyle bir şey yoksa ortak çalışma neden olmasın. Bu şirket General Elektric'e private label üretim yapıyor. Biz gelin Türkiye'ye yatırım yapın, buradan da dünyaya ihracat gerçekleştirin dedik" Çağlayan, şirketin 3 bin adet patenti olduğunu belirterek, "6 bin 200 çalışanıyla yıllık 2 milyar doların üzerinde gelir elde ediyor. İnsan ve çevre sağlığı konusunda uzmanlar. Tek tek kanser hücrelerini tespit edip yok eden teknoloji üretiyor" dedi.
'İntel Ar-Ge merkezini Türkiye'ye getirme konusunda istekli'
İntel firmasının başkan yardımcısıyla görüştüklerini belirten Çağlayan, İntel'in Türkiye ile ilgili projelerde hazır olduğunu söyledi. İntel'in Türkiye ekonomisiyle çok yakından ilgilendiğini belirten Çağlayan, "Ekonomimiz hakkında bizim kadar bilgileri var" dedi. Fatih projesinin herkesin ilgisini çektiğini belirten Çağlayan, "Ancak benim hassasiyetim cari açık olmaması. Üretimin maksimum seviyede Türkiye'de gerçekleşmesi. Neden Türkiye'de Ar-Ge merkezi yok dedim. Eskiden dezavantajımız dil bilmeyen gençlerimiz olmasıydı. Hindistan'ın bu avantajı vardı. Artık onu da aştık. Ar-Ge teşviklerimizi anlattığımda dudaklarını ısıra ısıra dinlediler. Ar-Ge yasamızdan birçok firma faydalandı. Ar-Ge merkezi getirme konusunda ciddi istekli gördüm" diye konuştu.
Cisco KOBİ'lerle ilgilendi
Cisco şirketinin bu yıl Ar-Ge'ye 6 milyar dolar ayırdığına dikkat çeken Çağlayan, şirketin geçen yıl cirosunun 42,9 milyar dolar olduğunun bilgisini verdi. Söz konusu şirketin KOBİ'ler konusunda çok önemli çalışmaları olduğun uaktaran Çağlayan, "Eğitim sağlık ve enerji gruplarının başkanlarıyla görüştük. Türkiye'deki yatırımın çok yatırım olmadığını söyledim, bugüne kadar 150 milyon dolarlık yatırım yaptılar ama ben çok daha büyük rakamlardan bahsetmek istiyorum dedim. KOBİ'ler konusunda çok ciddi çalışmalar yapmak istiyorlar. Türkiye'ye 150 milyon dolar yeterli değil" şeklinde konuştu.
Apple'ın yıl sonu cirosu 80 milyar dolar
Apple ile yapılan görüşmeni önemli olduğunu dile getiren Çağlayan, son 5 yılda ciddi bir büyüme gösterdiğini, 2010 yılında gelirlerinin 65,2 milyar dolar olduğunu ve bu yılın sonunda öngördükleri cironun 80 milyar dolar olduğunu kaydetti. Apple'da sadece Ar-Ge'de 6 bin 200 kişinin çalıştığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Bu şirektin sadece Ar-Ge'sinde 6 bin 200 çalışan var. 220 milyon ürün satmışlar bugüne kadar. Burada da kıdemli başkan yardımcısıyla görüştük. 4 bin 500 yan ürünü ve aksesuarı mevcut. 425 bin Iphone uygulaması şimdiye kadar 15 milyarın üzerinde indirilmiş" dedi.
Türk imalat sektörüne Apple ürünlerinden çok önemli fırsatlar çıkabileceğine işaret eden Çağlayan, "Bu üretimleri Türk firmalarının yapabileceğini, firmalarımızı üçüncü ülkelerdeki satışlarında da destekleyebileceklerini bildirdiler. Yazılım konusunda da Türk şirketleri yazsınlar, hazırlasınlar onlar da bizim pazarımıza girsinler dediler. Bu konuda biz Türk yazılımcılarına sahayı tamamen açarız diyorlar" diye konuştu. Çağlayan, Apple yöneticilerinin, "Fatih Projesi" ile çok yakından ilgilendiklerini ve bu işe talip olduklarını söyledi.
Microsoft 'Fatih Projesi'neen hazır şirket
Bakan Çağlayan Microsoft ile görüşmesi hakkında bilgi verirken, "Fatih Projesi" konusunda en hazır şirketin Microsoft olduğunu söyledi. Talep edilmesi halinde Microsoft ekiplerinin projeyle ilgili işbirliği yapmak için Türkiye'ye gelebileceklerini ifade eden Çağlayan, "'Bizim 105 ülkede üretimimiz var, sizinle işbirliği yaparsak bu pazarlar sizin için de önemli olur' diyorlar. Ben de dönüşte bunu ilgili bakanla konuşacağımı söyledim" dedi. Microsoft'un en son teknoloji kullanarak tasarladığı, geleceğin evi olarak tanımlanan "Home Of the Future"ı gezdiğini belirten Çağlayan, "İnanılmaz bir çalışma yapmışlar. Yaşam kalitesini en üst seviyeye çıkartacak bir sistem yapmışlar. Akıl almaz teknolojiler var" diye konuştu.
'Türkiye'nin 2023 vizyonu var ancak teknoloji vizyonu yok'
Microsoft Müşterilerden Sorumlu Organizasyonda Dünya Üretimi ve Kaynaklardan Sorumlu Genel Müdür Çağlayan firma gezisi kapsamında basına ve gazetecilere bir sunum yaptı. Arkan yaptığı sunumda yaşanan kriz sonrasında bütün şirketlerin inovasyonu tekrar keşfettğini söyledi. Arkan, "İnovasyonun şekli değişti. Eskiden batıda inovasyon yapılır doğuya satılırdı. Bu algı değişmeye başladı" dedi. Teknolojinin hızla geliştiğini ifade eden Arkan, 2015 yılında internet ile bağlantılı 15 milyar cihazın olacağını kaydetti.
Türkiye'nin 2023 vizyonu olduğunu ancak hiçbir zaman teknoloji konusunda bir vizyonu olmadığına işaret eden Arkan, "Türkiye'de hizmet sektörüne ağırlık verilmiyor.Türkiye'de bu konuda yazılımın payı yüzde 80 hizmet sektörünün payı yüzde20 civarında. Bu oran gelişmiş ülkelerde hizmet yüzde 70, yazılım yüzde 30 oranında. Türkiye hizmet sektörüne ağırlık vermeli" dedi. Arkan, Bulut bilişim çerçevesinde iş hacminin 5 yılda 21.7 milyar doları yakalamasının hedeflendiğini kaydetti.
Türkiye'nin yazılım konusunda kendini geliştirmek yerine bir alana yoğunlaşması gerektiğini dile getiren Arkan, "Türkiye sağlık konusunda yazılıma odaklanmalı. Çünkü sağlık ve eğitim geleceğin bilişim sektörleri içerisinde yer alıyor.Türkiye sağlık konusunda da iyi. Aynı zamanda Türkiye bilişim konusunda kendini geliştirirken bir konuda 'reform' yapıyorum demek yerine dünyada ilk olacağım hedefiyle yola çıkmalı" diye konuştu.