Michel için güvenoyu kapıda

Belçika’da Birleşmiş Milletler öncülüğünde imzalanan göçmen anlaşmasının hükümet krizine neden olmasının ardından tartışmalar sürüyor.

Serpil Aygün

Hükümetteki dörtlü koalisyonun en büyük partisi Flaman milliyetçisi Yeni Flaman İttifakı’nın (N-VA)  kabinedeki üyeleri, anlaşmanın arkasında durduğu gerekçesiyle önceki gün Başbakan Charles Michel’e istifalarını sunmuştu. Belçika Kralı Philippe bakanların istifasını kabul etmiş, böylelikle Michel iktidarı mecliste azınlık konumuna düşmüştü. Geriye kalan koalisyon ortakları Flaman Liberaller (Open VLD) ve Flaman Hıristiyan Demokratlar Partisinin (CD&V)  ile yoluna devam edeceğini açıklayan Michel, (Frankofon Liberal Parti- MR) kurulan azınlık hükümeti hakkında Kral’ı bilgilendirdi. Ancak dün gündeme N-VA, Flaman Yeşiller, Flaman Sosyalistler’in azınlık hükümeti için güvenoyu isteyecekleri haberi yansıdı. Bu talebin Michel’in Fas’taki BM  Göç toplantısından ülkesine dönüşünün ardından meclise getireleceği iddialar arasında.

150 sandalyelik parlamentoda 52 sandalyeye sahip olan MR, Open VLD ve CD&V koalisyonun 3’te 2 çoğunluğa sahip olamaması nedeniyle meşruluğu da tartışma konusu oldu. Gent Üniversitesi Anayasa Profesörü Toon Moonen “Parlamentoda azınlık hükümetine karşı güven oylaması istenmediği sürece, azınlık hükümetinin seçimlere kadar devam edebileceğini” söyledi.
Belçika medyasında bir süredir  N-VA’nın beş  ay sonra yapılacak seçimlerde oylarını ırkçı Vlaams Belang Partisi’ne kaptırma endişesiyle BM Göçmen Paktı’na son anda karşı çıktığı yorumları yapılıyor. Hükümetin  N-VA’lı Göç Bakanının iki yıldır göçmen paktının hazırlık aşamasında bulunmasına rağmen, bu süre içinde ciddi bir itirazda bulunmayıp son anda karşı çıkması, bu krizin nedeninin yaklaşan seçimler olduğu tezini güçlendiriyor.