MHP'den AKP'ye Anayasa'da 'kırmızı çizgi' uyarısı

Partiler arası bayramlaşmaya yeni anayasa ve terör olayları damgasını vurdu. MHP'den AKP'ye yeni Anayasa'da kırmızı çizgi uyarısı gelirken, AKP, endişelerin yersiz olduğunu savundu.

cumhuriyet.com.tr

MHP'deki partiler arası bayramlaşmaya trafiği sabahın erken saatlerinde başladı. MHP'ye ilk olarak DSP geldi. DSP'den Genel Sayman Yüksel Erdoğan, Parti Meclisi Üyesi Nursel Kızılırmak ve Disiplin Kurulu Üyesi Osman Çoban'ı MHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Erdem ve Ruhsar Demirel ve Genel Sekreter Yardımcısı Abbas Bozyel karşıladı. DSP Genel Saymanı Erdoğan, yaşanan terör olaylarına dikkati çekerek, "Vatan evlatlarını anlamsız bir olayda kaybediyoruz. Ondan sonra da vatan sağolsun diyoruz. Vatan sağ olsun da biraz ülkeyi yönetenlerin de düzgün yönetmesini istiyoruz" dedi. Van'da yaşanan depreme işaret eden Erdoğan, "Bir felaket geldiği zaman bütün olarak bir araya geliyoruz. Bu bütünlüğü korumamız gerekir" diye konuştu. MHP'li Erdem ise Türkiye'nin temel sorunun terör olduğuna vurgu yaparak, "Barzani'yi kucakladığımız kadar, birbirimizi kucaklarsak sorun kalmaz" ifadesini kullandı.
 

'KCK eylemleri teröre karşı ciddi hamle'

DSP'nin ardından, MHP'yi AKP ziyaret etti. Genel Sekreter Haluk İpek, AKP Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Yasin Bölükbaşı ve Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Meral Kirişçioğlu'ndan oluşan AKP, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Erdem başkanlığındaki heyet karşıladı. MHP'li Erdem, şu anda Türkiye'nin en önemli sorununun deprem ve terör olduğunu söyleyerek, "Terör belası ülkemizin kardeşliğine, birliğine gölge düşüren, ihanet eden alçakça bir yapıdır. Bir şekilde bunun önüne geçilemiyor, geçilmiyor. Yaşanan depremde de çok üzüldük ancak bu Allah'tan geliyor. Deprem felaketi ile insanlarımız tarihten bugüne bir bütün olduğunu fark etti" dedi.

AKP Genel Sekreteri İpek ise Van'daki bir depremzedenin, "Fay hattımız kırıldı ama gönül hatlarımız kırılmadı" sözlerine atıf da bulunarak, "Yaşanan deprem bizim aramızdaki bağların ne kadar büyük ve güçlü olduğunu göstermiştir. Terör canımız yakıyor, teröre karşı çok ciddi önlemler alınıyor. Bölgede terör örgütü psikolojisini kaybetti ve anlamsız eylemlere girmeye başladı. Sona doğru gidiyor" değerlendirmesinde bulundu. KCK operasyonlarının tüm eleştirilere rağmen teröre karşı çok önemli bir hamle olduğuna işaret eden İpek, bunun yargılama safahatı sırasında net bir şekilde ortaya çıkacağını söyledi.

Terör konusunda ortak tedbirler alırsak başarılı oluruz

MHP'li Erdem ise, hem terör ve hem de yeni anayasa hazırlıklarına dikkati çekerek kırmız çizgi uyarısında bulundu. Erdem şunları kaydetti: "Teröre karşı topyekün mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zaman zaman siyasi beklentiler, zaman zaman da arzu edilmeyen birlikteliklerle bu memlekette huzurun bozulmasına göz yumuluyor. Terör sorunun başka sorunların paydası gibi algılanmasında rahatsızlık duyuyoruz. Bu terör bizi bölmeye parçalamaya yöneliktir. Terör ne AKP iktidarının ürünüdür, ne de bir başka dönemin iktidarının ürünüdür. Ortak tedbirler alırsak başarılı oluruz. Yeni anayasa değişikliklerinde umarız, ülkemizin bölünmesine ve parçalanmasına yönelik, teröristlerin beklentilerine yönelik bir takım unsurlar yer almaz. Bin yıla aşkın birlik ve beraberliğimizin teminatı olan bu ülke ve onun anayasası bir bütün olarak varlığını devam ettirir."

İpek, MHP'li Erdem'e Anayasa ile ilgili endişelerinin yersiz olduğunu belirterek, Mecliste kurulan uzlaşma komisyonunun kendi çalışma usulünü belirlediğini, parlamentoda bulunan 4 partini bu komisyonda eşit temsil edildiğini ve kararların da oy birliği ile alındığını ifade etti. Bir partinin olumlu bakmadığı hiçbir maddenin komisyondan geçmesinin mümkün olmadığını ifade eden İpek, toplumun yüzde 80'inin yeni bir anayasa beklentisi içinde olduğunu sözlerine ekledi. Meclisin yeni anayasa yapma taahhüdü ile oluştuğunu savunan İpek, "Parlamentodan belirttiğiniz huşuların geçmesi mümkün değil" dedi.

'Kırmızı çizgiler sürekli revize ediliyor'

MHP'li Erdem'in bazı siyasetçilerin ve medya unsurlarının 'Anayasanın tartışılamayacak maddesi yoktur' kavramıyla hareket ettiğini belirtmesi üzerine AKP'li İpek, bu tür beyanların yeni Anayasa çalışmalarının sabote edilmesine yönelik olduğunu söyledi. İpek'in Cumhuriyetin herkesin ortak değeri olduğunu anımsatması üzerine ise, Erdem, şöyle konuştu: "Kırmızı çizgiler de durmamız lazım. Ama kırmızı çizgiler sürekli revize ediliyor. Kuzey Irak'la ilgili kırmız çizgi ihlallerini gördük. Şu anda o vakıalar bir şekilde insanlarımıza unutturuluyor. Bize Van depreminde tesis edilen kardeşlik, birlik lazım."

Erdem'e Kuzey Irak'la ilgili endişelenmemesi tavsiyesinde bulunan İpek, "Suriye'deki son gelişmelerden sonra bölgede Türkiye'nin isteği ve izni olmadan kimsenin hareket etmesi mümkün değildir" dedi. Erdem, "Dün sarmaş dolaş olduğumuz Suriye ile bugün hasım haline gelebiliyorsak, dün reddettiğimiz bugün bölgesel yönetimin sorumlularıyla kırmızı halı döşenilerek bir arada olabiliyorsak bunun kaygı sebebi olmasından daha doğal ne olabilir? Yaşanagelen hadiseler var. Bunları göz ardı etmemiz doğaldır" dedi.

İpek, Türkiye'nin kendi bölgesindeki haksızlıklara ses çıkarmamasının mümkün olmadığını kaydederek, "Suriye'de bizim akrabalarımız var, bin yıldır onlarla birlikte yaşadık. Kuzey Irak'ta Türkmenler var. Türkiye'nin kendi bölgesinde duyarsız kalması haksızlıklara ses çıkarmaması mümkün değil" diye konuştu.

'Bağımsız bir dış politika izliyoruz'

AKP'li Emrullah İşler de, "Bizim yegana müttefiklerimiz komşu halklardır, yönetimler değildir. Yönetimler komşu halklarla ters düştüğü zaman bu tip sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Suriye bunun bir örneğidir. Tamamen bağımsız bir dış politika izliyoruz. Dış politikada kimseye talimat vermiyoruz, emir alma gibi bir şey söz konusu değil. Ama dost ve bütün ülkelere tavsiyelerde bulunuyoruz. Bizim tavsiyelerimizde bir takım ülkeler tarafından emir olarak telakki ediliyor" dedi.
 

'Milletimiz bu acıların üstesinden gelmek zorunda'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ayten Kayalıoğlu, Genel başkan Yardımcısı Atilla Emek ve Parti Meclisi Üyesi Ekrem Koray Oktay CHP adına MHP'yi ziyaret etti. Ziyarette konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Emek, millet olarak yaşanan terör ve deprem nedeniyle buruk bir bayram geçirdiğini belirterek, "Milletimiz bu acıların, bu üzüntülerin üstesinden gelmek zorunda bayramda bize bu ruhu veriyor. Bu acıları ve üzüntüleri bayramın sevinci ile unutmaya çalışıyoruz. Gönlümüz tabii ki Van'da. Ülkemiz terörün bittiği 74 milyonun kardeşliğinin pekiştiği doğusuyla batısıyla kuzeyiyle güneyiyle bu vatan sathında 74 milyonun et tırnak gibi kardeşliğinin pekiştiği günleri de hep birlikte gerçekleştiririz" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Erdem ise Türk milletinin dünden bugüne milli-manevi değerleriyle et ve tırnak gibi olduğunu, asırlardır da bu değerleri yaşattığını, bundan dolayı da 7 düvele meydan okuduğunu söyledi. Erdem, "Yeter ki birleri bu birlik ve dayanışma ruhunu bozacak yanlış adımlar atmasın bu milletin içine fitne ve tefrika sokmasın" diye konuştu.

'Terörde harici ve dahili güçler tespit edilmeli'

HAS Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Seyfullah Şahin başkanlığında heyet MHP'yi ziyaret etti. Şahin, terör ve deprem nedeniyle depreme buruk girildiğini söyledi. 17 Ağustos depreminin ardından binalarda yapı denetiminin yapıldığını belirterek, daha sonra bu ciddiyetten uzaklaşıldığını savundu. "Türkiye deprem ülkesi, niçin, neden tedbirler alınmıyor" diye soran Şahin, deprem sonrasındaki birlik ve beraberliğin yarattığı havaya dikkati çekti. Şahin, terörün bitirilmek istenmediğini öne sürerek, terörün çözümü için "harici ve dahili güçlerin" tespit edilerek buna göre tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

'Parlamento kendi üyelerine özgürlük sağlayamıyor'

MHP'yi, HAS Parti'nin ardından Saadet Partisi Anakara İl Başkanı Hüseyin Hacıaptullahoğlu başkanlığındaki heyeti kabul etti. Hacıaptullahoğlu, terörün ülkede her geçen gün arttığına dikkati çekerek, teröre karşı manevi eğitim önerisinde bulundu. Hacıaptullahoğlu, "Devlet teröre harcanan paranın bir kısmı ile müftü ve vaiz yetiştirip bölgeye gönderirse ve bunlar manevi eğitim verirse PKK'nın oksijeni kesilir" dedi.

Saadet Partisi'nin ardından MHP'yi Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Baki Mert başkanlığındaki heyet ziyaret etti. Mert, Van'da yaşanan deprem ve son günlerde artan terör nedeniyle bayrama buruk girildiğini söyledi. Türkiye'de yaşanan bunca olaya rağmen yaşanılan her şeyin vatandaşları biraz daha bir araya getirdiğini ve güçlendirdiğini ifade eden Mert, yeni anayasa sürecine girildiğini anımsattı. Yeni Anayasa sürecinin toplumdaki her ferdin meselesi olduğuna dikkat çeken Mert, öncelikle siyasi Partiler Yasası ile Seçim Kanunu'nun değiştirilmesini ve seçimlerdeki barajın gözden getirilmesini istedi. "Kendi üyelerine özgürlük sağlamayan parlamento kendi içerisinde büyük çelişkiler yaşıyor" diyen Mert, tutuklu milletvekillerinin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Mert, BDP'nin söylemlerine karşı olmalarına rağmen Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda yer almalarını desteklediklerini kaydetti.