MHP’de af mesaisi: Kapsam genişliyor

Bahçeli’nin suç örgütü lideriyle görüştükten sonra gündeme getirdiği ‘af’ konusunda MHP’de çalışmalar sürüyor.

SELDA GÜNEYSU

MHP, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin seçimlerden önce gündeme getirdiği ve o günden bu yana yaklaşık 200 bin tutuklu ve hükümlünün beklediği “af” ile ilgili çalışmalara başladı. MHP’nin, yeni yasama döneminde, ekim ayı gibi Meclis’e sunmak üzere üzerine çalıştığı teklifin, “genel af” şeklinde değil, “Rahşan affında” olduğu gibi “devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme veya şartlı salıverme şeklinde getirileceği” belirtiliyor.

Böylece anayasaya göre “genel af”ta Meclis’te 360 milletvekili şartı da aranmayacakken, MHP’nin hazırladığı teklifte, Bahçeli’nin genel çerçevesini çizdiği şekilde, “nitelikli suçlar” denilen suçları kapsam dışı bırakılacağına dikkat çekiliyor. Ancak “basit hırsızlık, mal paylaşımından doğan anlaşmazlıklar” gibi suçların affı öngörülüyor.

Olağanüstü halin (OHAL) kaldırılmasının ardından terörle mücadalenin aksamaması amacıyla hazırlanan ve OHAL kapsamındaki pek çok uygulamayı yasalaştırmayı hedefleyen yasa teklifi ve bedelli askerlikle ilgili yasa teklifinin Meclis Başkanlığı’na sunulmasının ardından MHP de Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin seçimlerden önce gündeme getirdiği “af” konusunda çalışmalar yürütüyor. MHP genel başkan yardımcılarının üzerinde çalıştığı ve ekim ayı itibarıyla Meclis gündemine getirilmesi düşünülen ve “kader mahkumlarına affı” öngören yasa teklifinin Bahçeli’nin daha önceden çizdiği sınırlar üzerinde olacağı belirtiliyor.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, Türk Ceza Yasası’nda (TCK) da yer bulan “tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek bir kişinin ölümüne sebebebiyet vermek”, “üstsoy veya altsoydan birine, eş veya kardeşe karşı, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, gebe olduğu bilinen kadına karşı, kan gütme ve töre saikiyle adam öldürmeye teşebbüs” suçları kapsam dışı olacak. Yine FETÖ, PKK, YPG, DHKP-C gibi terör örgütlerine üye olanlar, üye olmakla birlikte cürüm işleyenler, çocukları cinsel yönden istismar eden, çocukları kaçırıp, kasten öldüren, kadınlara yönelik şiddet uygulayan ve ölüme sebebiyet veren kişiler de “af kapsamı” dışında tutulacak. Bununla birlikte “uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişiler, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişiler” de MHP’nin teklifine göre, aftan yararlanamayacak.

Borçlulara da af geliyor

MHP’nin teklifinde, daha önce AKP hükümetinin de gündeme getirdiği ve “banka borçularına” yönelik de affın geleceği belirtiliyor. Buna göre, iflastan ötürü borçlarını ödeyemediği için cezaevinde bulunan kişiler, “ticari suçlular” da “af” kapsamında olacak. Bununla birlikte “basit hırsızlık” diye adlandırılan suçlarının da af kapsamı içinde değerlendirildiği belirtiliyor. MHP yönetimi, “Basit hırsızlık suçlarından kasıt şu: Her zaman haberlere konu olur. Bir kişi baklava çalmıştır örneğin... Ya da ekmek çalanlar var... Ekmek ve baklava çaldığı için cezaevinde yatanlar var. Bu tür olaylar toplum vicdanını da kanatan olaylar. Bu tür suçlular için pekala af getirilebilir” açıklamasını yapıyor.

 ‘Firarlara’ af yok

 MHP’nin teklifinde, “suçu ne olursa olsun, haklarında yakalama, tutuklama veya mahkumiyet kararı bulunup da firar halinde olanların, belli bir süre içinde resmi makamlara başvurup, teslim olmayanların da aftan yararlanmasının” söz konusu olamayacağı tartışılıyor. Devletin mülkünde olan ormanlık alanlara zarar veren kişiler de anayasa gereği af kapsamı dışında tutulacak.

 360 engeli

 MHP’nin yeni yasama dönemi başında, ekim ayında, Meclis’e sunmayı hedeflediği yasa teklifinin yasalaşması için TBMM’de, “üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı” gerekiyor. Yeni sistemle birlikte milletvekili sayısı 600 olduğundan, teklifin yasalaşması için 360 milletvekilinin “evet” oyu vermesi gerekiyor. MHP ile AKP’nin milletvekili sayısı ise 339. MHP, “AKP’yi af konusunda ikna etse bile, Meclis’te muhalefet partilerden de 21 milletvekilinin oyu gerekiyor.” MHP’nin bu nedenle söz konusu teklifi “devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme ve şartlı salıverilme” şeklinde Meclis’e sunacağı belirtiliyor. Teklif bu şekilde Meclis’e sunulduğunda 360 şartı aranmayacak.