MHP-AKP uzlaşısına CHP'den ilk tepki: Anayasayla dalga geçmektir
AKP ile MHP’nin anayasa değişikliği konusunda uzlaşması ve metnin önümüzdeki hafta Meclis’e sunulmasına ilişkin CHP’den ilk tepki geldi.
cumhuriyet.com.trCHP Grup Başkanvekili Engin Altay,” Ortada bir sistem değişikliğine gitmek varken, partili cumhurbaşkanı dışında diğer değişiklikleri detay olarak görmek devletle anayasayla milletle dalga geçmektir” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, anayasa değişikliği ile ilgili basın toplantısının ardından muhalefetten ilk tepki geldi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Meclis’te anayasa değişikliği ile ilgili iki liderin ortak basın açıklamasını değerlendirdi.
Altay, Başbakan Yıldırım’ın, uzlaşılan metin üzerinde sadece “partili cumhurbaşkanının partisinden ilişiği kesilmez” açıklamasını anımsatarak, “diğer değişiklikleri detay olarak görmesi millete, Meclis’e ve anayasayı küçümsemektir. Ortada bir sistem değişikliğine gitmek varken, partili cumhurbaşkanı dışında diğer değişiklikleri detay olarak görmek devletle anayasayla milletle dalga geçmektir” dedi.
Altay, 1 Mart tezkeresini hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Öncelikle Sayın Başbakan ve Bahçeli’ye hayırlı olsun. Bu görüşme ile hiç bir şey bitmiş değil. Adalet ve Kalkınma Partisinin 1 Mart 2003 tarihini hatırlaması lazım. 1 Mart 2003 tarihinde 96 çoğunluk partisi milletvekili Tayyip Erdoğan’ın dayatmasını reddetti. Anayasaya ulusal bütünlüğümüze ülke bekasına… bağlı olduğunu gösterdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kendine özü has bir iradesi vardır. Ben 330 oy alabileceğine ihtimal vermiyorum. Sistem değişikliği öyle kolay bir iş değil. partisi ile ilişkisi konusunda anlaştıklarını biliyorum. Partinin üyesi de genel başkanı da olabilir. Yaz başı bir referandum olacak demeleri Meclis’e bir saygısızlık olarak görüyorum. Anayasa’da referandum tarihi bellidir. Meclis’e bir ipotek koyma anlamına gelir. Meclis’ten geçmeden referandum tarihi vermek Meclis’e ipotek koyma anlamına gelir."