Mezardan çıkan tedavi umudu
1919 yılında İspanyol gribinden ölen diplomat Sykes’ın mezardan çıkarılan kemikleri İngiliz virologlara kuş gribine tedavi bulma yolunda ışık tutacak.
cumhuriyet.com.trİngiltere’nin başkenti Londra’daki Queen Mary’s Üniversitesi’nde görevli virologlar, 89 yıl önce İspanyol gribinin kurbanı olan diplomat Sir Tatton Benvenuto Mark Sykes’ın mahkeme izniyle mezardan çıkardıkları kalıntılarını inceleyerek kuş gribine çare arıyor.
1916’da Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarının parçalanmasının gündemi oluşturduğu bir gizli toplantıda İngiliz hükümetinin elçisi olan, tarihçilerin bugünkü Ortadoğu haritasının belirlenmesinde etkisi olduğunu söylediği Sykes’ın Yorkshire’daki mezarı geçen hafta açıldı; kemikleri laboratuvara gönderildi. 1919’da, yine diplomatik bir toplantıya katılmak için geldiği Paris’teki otel odasında, 50 milyon can alan İspanyol gribinden ölen Sykes’ın naaşından alınan 17 örneği inceleyen ekibin başındaki Prof. John Oxford şunları söyledi:
“Sykes, 1918’de başlayan salgının son döneminde, virüsün yok olmaya yüz tuttuğu bir dönemde ölmüş. Virüsün bu dönemini incelemek de en yaygın olduğu dönemi incelemek kadar önemli. İspanyol gribine neden olan H1N1 virüsünün Fransa’daki bir kuştan kaynağını aldığını biliyoruz. Günümüzdeki en tehlikeli salgın tehdidi olan kuş gribine neden olan, 1997 yılında tanıştığımız H5N1’le H1N1 arasında bağ olup olmadığını, bu öldürücü virüsün hayvandan insana nasıl geçtiğini araştıracağız.”
Başka ülkelerde aynı grip salgınında ölen 5 kişiden alınan örneklerin incelendiğini de anımsatan Oxford, aylarca sürecek çalışmalarından 21’inci yüzyılda insanlığı tehdit eden en önemli hastalıklardan birine karşı tedavi yöntemi geliştirmeyi umut ettiklerini vurguladı. (The Inpedendent)