Meydanlarda meydan okuyacaklar
Grup Yorum, 30. yılında Ruhi Su türkülerini yorumladıkları bir albümle ve 30. yıl konserleriyle meydanlara çıkacak.
Ceren Çıplak/CumhuriyetYorum üyeleri ile Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi’nde buluştuk. Yorumcular, Ruhi Su albümünü şöyle yorumladılar:
“Ruhi Su, devrimci, sosyalist, halk için iktidar hayalini kuran bir sanatçıydı. Halkımızın kültürünü daima ileri taşıma çabasındaydı. Ülkemizin devrimci ozanlık geleneğini başlattı. Bunun da bedelini tutuklamalar ve yasaklarla ağır ödedi. Türküleri, ezik halden çıkarıp gümbür gümbür ve güçlü okudu. Bu nedenlerle “Dünden Yarına - Ustalarımız” projesine Ruhi Su ile başladık. Mahsun-i Şerif, Neşet Ertaş, Cem Karaca ile devam edeceğiz.”
5 kentte 5 meydan konseri
Yorum, 5 kentte 5 meydan konseri verecek. Konserlerin ilki, yarın saat 20.00’de Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılacak. 20 Haziran’da İzmir’de, 27 Haziran’da İstanbul’da, 5 Temmuz’da da Ankara’da dinleyicileriyle buluşacaklar. Stadyum konserleri engellenen, yasaklanan Yorum üyeleri asıl suçun 30 yıldır müzik yapan Grup Yorum konserlerinin yasaklanması olduğunu söylüyorlar. Yorumcular “Stadyumlar onların olsun, meydanlar bizim” diyerek halkın meydanlarının yasaklanamayacağını söylüyor: “Halkın türküleri yasaklanamaz. 30. yılımızı stadyumlarda görkemli şekilde kutlamak istiyorduk ancak yasaklayıp engellediler. Bu ülkede faşizm var. Yorum faşizme karşı birleşiyor, birleştiriyor. Bu kez meydanlarda aynı görkemle 30. yılımızı kutlayacağız. Halk önünde sonunda o meydanlara çıkacak. Meydanlar halkındır Grup Yorum da halktır.”
‘Sanatçılar örgütlenmeli’
Peki, iktidarlar Grup Yorum konserlerinden neden korkuyorlar? Şöyle yanıtlıyorlar: “Grup Yorum yüzbinlerce, milyonlarca halkı bağımsız Türkiye için örgütlüyor. Şarkılarımız buna dair. Seyircimiz, konserlerimizden, umutlanmış, coşmuş olarak ‘Geleceği biz kurabiliriz’ iddiasıyla ayrılıyor. Bunu örgütlüyor şarkılarımız. Halkı adalet istemeye çağırıyoruz. Hiçbir devlet organı halk için iyi şeyler yapmıyor, halka bunu anlatıyoruz.”
Yorum üyeleri, seçim sonuçlarını ise şöyle yorumluyorlar: “Seçimlerde halkımız kazanamadı. Meclise giren bütün partiler mevcut krizi çözme ifadesini kullanıyor; açlık, yoksulluk, adaleti sağlama iddiaları yok. İktidar, sadece bir avuç zengin egemenin sunduğu demokrasi alanının içerisinde hareket edebiliyor. Baskılar artacak, çünkü AKP’nin halka karşı işlediği o kadar çok suç var ki.”
‘Ben yok, biz var’
Halkın hesap sormaması için faşizmini artıracak, çeşitli kaos ortamları yaratacak. Faşizmle yönetimlerini sürdürmeye çalışacak. Unutmayalım, eegemenler geçici halk kalıcıdır.”
Yorum üyeleri, bu dönemde sanatçıların hedef gösterildiğini bu nedenle sanatçıların örgütlenmesi gerektiğini söylüyorlar: “AKP sanatçıları beni destekleyeceksiniz diye baskı kuruyor. Dikduranlar sanatçılar da var, çekinenler de. Korkunun ecele faydası yok. Sanat Meclisi adlı bir örgütlülüğümüz var, ama bunu artırmalıyız. Sanatın değiştirme gücü var. Bugünkü diziler, şarkılar halka bencillik aşılıyor. Halkın sanatçısı halkın değerlerini hatırlatmalı. ‘Ben yok biz var’ demeli.