Meydan korkusu (02.03.2014)
Yolsuzluk protestolarıyla bunalan hükümet çareyi yasakta buldu.
cumhuriyet.com.trHükümetin çözüm sürecine yönelik hazırladığı ve “Demokratikleşme Paketi” olarak nitelendirdiği yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda dün sabaha
doğru kabul edilirken Meclis çalışmalarına 26 Mart’a kadar ara verdi. “Öcalan’a siyaset yolu” olarak nitelendirilen terör suçlarından hüküm giyenlerin
siyasi partilere üye olabileceğine ilişkin düzenleme metinden çıkarıldı. Tasarıyla, gösteri ve yürüyüş hakkına “kamu düzenini, genel asayişi bozmama ve vatandaşların günlük yaşamını zorlaştırmama” kriteri getirilirken özel okullarda Kürtçe eğitim, siyasi partilere eş başkanlık sistemi getirildi. Şapka Yasası’na aykırı hareket edenlere ceza verilmesine ilişkin hüküm kaldırılacak. Tasarının görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu’nda iktidar ve muhalefet arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Tasarı, Taksim Meydanı’nın toplantı ve gösteri yürüyüşüne kapatılmasını, bir daha onlara izin verilmemesini düzenliyor. Bu düzenlemeler Gezi’den intikam paketidir. Hükümet meydanlardan korkuyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, dünyanın hiçbir yerinde yollarda miting yapılmadığını ileri sürdü. Tasarı, şu düzenlemeleri içeriyor:
Gösterilere yeni kriterler: Toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergâhı, kamu düzenini ve genel asayişi bozmayacak ve vatandaşların günlük yaşamını zorlaştırmayacak şekilde TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri ile güzergâhın geçeceği il ve ilçe belediye başkanlarının, en çok üyeye sahip 3 sendikanın ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının il ve ilçe temsilcilerinin görüşleri alınarak mahallin en büyük mülki amiri tarafından belirlenecek.
Güneş batmadan önce: Açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler güneş batmadan önce dağılacak şekilde, kapalı yerlerdeki toplantılar ise saat 24.00’e kadar yapılabilecek. Eylemciler kaydedilecek: Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde katılımcıların ve konuşmacıların ses ve görüntüleri kolluk tarafından yapıldığı belli olacak şekilde kaydedilecek. Elde edilen kayıt ve görüntüler şüphelilerin ve suç delillerinin tespiti dışında başka bir amaçla kullanılamayacak. Kürtçe propaganda: Yerel ve genel seçimlerde her türlü propaganda Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de yapılabilecek. Siyasi partiler, tüzüklerinde yer almak ve 2’den fazla olmamak koşuluyla eş genel başkanlık sistemini uygulayabilecek. Siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili genel seçimlerinde alınması gereken oy oranı yüzde 7’den yüzde 3’e indirilecek.
Özel okullarda Kürtçe eğitim: Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapmak amacıyla özel okullar açılabilecek. Kamu faaliyetine engelleme: Bir kamu faaliyetinin yürütülmesine engel olanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Köyler eski ismine dönüyor:Köy isimlerinin resen değiştirilmesine ilişkin hüküm kaldırılarak eski isimlerin geri verilmesine olanak sağlanacak.
Kamu faaliyetine engelleme: Bir kamu faaliyetinin yürütülmesine engel olanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Köyler eski ismine dönüyor: Köy isimlerinin resen değiştirilmesine ilişkin hüküm kaldırılarak eski isimlerin geri verilmesine olanak sağlanacak.
Nefret suçuna yaptırım
Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle; bir kişiye kamuya
arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini, bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını, işe alınmasını, olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Türbana güvence
Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla devletçe kurulan veya kamu makamlarının verdiği izne dayalı olarak yürütülen
her türlü eğitim ve öğretim faaliyetine, kişinin eğitim ve öğretim hakkının kullanılmasına, öğrencilerin toplu olarak oturdukları binalara veya bunların eklentilerine girilmesine veya orada kalınmasına engel olanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Yaşam tarzına muğlak tanım
Dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin veya dini ibadet, ayinlerin bireysel ve toplu olarak yapılmasının cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka
aykırı başka bir davranışla engellenmesi halinde, fail 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Aynı şekilde bir kimsenin inanç, düşünce veya
kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale eden ve bunları değiştirmeye zorlayan kişiye de aynı ceza verilecek.