"Mevzide ateist yoktur"

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, TSK'daki din polemikleriyle ilgili "Mevziye girince kimse ateist olmaz, dua eder." açıklamasını yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Ergenekon davasında tahliye olan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Milliyet gazetesinden Fikret Bila'ya TSK'daki din ve etnisite polemikleri, Ergenekon ve Balyoz davaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, TSK'ya din konusunda haksız eleştiriler yöneltildiğini vurgulayarak "Böyle bir şey olabilir mi? Ben daha önce de söyledim Peygamber ocağı dediğiniz bir kurumdur ordu. Dinsizlik söz konusu olabilir mi? Mevziye girince kimse ateist olmaz, dua eder." dedi.

İşte Başbuğ'un açıklamalarından satır başları:

"MEVZİDE ATEİST YOKTUR"

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, TSK'ya din konusunda haksız eleştiriler yöneltildiğini vurgulayarak değerlendirme yapmaya başladı. "TSK'ya dine uzak hatta dinsiz" diye yapılan eleştirilerin haksızlık olduğunu hatta zaman zaman psikolojik harekata dönüştürüldüğüne dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Böyle bir şey olabilir mi? Ben daha önce de söyledim Peygamber ocağı dediğiniz bir kurumdur ordu. Dinsizlik söz konusu olabilir mi? Allah Allah diye taarruz eden bir ordudan, gemilerinin direğinde Kuran-ı Kerim bulunan bir ordudan söz ediyoruz. Bu TSK'ya yöneltilen en haksız eleştiridir. Türk ordusunu bu şekilde suçlamak kabul edilemez, bizler bu ocağın içinde büyüdük, yaşadık. Ben sorumlu olduğum her kademede çok hassas davranmış, gerekli imkanların sağlanmasına özen göstermişimdir."

Başbuğ Paşa din ve inanç konusunu açıklarken "çok beğendiğim ve sık tekrarladığım bir söz vardır" diye devam etti :

"Savaşta, cephedeki mevzide ateist yoktur"


"Evet" dedi İlker Paşa, "bu söz doğrudur, mevziye girince kimse ateist olmaz, dua eder" diye ekledi.

"BAŞÖRTÜLÜ ANNELERE YAPTIKLARIMIZ HATAYDI"

Başbuğ, bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra, "Peki bizim çelişkilerimiz, hatalarımız yok muydu" diye sordu ve şöyle devam etti:

"Evet, elbette vardı. Bizim de hatalarımız, çelişkili tutumlarımız vardı. Mesela şehidimiz olduğu zaman gidiyoruz, şehidimizin başı örtülü annesinin elini öpüyoruz, ona anne diyoruz, sarılıyoruz, acısını yürekten paylaşıyoruz. Ama o anneler yemin törenine geldiklerinde başları örtülü diye içeri almıyoruz. İşte bu bizim çelişkimiz ve hatamız. Bunu ben de görevli olduğum dönemde arkadaşlarımla konuştum. Bir çözüm bulmalarını istedim. Törende bir protokol bölümü olur, oradakiler görevleri gereği oradadır, ama annelerin, babaların törene katılacağı yer de olur. Keza bir başta çelişki, bir başka hata, cenazeye gidiyoruz ama namaz sırasında ayrılıyoruz ve kenarda duruyoruz. Bu da hatalı bir davranıştı. Sonra bu hatadan dönüldü."


ORDUNUN MİLLİ VASFI

Başbuğ, TSK ile ilgili olarak yaşamsal derecede önemli bulduğu özelliklere de değindi. Başbuğ'a göre, TSK'nın en önemli özelliği "milli ordu" olması. İlker Paşa, geleceğe dönük olarak "TSK milli ordu vasfını kaybetmemeli" vurgusu yaparak, şöyle devam etti:

"Türk Ordusu milli ordu olma vasfını kaybetmemelidir. Bir ordu milli ordu olma vasfını nasıl kaybeder? Üç şekilde kaybeder:

1 - Etnik farklılıkların girmesi,

2 - Mezhep farklılıklarının girmesi,

3 - Liyakatin kaybolması.

Eğer orduya bu farklılıklar girer, liyakat yerine başka ölçüler esas alınırsa, ordunun emir-komuta düzeni de, görevinin gerektirdiği yapısı da bozulur, dağınıklık başlar. Bu nedenle Türk ordusunun milli vasfını koruması, kaybetmemesi hayati önemdedir. En çok dikkat edilmesi gereken husus budur."

YARGILAMA SÜRECİ

İlker Paşa, bütün yargılama süreci için üç kritik nokta bulunduğunu ve bunların aydınlatılması halinde resmin bütününün ortaya çıkacağını düşünüyor. Bu noktaları şöyle ifade etti:

"1- Birinci konu Erzincan'daki olaydır. İlhan Cihaner olayı olarak biliniyor. Erzincan'da başsavcı olarak yürüttüğü soruşturma çok önemli. Erzincan'da ne oldu sorusunun cevabını bulmak gerekiyor.

2- İkincisi Kayseri'deki bir soruşturmadır. Pek kamuoyunun gündemine gelmedi. Orada garnizon komutanın bir genelge yayımlayıp askerlerin bazı yerlere gitmelerini yasakladığı ifade edildi. Bu konu soruşturuyordu. Bu tahminin gerçek olmadığı anlaşıldı. Garnizon komutanının öyle bir genelgesi yok. Orada ihbarda bulunan sivil kişiler vardı. Bunlar kimlerdi? Bunlar bulunamadı. Kaçtılar. Bu konunun da aydınlığa kavuşturulması gerekiyor.

3- Üçüncüsü Gölcük'te bulunan CD meselesidir. Bu CD'yi ve diğer malzemeleri oraya kim veya kimler koydu?
Bu açıklığa kavuşursa, sürecin ne olduğu da ortaya çıkar."