Mevsimsel değişiklik kadınları daha çok etkiliyor
Türkiye nüfusunun yüzde 9'una varan oranda etkisi gözlenen ''Mevsimsel Tekrarlayan Depresyon Hastalığı''nın kadınlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görüldüğü bildirildi.
cumhuriyet.com.trAdana Numune Hastanesi'nde görevli Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatr Sümer Öztanrıöver, mevsimlerle ruh sağlığı ilişkisinin hala tartışmalı olsa da mevsimlerin kişileri etkilediği yönündeki kanıtların hızla çoğaldığını söyledi.
Her yıl sonbahar-kış aylarında ortaya çıkan ''Mevsimsel Tekrarlayan Depresyon Hastalığı"nın Türkiye nüfusunun yüzde 9'una varan oranda etkisinin gözlendiğini belirten Öztanrıöver, hastalığın kadınlarda, erkeklerden 4 kat daha fazla görüldüğünü ifade etti. Hastalığın, aşırı uyuma, yorgunluk-bitkinlik, aşırı yemek yeme ve kilo artışına neden olmasının yanında yaşamdan zevk aldırmadığını vurgulayan Öztanrıöver, ''Hastalık ilkbaharda kendiliğinden geriliyor. Ancak her yıl aynı döngü tekrarlanıyor. Işık tedavisi bu kişilerde yararlı olmakta'' dedi.
Öztanrıöver, ayrıca ''İki Uçlu Bozukluk' denilen mani ve depresyon ataklarıyla seyreden hastalıkta da mevsim değişimlerinin, atakları tetikleyebildiğini kaydetti. Mani atağında çok konuşma, aşırı gereksiz para harcama, cinsel istekte artış, uykusuzluk, kendine aşırı güvenmenin ortaya çıkabildiğini anlatan Öztanrıöver, şöyle konuştu:
''Hemen sonra ya da bu belirtiler yatıştıktan bir süre sonra tam tersi bir ruh hali, yani içine kapanma değersizlik, mutsuzluk, karamsarlık duyguları, yani depresyon ortaya çıkabilir. Yani kişi bir süre coşku ile dünyanın tepesinde gezindikten sonra kendini yerin dibine batmış gibi hissedebiliyor.
Bu hastalıklarda kendiliğinden yatışma görülse bile, tedavi edilmediklerinde ve atak sayısı arttıkça beyinde kalıcı hasarlara yol açmaktadır. Bu hastalığı yaşayan bazı kişiler, hasta olduklarının farkında olmayabilirler. Kendinde ya da yakınında buna benzer belirtiler olan kişilerin bir uzmandan yardım almaları gerekir.'' şeklinde konuştu.