'Mevduat tabanında zayıflama olabilir'

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bono ve tahvil ihracının banka mali bünye üzerindeki etkilerinin tam olarak analiz edilmediğini, bunun mevduatın alternatifi olabileceğini belirterek, ''Dolayısıyla bireysel ya da kurumsal mevduat buraya kayabilir. Mevduat tabanında zayıflama olabilir'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Bankalar Yeminli Murakıpları Vakfı tarafından düzenlenen ''Finans Kurumları Kredi Derecelendirme Uygulamaları Zirvesi'' öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bankaların çıkardığı tahvil ve bonolara ilişkin sorular üzerine Bilgin, bu konuda BDDK'nın aldığı ya da almadığı bazı kararlara ilişkin bilmeden de olsa yanlış değerlendirmeler yapıldığını ifade ederek, bundan 1 ay önce SPK'nın 2009 Kasım ayında çıkardığı düzenlemeye istinaden bazı bankaların kendilerine yaptığı başvuruya ilişkin Kurulun toplandığını, tahvil ve bononun artı ve eksilerini değerlendirdiğini ve bu aşamada bunun uygun olmadığına karar verildiğini söyledi.

Teknik konunun bu aşamada olduğunu belirten Bilgin, kendilerinin her zaman pasifin vadesinin uzatılması, çeşitliliğin artırılması gerektiğine, pasifin büyümediği durumda aktifin büyüyemeyeceğini dile getirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Bu enstrümanın yararlı bir enstrüman olduğuna biz de inanıyoruz. Ancak alternatif bir kaynaktır. Likidite sağlar. Maliyet avantajı da vardır. Ama bunların yanı sıra şöyle dezavantajları da var; söz konusu ihraçların banka mali bünye üzerindeki etkileri tam olarak analiz edilmiş değil. Mevduatın alternatifi olabilir. Dolayısıyla bireysel ya da kurumsal mevduat buraya kayabilir. Mevduat tabanında zayıflama olabilir. Bu çok iyi analiz edilmiş değil. İhraç edilen menkul kıymetlerin ilgili bankalar tarafından tamamının satılamaması halinde o banka açısından bir itibar riskinin analiz edilmediğini gördük. Hazine borçlanmasıyla rekabet konusunda bir çalışma veya analiz yok. Mevduatta sigorta var, bunda sigorta yok. Reel sektörün tahvil ihracı anlamında da elbette caydırıcı olacaktır. Bunlar artılar, eksiler...''

'2010 yılını bir miktar daha gözlemlemek...'

BDDK Başkanı Bilgin, bu enstrümanın lehine düşündüklerini ve piyasada olması gerektiğine inandıklarını vurgulayarak, ''Bu anlamda ihtiyatlı iyimserliğe devam ediyoruz. İhtiyatlı iyimserlikle kastımız 2010 yılını bir miktar daha gözlemlemektir'' dedi.
Bankaların son dönemde hacme oynamaya başladığı, daha çok hacim yapıp, bilançoları daha çok büyütüp geçen seneyle karşılaştırmalarda bir miktar kendilerini daha avantajlı gösterme gibi bir yaklaşımın söz konusu olduğunun altını çizen Bilgin, şöyle devam etti:
''Hacme oynayan bankalarımız olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bu enstrümanı bu anlamda da değerlendirmek lazım. Acaba bu hacme oynamayı ne kadar tetikler? Bankaların kasalarında şu anda para yok mu? Var. Bizim en sert likidite rasyosuna göre fazla likidite 23 milyar TL.''