"Mevcut birimler ihtiyaçları karşılayabilecek durumda değildir"

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ''Adli Tıp Kurumu'nda faaliyet gösteren mevcut birimler son zamanlarda meydana gelen ihtiyaçları karşılayabilecek durumda değildir'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen İzmir Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı, Fuar Kültürpark'ta başladı.

Kurultayın açılışında konuşan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği bu çağda, insanların iş ortamında ve sosyal hayatta bilişim sistemlerinin getirdiği kolaylıklardan yararlandığını söyledi.

İnsanın olduğu sosyal ortamda, suçla kaçınılmaz bir olgu olarak karşılaşıldığını kaydeden Gerçeker, günümüzde çok gelişmiş olan bilişim teknolojilerinin insanlara sayısız suç işleme fırsatı sunduğunu dile getirdi.

Gerçeker, ''Bu nedenle yasa koyucu ve uygulayıcıların bu gelişmelerden zamanında haberdar olması, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve uygulama alanında buna yönelik içtihatların oluşturulup geliştirilmesi ve bu gelişmelerin kesintisiz olarak sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır'' dedi.

Bilgiye erişilmesi, çok fazla sayıda bilginin dağıtılması, iletilmesi ve işlenmesinin pek çok hukuki sorunu da beraberinde getirdiğini aktaran Gerçeker, bilişim teknolojileri kullanılarak işlenen suçlarla mücadele kapsamında yapılan hukuki çalışmalara değindi.

Gerçeker, 2659 sayılı kanun ile Adli Tıp Kurumu'nun kurulduğunu hatırlatarak, kurumla ilgili şu görüşleri dile getirdi:
''Kanunda bu düzenlemenin amacı adalet işlerinde bilirkişilik yapmak olarak tanımlanmıştır. Adalet işleri kavramının içeriği çok geniş olup, bu düzenleme gereğince, Adli Tıp Kurumu'nun her alanda bilirkişilik yapabilme yetisine sahip olması gerekir. Adli Tıp Kurumu'nda faaliyet gösteren mevcut birimler, son zamanlarda meydana gelen ihtiyaçları karşılayabilecek durumda değildir. Bilim ve teknolojideki gelişmeler sonucunda özellikle adli bilişim alanındaki ihtiyaçlar dikkate alındığında, bilirkişilik müessesesine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Kurum kanununun adının Adli Bilirkişilik Kurumu Kanunu, kurumun adının da Adli Bilirkişilik Kurumu şeklinde değiştirilmesi hususu tartışılmalıdır.''