Metrobüs kabusu sona mı eriyor?
İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, "İstanbul'da mesai saatlerini esas alan esnek bir hat yapısı oluşturularak, daha fazla bölgeye toplu ulaşım hizmeti verilmesi sağlanacak" dedi.
cumhuriyet.com.trKonuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İETT ile TÜBİTAK'ı ortak projede buluşturan, "Metrobüsün Kapasite Artırımı ve Esnek Toplu Ulaşım Modeli" projesinin protokolü imzalandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Baraçlı, bu projeyle, mevcut otobüs hatlarının detaylı şekilde incelenebileceğini, böylece daha fazla bölgeye yeni hat açılması ve toplu ulaşımın entegre hale getirilmesinin mümkün olacağını belirtti.
Projenin 2 yılda tamamlanacağını ifade eden Baraçlı, "Çalışmada ilk olarak metrobüs hattında kapasite artırımına gidilmesi gündeme alınarak, özellikle sabah ve akşam saatlerinde meydana gelen yolcu yoğunluğuna göre, hat ağı yeniden tasarlanarak esnek bir yapı oluşturulması, hızının artırılması ve ek kapasite oluşturularak yolcuların duraklarda bekleme ve seyahat süresinin kısaltılması için örnek bir model oluşturulması yoluna gidilecek" dedi. Hayri Baraçlı, projenin "Metrobüs Kapasite Artırımı" ile "Esnek Toplu Ulaşım Modeli ve Esnek Toplu Ulaşım Modeli için Sistem Veritabanı" olarak iki paket halinde sürdürüleceğini kaydettiği açıklamasına şöyle devam etti:
"Projenin ilk aşamasında metrobüs işletim süreci analiz edilerek, saatte taşınabilecek yolcu sayısı, en uygun araç kullanımı, araçların işletme hızı, yolcuların her bir istasyonda bekleme ve seyahat süresi, yolculuk süresince yolcu başına düşen alan gibi kriterler değerlendirilecek. Ardından farklı işletim modelleri üzerinde durularak alternatif senaryolar üretilecek ve simülasyon aracılığıyla bunların birebir canlandırması yapılacak."
MESAİ SAATLERİ DİKKATE ALINACAK
İETT Genel Müdürü Baraçlı, çalışmanın diğer ayağını teşkil eden hat optimizasyonuyla ilgili olarak ise, İETT'nin mevcut hatlarının detaylı şekilde incelenerek, hat ağlarının yeniden tasarlanacağını bildirdi. Baraçlı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Toplu ulaşımda reform niteliğinde değişikliklerin yapılmasını hedefleyen çalışmayla İstanbul'da mesai saatlerini esas alan esnek bir hat yapısı oluşturularak, daha fazla bölgeye toplu ulaşım hizmeti verilmesi sağlanacak. Ayrıca hatların kara, deniz ve raylı sistem hatlarıyla entegrasyonunun sağlanması, yolcuların durakta bekleme ve seyahat süresini kısaltacak örnek bir model oluşturulması üzerinde durulacak."
Projenin nihai hedefine ulaşması halinde, İETT'nin İstanbullular'a konforlu, hızlı, güvenilir ve diğer toplu ulaşım sistemleriyle bağlantılı bir ulaşım hizmeti sağlamış olacağını da kaydeden Baraçlı, proje tamamlandığında farklı ücretlendirme sistemlerinin de gündeme geleceğini dile getirdi.