Metin Lokumcu unutulmadı: Türkiye tarihinin direnişleri bedel ödeyerek yazılıyor

Polisin sıktığı biber gazı nedeniyle fenalaşarak yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu, ölümünün 6. yılında Hopa’da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Ömer Şan

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’deki mitingi öncesi çevrecilerin ve yaşam savunucuların “Suyuma, çayıma, doğama dokunma” sloganıyla yaptıkları protestolar sırasında polisin sıktığı biber gazı nedeniyle fenalaşarak yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu, ölümünün 6. yılında Hopa’da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Hopa Belediye Parkı’nda toplanan yaşam savunucuları sloganlar atarak Metin Lokumcu’nun hayatını kaybettiği Hopa Meydanı’na yürüdü. Burada saygı duruşunda bulunan ve alana karanfil bırakan katılımcılar adına Halkevleri yöneticilerinden Kamil Ustabaş bir açıklama yaptı. Ustabaş, “O gün Metin Lokumcu’yu aramızdan aldılar.

Yine daha sonrasında Gezi Parkı’nda yükselen isyanın sesi demokrasi, özgürlük ve barış talebiydi. Sokaklar hak arayanlarla özgürleşti. Copla, silahla, gazla saldırdılar. Gezi isyanında 7 can daha kaybettik. Türkiye tarihinin direnişleri bedel ödeyerek yazılıyor. O tarihin içerisinde Hopalıların onurlu direnişi de yer alacak” dedi. Katılımcılar daha sonra Metin Lokumcu’nun Kemalpaşa beldesi Dereiçi Köyü’ndeki anıt mezarını ziyaret ederek karanfil bıraktı. Lokumcu için düzenlenen anma törenlerine Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu, ailesi ve yakınları, CHP, ÖDP, ESP, Halkevleri, DEKAP, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu üyeleri ile birçok sivil toplum örgütünün temsilcisi de katıldı. Anma törenlerine katılımın geçen yıllara göre daha az olması dikkat çekerken, Hopa’ya çevre il ve ilçelerden çok sayıda polis ekibi sevk edildi.