Metin Celâl'den İstanbul Kitap Fuarı için kitap listesi
Uluslararası TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı 35. yılını kutluyor. Yüzlerce yazar söyleşilerde ve imza günlerinde okurlarıyla buluşuyor. Fuarın teması “Felsefe ve İnsan”, onur yazarı İoanna Kuçuradi.
Metin Celalİoanna Kuçuradi yaşayan en önemli felsefecilerimizden. 4 Ekim 1936 doğumlu. 80. yaşını kutluyoruz. Özellikle insan hakları üzerine çalışmaları ile dikkati çekiyor. Güncel sorunlarımıza felsefi yorumlar getiren bir düşünür. Betül Çotuksöken, Gülriz Uygur ve Hülya Şımga’nın hazırladığı “İoanna Kuçuradi Çağın Olayları Arasında” (Tarihçi) adlı armağan kitap bu büyük felsefeciyi tanımak için önemli bir kaynak. Kuçuradi’nin Kant’ın düşüncelerinden yola çıkarak kaleme aldığı, barış anlayışının gerçekleşebilirliğinin siyasal koşulları irdeleyen yazılardan oluşan “Barışın Felsefesi” de (Felsefe Kurumu) neden barışın gerekli olduüunu anlamak için okunmalı.
“Felsefe ve İnsan” teması kapsamında birçok etkinlik var fuarda. Çok önemli felsefi metinleri de bu vesile ile okumak mümkün. Felsefe ile etiği, sezgi ile mantığı kaygısız ama ilgi çekici bir şekilde sorguladığı belirtilen ve adıyla hemen ilgi çeken İngiliz filozof Philippa Foot’un “Troleybüs Problemi ya da Şişman Adamı Üst Geçitten Aşağı Atar mısınız?” (Pegasus Yay.) en yeni kitaplardan. Samsatlı Lukianos'un Dalkavuk'un dilinden dalkavukluğu anlattığı ve Türkçeye ilk kez çevrilen “Dalkavuknâme” (Büyüyen Ay), engelli bir gencin Sokrates’le hayali diyaloglarından oluşan,felsefe bir yaşam sanatıdır ve insana kendini keşfetmek için önyargıları bir kenara bırakmayı öğretir görüşü ile yazılmış Alexandre Jollien’in “Acizliğe Övgü”sü (Pegasus Yay.), “yaşamdaki tüm iyilikler ve kötülükler yalnızca tutkulara bağlıdır” diyen Deckartes’tan “Ruhun Tutkuları” da (Say) listemde.
YAYINLAR, ETKİNLİKLER VE FELSEFE
Roman okurken felsefe tarihini öğreneyim diyorsanız yayımlanışının yirmi beşinci yılı kutlanan, kırk dile çevrilmiş bir kült kitabı, Jostein Gaarder’in “Sofie’nin Dünyası”nı (Pan) öneririm. Felsefe tarihini derinlemesine anlamak isteyenler için Christian Delacampagne’in “20. Yüzyıl Felsefe Tarihi” (İş Bankası), çok zamanım yok diyenler içinse Nigel Warburton’un 2 bin yıllık Batı felsefesini Sokrates’ten hayvan hakları hareketine kadar ana hatlarıyla anlattığı çoksatan kitabı “Felsefenin Kısa Tarihi” (Alfa) fuardan alınabilecek kitaplar.
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın konuk ülkesi Almanya. “Sözcüklerin Etkisi” sloganıyla fuara Almanya’dan otuz yayınevi katılırken kırka yakın etkinlik gerçekleştirilecek. “Kütüphaneci” (Epsilon) romanı ile tanıdığımız ve Türkçedeki yeni romanı “Silahı Seçmek” fuarda satışa sunulacak olan Judith Kuckart, “Hafif Coğrafya”yla (Nika) şair fotoğrafçı Achim Wagner, çocuklara felsefeyi sevdiren “Çıtır Çıtır Felsefe” (Günışığı) dizisinin yazarı Brigitte Labbé, Sevilla’ya yüz kilometre mesafede küçük bir köy olan Marinaleda’nın ve belediye başkanının öyküsüyle azmedilirse ütopyaların da bir gün gerçekleşeceğini anlatan “Dünyaya Kafa Tutan Köy”ün (Metis) yazarı Dan Hancox, “İktidar ve Direniş” (Can Yay.) romanı ile tanınan Ilija Trojanow, “Aşk Benim Dilsizliğim”le (Yitik Ülke) şiirleriyle tanıştığımız Matthias Göritz, İnsanın ve Teknolojinin Geleceği Üzerine Konuşmalar altbaşlıklı “Sonsuza Kadar Yaşayacak mıyız?”ın (İletişim) yazarı Tobias Hülswitt ve “Arkadaşlıktaki Saadete Dair”in (İletişim) yazarı Wilhelm Schmid fuarın konuk yazarlarından dikkatimi çekenler.
Geçen yıl Türkçede 56 binden fazla yeni kitap yayımlandı. Bu kadar kitabı kitapevlerinin bulundurması mümkün değil. Hepsiyle buluşmak için Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı en uygun yer. Yasak Meyve, Alakarga, Yitik Ülke, Aylak Adam, Şiirden, Ve, Jaguar, Dedalus gibi şiir, öykü yayıncılarının tüm kitaplarına, eleştiri, deneme gibi türlerden kitaplara ancak fuarlarda ulaşılabiliyor. O nedenle romanlara kitapçılarda bakarım deyip onların peşine düşüyorum.
Cevat Çapan’ın çevirisi ile Fernando Pessao’nun şiirleri “Gizemli Bir Maske” (Kolektif), Cevat Çapan ve Seyhan Erözçelik’in çevirilerinden Osip Mandelştam’ın “Vedalaşmaların İlmini Yaptım Ben” (Sözcükler), Ülker İnce çevirisi ile büyük Çuvaş şair Gennadi Aygi’nin “Seçilmiş Şiirleri” (Şiirden), Mahmud Derviş’ten “Bu Şiirin Bitmesini İstemiyorum” (Yapı Kredi), Oktay Rifat’ın dergilerde kalan şiirlerinden derlenen “Bu Dünya Herkese Güzel” (Yapı Kredi), Güven Turan’ın “Ardıl” (Yapı Kredi), Ataol Behramoğlu’nun Foça dörtlükleri “Özlem ve Yaz” (Tekin), çoktandır yeni kitabını beklediğimiz Ahmet Telli’nin “Bakışın Senin” (Everest), Şükrü Erbaş’ın “Yaşıyoruz Sessizce” (Kırmızı Kedi), Enis Batur’un “Yanık Divan” (Kırmızı Kedi) Hicri İzgören’in toplu şiirleri “Aşktan Alır Rengini” (Avesta), Sina Akyol’un “İtiraz ve Teşekkür” (Mayıs), Haydar Ergülen’in “Öylesine Küçük Şeyler” (Kırmızı Kedi), Dağlarca Ödüllü iki şair Adnan Özer’in “Yol Şarkıları” (Everest) ve Cenk Gündoğdu’nun “Harap” (Kırmızı Kedi) fuarda izini süreceğim şiir kitapları.
DENEME VE ELEŞTİRİ KİTAPLARI...
Edebiyatımızın büyük ustalarından Muzaffer Buyrukçu’nun bütün eserleri Kırmızı Kedi’den çıkıyor, kaçırmamak gerek. Feyza Hepçilingirler’in hayatı “an”lar üzerinden anlattığı kısacık öyküleri “Anlar: 101 Kısa Öykü” (Everest), uzun bir aradan sonra yeni kitabıyla gelen Necati Güngör’ün “İnsanlığın Sonbaharında”sı (Vapur), Özcan Karabulut’un “Muhteşem Tutkularımızın Bir Sonraki Saati” (Can), 80’li yıllarda dergilerdeki öyküleriyle anımsadığımız Kamil Erdem’in “Şu Yağmur Bir Yağsa” (Sel), Yekta Kopan’ın “Sakın Oraya Gitme” (Can), Yavuz Ekinci’nin, Ahmet Güneştekin resimleriyle yorumladığı “Amar ve Sara” (Doğan), her kitabını merakla okuduğum minimalist yazar Alejandro Zambra’nın “Belgelerim” (Notos) listemdeki öykü kitapları.
Deneme ve eleştiri kitapları da kolay ulaşılamayanlardan. Adorno, Lukacs, Bloch, Benjamin ve Brecht’in estetik hakkında en önemli metinlerinden oluşan “Estetik ve Politika” (İletişim), Walter Benjamin’in daha ismiyle çarpan “Kitaplığımı Yerleştirirken” (Subpress), Kafka’dan dev bir çeviri “Felice’ye Mektuplar” (İş Bankası), Cenap Şahabettin'den “Suriye Mektupları (Çizgi), Ülkü Uluırmak’ın Edip Cansever biyografisine ilk adım sayılacak “Edip’in Lastik Topu” (Yapı Kredi), Turgut Çeviker’in derlediği “Nedret Gürcan’a Edebiyatçı Mektupları” (Ve), şiir yazmak ve bir şiiri derinliğine okumak isteyenlere Veysel Çolak’ın “Bir Şiire Nereden Girilir?” (Etki Yay.), Metin Cengiz’in ismiyle yanıltan şiir tarihi çalışması “Eleştirel Çağdaş Büyük Türk Şiir Antolojisi” (Şiirden), Necip Tosun’un “Öykümüzün Sınır Taşları” (Dedalus), Mustafa Kutlu’nun “Bir Demet İstanbul” (Dergâh), Enis Batur’un “Nigredo: Durayazmak” (Kırmızı Kedi), Nedim Gürsel’in “Paris Yazıları” (Doğan Kitap), Murathan Mungan’ın poetika yazıları “Küre” (Metis) Geoff Dyer’in “Yeniden Anımsanan Savaş” (Everest) ve mimarlığın edebiyatla ilişkisini irdeleyen Hikmet Temel Akarsu ve Nevnihal Erdoğan’ın derlediği “Edebiyatta Mimarlık” (YEM) listemdeki deneme ve eleştiri kitapları.
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 20 Kasım Pazar günü kapanıyor. Bir gününüzü fuara ayırın. Kitaplarla ve yazarlarla buluştuğunuz için mutlu olacaksınız.