Mesleki güvence istiyorlar
Eczacılar, "14 Mayıs Eczacılık Günü" ve 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutladıkları "Eczacılık Haftası"nda sorunlarına çözüm arıyor.
cumhuriyet.com.trAKP hükümetinin ilaç ve eczacılık alanındaki politikaları nedeniyle büyük ekonomik sıkıntılar yaşayan eczacılar, “14 Mayıs Eczacılık Günü”nde mesleki güvence altına alınmak istiyor. Tasarruf adı altında üst üste yapılan ilaç fiyat indirimleri ve iskonto artışları nedeniyle birçok eczane batma noktasına gelirken eczacılar ilaç sanayisi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle sorunlarının arttığını, önümüzdeki aylarda bir ilaç krizinin gündeme gelebileceğini söylediler ve “Sorunların gölgesinde Eczacılık Günü’nü kutluyoruz. Olumlu olarak gördüğümüz tek nokta, eczacılığın anayasası diye nitelendirdiğimiz 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun tasarısının TBMM’ye getirilmesidir. Yasanın bir an önce çıkmasını istiyoruz” dediler.
Eczacılar, Türkiye’de bilimsel eczacılık eğitiminin başlangıcının 173. yıldönümünün kutlanacağı “14 Mayıs Eczacılık Günü” ve 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutladıkları “Eczacılık Haftası”nda sorunlarına çözüm arıyorlar.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, SGK ile yapılan protokolde yer alan ve eczacıların içinde bulunduğu ekonomik yıkıma karşı bir kazanım olarak sunulan 25 kuruşluk reçete hizmet bedelinin göz boyamadan ibaret olduğunu savundu.
Eczacılar umutlu...
Güngör, İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yer almasına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sözler vermesine karşın, ilaç sanayisi stok zararlarının halen karşılanmadığına dikkat çekerek, “Binlerce eczacının içinde bulunduğu borç batağından, iflas noktasından kurtulmasının bugün bir tek çözümü bulunuyor, o da meslek hakkı. Meslek hakkımızın karşılanması için ilaç sanayisince bir kaynak oluşturulmasını ve bu yönde bir düzenlemenin Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Yurttaşların şu anda ilacı, parasının çoğunu cebinden vererek aldığını vurgulayan Güngör, “Eczacılar mesleki anlamda güvence altına alınmak istiyor. Geleceğe güvenle bakacakları yasal düzenleme ile karşı karşıyalar. 6197 sayılı yasa ile ilk kez eczacılar umutlu. Yasa mutlaka çıkmalı. Yoksa başımıza gelecek ekonomik felaket daha ağır olacak” dedi.
Mesleki güvence istiyorlar
Semih Güngör, yasanın genel anlamda olumlu olduğunu söyleyerek yasadaki bazı maddeleri şöyle sıraladı:
• İlacın üretiminden tüketimine dek, ilacın olduğu her yerde eczacının bulunması zorunluluğu getiriliyor.
• İsteyen istediği her yerde eczane açamayacak. İlçelerin nüfusuna göre 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde eczane açılması planlanacak.
• Yasa ile birlikte, eczacılık fakültelerinden mezun olacaklar ile bu yıl eczacılık fakültesini seçenler dışındakiler, mezun olduktan sonra 1 yıl bir eczanede çalışmak zorunda kalacak. Zorunlu çalışan eczacılara ise asgarı ücretin 1.5 katı kadar maaş verilmesi zorunlu olacak.
• Belli bir cironun ya da belli bir reçetenin üzerinde geliri olan eczaneler, yanında 2., 3. eczacıyı çalıştırmak zorunda.
•Yasaya göre eczanelerde yalnızca ilaç satışı yapılmayacak, her türlü bitkisel ürünler, beslenme ile ilgili kullanılan ürünlerin de satışı yapılabilecek, denetimi de eczanede olacak.
• Yeni eczane açmak için sıraya giren eczacılara, mesleki deneyim, eczacılık yaptığı yerin sosyo-ekonomik durumu, ilçedeki hastane sayısı gibi durumlara göre puan verilecek. Puanı yüksek olan eczacılar, sıralamada üstlerde yer alacak.
İlk kez yürüyüş yok
İstanbul Eczacı Odası, 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü bu yıl ilk kez geniş çaplı bir yürüyüş yapmadan kutlayacak. Etkinlikler kapsamında bugün sabah saat 08.30’da Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılacak. 09.30’da ise Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Haydarpaşa Yerleşkesi’ndeki Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar Konferans Salonu’nda bir etkinlik gerçekleştirecek. 10.30’da ise İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi A Blok Büyük Amfi’de bir tören yapılacak ve meslekte 50. yılını dolduran eczacılara plaket verilecek. Aynı gün saat 12.00’de ise İstanbul Eczacı Odası ve İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Topkapı Sosyal Tesisleri’nde eczacıların katılımıyla bir öğle yemeği programı düzenlenecek. Saat 15.00’te Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde bir etkinlik düzenlenecek.